Denis Vieru și-a adjudecat trofeul Abu Dhabi Grand Slam

1010
0
Denis Vieru, pe podiumul de premiere de la Abu Dhabi Grand Slam (al doilea din stânga)/Sursa foto: ijf.org

Judocanul moldovean Denis Vieru (66 kg, 25 de ani) a cucerit în stil imperial trofeul suprem al Grand Slamului de la Abu Dhabi. Turneul s-a desfășurat în perioada 26-28 noiembrie curent pe cocheta Jiu Jitsu Arena a capitalei Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un start prevestitor de triumf

În lupta sa inaugurală de la aceste competiții, sorții l-au scos în fața atletului nostru pe tânărul Ali Alyammahi, un sportiv din EAU. Este știut că la turnee de un asemenea rang înalt și cu o miză atât de mare (un fond de premii de 154 de mii de dolari SUA și un număr impunător de puncte contând pentru clasamentul în ratingul mondial) este foarte dificil să evoluezi contra unui reprezentant al gazdelor, dată fiind susținerea frenetică din tribune și adeseori îngăduința prea mare a arbitrilor. Mai ales că Denis Vieru avusese recent o asemenea experiență, la Grand Slamul de la Paris, derulat în octombrie. Vom reveni ceva mai încolo asupra acestui detaliu…

De la stânga la dreapta: Radu Izvoreanu, Denis Vieru și antrenorul naționalei, Valeriu Duminică

Acum haideți să ne axăm pe lupta propriu-zisă. Deși rivalul său este un nume nou în lumea judoului, conaționalul nostru abordă duelul cu toată seriozitatea, fără nicio urmă de subapreciere. După un minut și jumătate de tatonări, judoka din Chișinău trecu, în stilu-i caracteristic, la acțiuni hotărâte, care însă parcă veneau de după o pierdea voalată, nepermițându-i adversarului să-i citească intențiile. Pentru a nu lăsa soarta partidei la latitudinea arbitrilor, sportivul nostru avea nevoie de o victorie clară și instantanee (ippon). Lucru care îi și reuși. Mai întâi el își dezechilibră oponentul prin pășire înainte, după care realiză procedeul de secerare interioară, la gamba de la piciorul drept, cu o mișcare sofisticată, demonstrând o tehnică perfectă, marcată prin forță și eleganță în același timp. Astfel, prin sincronizarea secerării cu acțiunea brațelor, Denis l-a proiectat pe Ali Alyammahi cu spatele pe tatami, adjudecându-și victoria prin procedeul ko-uchi-gari – o execuție frumoasă, ca la carte.

Anticipând evenimentele, putem afirma că această izbândă i-a deschis compatriotului calea spre finală, toți adversarii lui fiind privați de orice șansă ce le-ar fi permis să reziste în fața lui pe tatami. Următorul rival al lui Vieru, din faza sferturilor de finală, a fost un alt judocan din R. Moldova, Radu Izvoreanu, un sportiv de doar 19 ani, de mare perspectivă. De această dată lupta a fost mult mai solicitantă decât cea precedentă, pe durata tuturor celor patru minute ale meciului. Până la urmă, lui Denis îi reuși un procedeu de o dificultate sporită: aruncare peste umăr, din genunchi prin răsucire, cu prize la ambele mâneci ale adversarului (seoi-nage), punctat cu waza-ari. Acest avantaj i-a permis lui Vieru să câștige partida împotriva compatriotului său, care la rândul său a demonstrat ambiție și o tehnică bine pusă la punct.

Revanșa

În semifinale, judocanului nostru îi ieși în cale francezul Walide Khyar (26 de ani), în fața căruia el cedă la Grand Slam Paris, în lupta contând pentru medalia de bronz, printr-o decizie controversată a arbitrilor. Este de menționat că sportivul din hexagon a trecut dintr-o categorie inferioară în cea de 66 kg, fiind o personalitate cu caracter, căreia îi place să fie activ și să se afle la cârma jocului. Din start, el a exercitat o presiune continuă asupra atletului nostru, însă această prestație agresivă, marcată adeseori de mișcări haotice, nu l-a intimidat câtuși de puțin pe Vieru, care în fierbințeala luptei i-a aplicat adversarului – sigur că neintenționat – un cot în țeastă, făcându-l să se resimtă secunde bune și temperându-i întrucâtva ambițiile.

O secvență din lupta finală/Sursa foto: ijf.org

Ulterior am aflat că sportivul din Chișinău avea un plan bine gândit practic pentru fiecare meci. Inclusiv în cazul rivalității cu francezul. Mai întâi (în sec. 30) acesta din urmă primi un avertisment din partea arbitrilor (shido), iar peste un minut încă unul, pentru ținerea neregulamentară a mânecii adversarului. În scurt timp, Walide Khyar a fost iarăși penalizat cu al treilea shido, de asemenea pentru o priză neregulamentară la mânecă, fapt ce i-a provocat automat înfrângerea.

Nu vreau să spun că am calități de prezicător, însă am planificat din timp să construiesc astfel lupta ca francezul să piardă pe propriile greșeli. Fapt care se împlini întocmai căci de această dată nu evolua acasă ca să aibă susținerea necondiționată a arbitrilor”, a declarat Denis Vieru după încheierea turneului.

Finala

În partida decisivă, atletul nostru dădu piept cu reprezentantul puternicei școli de judo a Federației Ruse, Ismail Misirov (22 de ani), medaliat cu bronz la Campionatul European U-23 care s-a desfășurat luna trecută la Budapesta – turneu despre care am relatat în mod amănunțit în paginile Gazetei de Chișinău. Atunci Misirov a fost învins în semifinale de Radu Izvoreanu, în ultimele secunde ale meciului.

Lupta din finală a purtat din start un caracter încins, ambii judoka căutând să efectueze cu precădere procedee de aruncare. Denis Vieru a evoluat chiar de la început într-un stil pe cât de ofensiv, pe atât de combinativ. Totuși, după un minut de confruntări, ambii primesc, în mod concomitent, câte un shido, pentru ținerea adversarului. Partida a dobândit un caracter de uzură, oponenții fiind foarte prudenți în defensivă. Până la urmă, cu un minut înainte de sunetul final, ambii iarăși sunt penalizați cu câte un shido din același motiv ca și prima dată. Denis se opune eficient, într-un stil de-a dreptul academic, tentativelor lui Ismail de a efectua procedeul său îndrăgit, uchi-mata (aruncare peste umăr cu secerarea coapsei din interior). Sfârșitul timpului regulamentar i-a găsit în lupta la sol (ne-waza), fără nicio schimbare pe tabela electronică de punctare.

Iar după un minut și jumătate a timpului adăugat (Golden Scor), reprezentantul Rusiei comite o greșeală și este penalizat pentru a treia oară, astfel Denis Vieru fiind declarat câștigător. Este de-a dreptul îmbucurător faptul că munca lui nemăsurată aduce roadele scontate, iar planurile sale se împlinesc cu o regularitate de invidiat. De remarcat că în urma acestui concurs, care a întrunit 223 de sportivi din 41 de țări ale lumii, Denis s-a clasat pe locul 5 al ratingului mondial, reușita de la Abu Dhabi Grand Slam permițându-i să urce patru trepte în topul celor mai buni judocani ai planetei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE