CEC ia la bani mărunți cheltuielile Partidului „Șor” la locale. Tauber: „Un circ”

756
0

Spirite încinse la Bălți, unde duminică urmează să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi la care urmau să concureze candidata Partidului Șor, Marina Tauber, care s-a clasat pe locul I în primul tur, cu 47,93% din sufragii, și candidatul independent Nicolae Grigorișin, care a obținut în primul tur 20,03% din voturi. Comisia Electorală Centrală a constatat în cadrul unei ședințe extraordinare organizată miercuri fonduri nedeclarate de candidata Partidului „Șor” în valoare de cel puțin 34 de mii de lei și depășirea cu peste 9000 de lei a plafonului maxim de cheltuieli, stabilit pentru municipiul Bălți, care e de 759 de mii de lei. Ca rezultat, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării candidatei Marina Tauber la funcția de primar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Hotărârea CEC a fost adoptată ca urmare a contestațiilor depuse de fosta deputată Arina Spătaru și candidatul Nicolae Grigorișin la Inspectoratul de poliție Bălți și la Consiliul electoral de circumscripție numărul 2, în care cei doi au sesizat neconcordanțe între veniturile și cheltuielile în campanie raportate de concurentul electoral al Partidului „Șor”.

Servicii de catering pentru susținători, omise în rapoartele financiare

Arina Spătaru a relevat că Marina Tauber și-a adus o echipă întreagă de susținători, membri de partid, specialiști în PR, care au fost cazați în tabăra privată „Dumbrava albă” din Bălți. Deși au beneficiat de hrană, oferită de o companie specializată în servicii de catering mai bine de o lună, aceste cheltuieli nu au fost reflectate în rapoartele financiare ale candidatei. La rândul său, candidatul Nicolae Grigorișin a observat că deși voluntarii și susținătorii Marinei Tauber au împânzit orașul aceasta a raportat cheltuieli neînsemnate pentru benzină.

Au transportat, au dus și au adus susținători de la „Dumbrava albă” prin tot orașul și au raportat cheltuieli pentru benzină de doar 1000 de lei. Totodată au închiriat apartamente luxoase pentru doi specialiști în PR, originari din Ucraina, pe str. Mihai Viteazul și Moscovscaia din Bălți, prețurile cărora sunt de circa 600 de lei pe zi. Nici aceste prețuri nu sunt reflectate în rapoarte. Tot ce spune Tauber e o minciună”, a declarat Grigorișin.

Tatiana Puga: „Nu am avut contract cu ei”

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a relevat în cadrul ședinței CEC că, potrivit informațiilor prezentate de Inspectoratul de poliție Bălți, SRL „Credem-eco” a prezentat o înregistrare a cheltuielilor pentru serviciile de catering prestate persoanelor cazate la tabăra „Dumbrava albă”. Susținătorii candidatei Partidului Șor au beneficiat în perioada 21 octombrie – 25 noiembrie de hrană în valoare de circa 152 de mii de lei.

Directoarea SRL „Credem eco”, Tatiana Puga a confirmat că a livrat prânzuri la acea tabără. „Nu am avut un contract cu ei, dar, în urma verificărilor poliției și ale Inspectoratului fiscal a extraselor din aparatul de casă, s-a aflat că ei au făcut comenzi de 152 725 de lei în perioada de la 25 octombrie până la 21 noiembrie”, a declarat șefa companiei. Directorul departamentului de catering al întreprinderii, Victor Căldare a ținut să precizeze că timp de o săptămână au livrat hrană la tabără, iar ulterior comanditarii au decis să vină ei înșiși să ridice prânzurile. „Nu s-au prezentat că ar fi de la Partidul „Șor”. Ne spuneau doar că au un anumit număr de persoane care trebuie alimentate. În legătură cu acest caz am fost solicitat de poliție și reprezentanții SIS”, a spus Căldare în cadrul ședinței CEC.

Acest fapt a nemulțumit-o pe candidata Partidului „Șor” la funcția de primar, Marina Tauber: „De când SIS verifică ce beau și mănâncă oamenii? Dacă bunica mi-a trimis hrană în timpul campaniei, eu ce, trebuie s-o reflect în rapoarte?”, s-a interesat revoltată Tauber. „Eu nu știu ce profesie are Pavel Postică, dar cu certitudine nu-i jurist. Reiese că eu am mâncat și am băut de o anumită sumă în această perioadă, fapt ce poate fi confirmat de SIS, iar dacă nu am declarat de câți bani am mâncat și am băut, acest lucru reprezintă o încălcare a Codului electoral? Hrana mea, a simpatizanților noștri nu are nimic cu agitația electorală. Admit că la unii le plac, la alții nu, dar oamenii au făcut o alegere. Reprezint 48% ale celor care m-au votat în primul tur”, a spus Tauber.

În replică, președinta CEC, Angela Caraman, a întrebat-o de ce a raportat atunci cheltuieli de cazare or, după această logică, nici cazarea susținătorilor partidului nu trebuia raportată la CEC. Or Partidul „Șor” a reflectat în rapoartele sale un contract de cazare a 20 de persoane. Totodată poliția a stabilit că persoana care a comandat și a achitat întreprinderii „Credem eco” hrana este Svetlana Popan, membră și candidată a Partidului „Șor” la funcția de deputat la ultimele alegeri parlamentare.

CEC a constatat depășirea plafonului de cheltuieli

În pofida sumei de 152 de mii de lei constatată de Inspectoratul de poliție Bălți, CEC a luat în calcul cheltuielile de hrană nedeclarate doar pentru cele 20 de persoane care figurează în rapoartele financiare ale partidului, de circa 34 de mii de lei.

Este un minim atestat de CEC, pe când există suspiciuni că suma cheltuielilor nedeclarate e de cel puțin 152 de mii de lei. Conform datelor de la 1 decembrie, candidatul Partidului „Șor” a cheltuit 734 544 de lei, la care se adaugă suma de 34 de mii nedeclarată pentru cele 20 de persoane cazate la tabără și se constată depășirea plafonului de cheltuieli cu minim 9000 de lei”, a anunțat Pavel Postică. Ca rezultat Comisia Electorală Centrală a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării candidatei.

Potrivit articolului 75, alin. 6 din Codul electoral, în cazul adresării unei cereri de anulare a înregistrării candidatului, instanţa de judecată o va examina şi va emite o hotărâre asupra acesteia în decurs de cinci zile, dar nu mai târziu de ziua anterioară alegerilor, în cazul dat, nu mai târziu de ziua de sâmbătă, 4 decembrie.

Marina Tauber a calificat decizia CEC ca fiind „un circ” și a anunțat că echipa sa de juriști va lupta să-i facă dreptate în instanță, iar dacă va fi nevoie, sunt gata să protesteze și în stradă. La rândul său, deputatul Partidului „Șor”, Denis Ulanov, a declarat că ceea ce s-a întâmplat la CEC este un „vandalism politic”. „SIS a numărat câte pateuri au mâncat susținătorii Partidului „Șor” și CEC a constatat că aceste cheltuieli nu figurează în rapoarte. De ce în cazul altor concurenți electorali nu au analizat cheltuielile pentru mâncare? Să fie anulată înregistrarea tuturor concurenților electorali și să fie organizate din nou alegeri”, a spus Denis Ulanov.

Amintim că săptămâna aceasta și ministrul de Interne, Ana Revenco, a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că au fost constatate abateri la Bălți din partea concurentului electoral Marina Tauber, nu doar în cel de-al doilea, ci și în primul tur al scrutinului. Ministrul a opinat că poliția a expediat CEC-ului informațiile care probează eventualele ilegalități și a relevat că, pentru verificarea corectitudinii finanțării partidelor și campaniilor electorale, reprezentanții CEC sunt asistați de reprezentanții mai multor instituții de stat.

„Pentru verificarea unor astfel de informații, Comisia Electorală Centrală a creat un grup de specialiști în care au fost delegate persoane de la mai multe autorități: Fisc, SIS, Poliție. Totuși, CEC are prioritate și liderismul în verificarea acestor informații aparține membrilor CEC”, a mai spus Ana Revenco.

Sondaj la Bălți

Potrivit ultimului sondaj elaborat de iData, dat publicității la 29 noiembrie, mai mult de jumătate din alegătorii de la Bălți care au votat candidați care au pierdut turul 1 în alegerile locale, nu ar veni să voteze în turul 2. Dintre cei care spun că vor veni, ceva mai mulți susținători de-ai lui Boris Marcoci au anunțat că vor vota cu Nicolae Grigorișin, dar și o parte importantă – cu Marina Tauber. Mai mulți susținători de-ai lui Alexandr Nesterovschi vor vota cu Marina Tauber, decât cu Nicolae Grigorișin, iar majoritatea celor care au votat cu Nicolae Chirilciuc vor vota cu Marina Tauber.

Totodată jumătate din locuitorii municipiului Bălți consideră că lucrurile din municipiu se îndreaptă într-o direcție greșită și doar o treime – că într-o direcție corectă. La nivel național, există paritate, anunță autorii sondajului.

Avertismentul unui fost premier: „Să nu creăm transnistrii!

După victoria în primul tur a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, fostul premier Ion Sturza a avertizat guvernarea că ar fi bine să facă politică nu doar la Chișinău, ci „să încalțe cizme” și să descindă și în raioane, inclusiv la Bălți, altfel s-ar putea pomeni cu noi „transnistrii” pe teritoriul RM. „Îmi plac mie duduile de la nord și sud? Îmi place mie Ion Ceban? Sigur că nu! Eu am alte gusturi, mai de modă veche. Dar asta eu, nu și guvernarea. În aceste zone sunt concentrați o treime din locuitorii țării care trebuie păstoriți în egală măsură de autoritățile centrale. În ultimul timp, ne facem grijă mare de cetățenii din autoproclamata Transnistrie. Așa de tare că și Kremlinul a rămas cu gura căscată… Până la ei însă mai e. Până atunci să nu creăm, Doamne ferește, „transnistrii” pe malul drept al Nistrului”, a avertizat Ion Sturza.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE