Radu Albot a câștigat turneul Challenger de la Pau

684
0

Tenismanul Radu Albot (32 de ani) a cucerit trofeul principal al turneului Terega Open Pau-Pyrenees (Franța), de seria Challenger tour, desfășurat în perioada 15-21 noiembrie curent. Fiind desemnat cap de serie 7, sportivul nostru a evitat etapa calificărilor, intrând direct în concursul de bază.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În meciul său inaugural la acest turneu, conaționalul nostru s-a confruntat cu francezul Constant Lestienne (29 de ani), nr.202 în clasamentul mondial. Partida s-a dovedit a fi una încrâncenată, sportivul moldovean impunându-se în trei seturi, scor 6-2, 4-6, 6-2. Faza optimilor de finală l-a scos în fața tenismanului nostru pe reprezentantul Ucrainei, Gheorghi Kravcenko (21 de ani), nr.397 ATP. În primul set lupta s-a derulat de la egal la egal, Albot fiind mai bun la tie-break: 7-2. Setul secund a decurs sub semnul unor răsturnări spectaculoase de situație, atletul din R. Moldova reușind să întoarcă rezultatul de la 2-4 la 6-4, scor final 7-6 (7-2), 6-4.

Spirite încinse

În sferturi, sportivul nostru a avut de înfruntat rezistența experimentatului spaniol Feliciano Lopez (40 de ani), cap de serie nr.1. Acesta din urmă ocupă în prezent locul 104 în topul mondial, cea mai bună a sa clasare fiind poziția a 12-a (2015). Reamintim că Radu Albot a deținut locul 39 în această ierarhie. Primul set el și l-a adjudecat cu 6-3, obținând o proporție de-a dreptul uluitoare la cel de-al doilea serviciu: 100%! De asemenea, l-a depășit pe favoritul competiției și la eficiența serviciului de bază: 77% vs. 57%. În al doilea set fiecare și-a adjudecat propria servă, soarta partidei hotărându-se la tie-break: La scorul de 1-1, tenismanul din Chișinău reușește să câștige un punct la serviciul spaniolului și avansează lejer până la 6-3, obținând astfel trei mingi de meci. Grație unui serviciu extrem de puternic (20 de ași contra la 4 realizați de Radu Albot pe parcursul partidei), Feliciano Lopez recuperează două puncte, încingând la maximum spiritele în tribune și pe terenul de joc. Până la urmă, chișinăuianul ia punctul la propria servă și cștigă meciul cu 6-3, 7-6 (7-5).

În ziua următoare avu loc duelul din semifinale, disputat în compania altui ucrainean, Serghei Stahovsky (35 de ani), nr.233 ATP (locul 31 fiind cea mai bună a lui clasare). Deși s-a impus lejer în primul set (6-2), cel de-al doilea se dovedi a fi extrem de dificil pentru atletul moldovean. La scorul de 4-4 el a fost foarte aproape de a realiza breakul, însă ucraineanul a rezistat exemplar. Iar la tie-break Albot începu prin câștigarea punctului la serva oponentului, după care cedă în ambele sale servicii (1-2), pierzând astfel inițiativa și odată cu ea și setul: 6-7 (3-7). De remarcat că sportivul nostru a demonstrat în partea secundă un joc de-a dreptul magistral la fileu, stârnind aplauze furtunoase în tribune. Ghemul doi din setul trei se dovedi hotărâtor din punct de vedere psihologic în economia partidei, el durând tocmai 15 minute și fiind trecut în contul lui Radu (2-0 prin break). De menționat că ambii jucători pe parcursul acestui segment de joc au schimbat vorbe de duh, creând pe teren și în tribune o atmosferă degajată, de o bunăvoință mai rar întâlnită în asemenea situații. Pe final, compatriotul nostru s-a impus cu 6-2, 6-7 (3-7), 6-1, meciul desfășurându-se tocmai 2 ore și 24 de minute.

Prestație inteligentă

În finală, tenismanul moldovean a dat piept cu cehul Jiri Lehecka (20 de ani), nr.159 ATP. În debutul întâlnirii, fiecare își câștigă propriul serviciu. Apoi Radu reuși să realizeze breakul, adjudecându-și primul ghem pe serva adversarului, când la mingea decisivă îl prinse pe picior greșit, trimițând un forehand (lovitură de dreapta) de-a lungul liniei, pe direcția opusă mișcării sportivului din Cehia (2-1). Încet-încet, jocul dobândi un caracter inventiv și variat. Radu tot mai des încearcă să-l forțeze să iasă pe oponent la fileu, mărindu-și avantajul până la 3-1. Lui Lehecka nu-i iese deloc primul serviciu (cu un procentaj de 40 la sută), Albot reușind să-l poarte prin colțuri și să lobeze decisiv: 6-2 după mai puțin de jumătate de oră de joc.

Al doilea set se dovedi mult mai încrâncenat, duelul desfășurându-se punct în punct, cu un Jiri Lehecka extrem de motivat și mult mai sigur. El reușește să-și regleze și jocul la fileu, adeseori preluând inițiativa cu stopuri bine plasate, aducătoare de puncte. Primul serviciu îi ieste tot mai bine, el izbutind câțiva ași și trecând mereu în avantaj: 2-1, 3-2, 4-3, 5-4, 6-5. De remarcat că atletul nostru nu-l slăbea nicio clipă în cursa de urmărire, iar egalarea pentru 4-4 și 5-5 a făcut-o câștigând ghemurile la zero. Lupta devine tot mai strânsă, cu avansări frecvente la fileu ale ambilor jucători. La scorul de 5-5, un as și o ieșire eficientă în față au înclinat balanța în favoarea cehului, el fiind astfel foarte aproape de a egala scorul la seturi. În această situație, Albot a dat dovadă nu doar de caracter, calm și măiestrie tehnică, ci și de o prestație plină de inteligență, făcându-l pe adversarul mult mai tânăr să alerge după mingi bine plasate, în mod consecutiv, în colțuri diferite ale terenului: 6-6 și tie-breakul urma să facă deliciul spectatorilor, care au umplut arena până la refuz, debarasându-se de măști și ignorând frica de coronavirus.

Până la scorul de 2-1 pentru Albot, fiecare și-a câștigat propriul serviciu, apoi tenismanul nostru reușește breakul: 3-1. Adversarul îi răspunde cu aceeași monedă, egalând la 3, grație unui joc în viteză, cu ruperi frecvente de ritm. La 4-3 pentru Radu, rivalul său începe să arate semne vădite de nervozitate, dând cu racheta de teren. Până la urmă, cehul câștigă două puncte pe propriul serviciu (4-5), prin greșelile neforțate ale sportivului nostru. Apoi chișinăuianul și-a fructificat ambele servicii, obținând astfel o minge de meci, pe care o și valorifică din prima, scor final 6-2, 7-6 (7-5), după 1 oră și 25 de minute de joc.

Evoluția la turneul din Franța, cu un fond total de premii de 88 520 de euro, i-a adus lui Radu Albot un cec în valoare de 12 250 de euro și 100 de puncte în palmares, permițându-i să urce de pe locul 137 cu 12 trepte în clasamentul ATP.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE