„Surpriză” la Bălți: Tauber, la un pas de victorie din primul tur, se va confrunta cu Grigorișin în turul doi pentru fotoliul de primar

951
3

Candidata Partidului „Șor”, deputata Marina Tauber, a acumulat cele mai multe voturi în cadrul alegerilor locale noi la Bălți, unde a fost cât pe ce să producă o surpriză, câștigând fotoliul de primar al celui de-al doilea oraș ca importanță din R.Moldova chiar din primul tur. Astfel, conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), Tauber a obținut 47,93% din sufragiile bălțenilor, urmată la mare distanță de independentul Nikolai Grigorișin, cu 20,93% din voturi. Menționăm totodată că la Bălți a fost înregistrată cea mai redusă rată a prezenței la urne din toate acele localități ale R.Moldova unde duminică, 21 noiembrie, s-au desfășurat alegeri locale noi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În aceste condiții, Tauber și Grigorișin se vor confrunta din nou, peste două săptămâni, pe 5 decembrie, într-un al doilea tur al alegerilor la Bălți.

Cei doi au fost urmați, de altfel, în preferințele electoratului, de candidatul PAS, Boris Malcoci, și cel al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), Alexandr Nesterovschi, ambii cu 14,8 la sută din voturi. Ceilalți șapte candidați înscriși în cursa electorală nu au reușit să acumuleze nici măcar 2% din sufragii.

De remarcat că, la puțin timp după închiderea urnelor, victoria Marinei Tauber a fost anunțată de socialistul Alexandr Nesterovschi, promițându-i acesteia tot sprijinul său și al partidului pe care îl reprezintă.

„O felicit cu ocazia că a luat primul loc. Ea a făcut o campanie remarcabilă. Sperăm că tot ce le-ați promis bălțenilor va fi realizat în practică. Dacă va fi necesar ajutorul din partea socialiștilor, noi îl vom acorda”, le-a declarat Nesterovschi jurnaliștilor de la NordNews.

Precizăm că fotoliul de primar la Bălți a devenit vacant la începutul lui septembrie, când liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și-a dat demisia din această funcție, în legătură cu scorul electoral cu mult sub așteptări pe care formațiunea sa l-a obținut la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, chiar și în orașul pe care îl conducea. Pe parcursul ultimelor campanii electorale, lupta principală pentru funcția de primar la Bălți s-a dat în permanență între Usatîi și reprezentanții PSRM, în care liderul „Partidului Nostru” a ieșit inevitabil învingător. Înaintea sa, pe parcursul a peste un deceniu, în funcția de primar la Bălți s-a aflat comunistul Vasile Panciuc, însă și până atunci, orașul a fost condus de forțele politice de stânga, reprezentanții dreptei nereușind niciodată să învingă în așa-zisa „capitală a nordului”.

Adăugăm că duminică, 21 noiembrie, alegeri locale noi s-au desfășurat și în alte 14 localități din R.Moldova. Drept urmare, PAS s-a ales din primul tur cu încă cinci mandate de primar – la Hlinaia, raionul Edineț, Pîrlița, raionul Fălești, Ucrainca, raionul Căușeni, Camenca, raionul Glodeni, și la Palanca, raionul Ștefan-Vodă. Încă un mandat, tot din primul tur, au obținut Partidul „Șor”, la Ișcalău, raionul Fălești, BeCS, la Ștefănești, raionul Ștefan-Vodă, PDM, la Negureni, raionul Ungheni, și un independent, la Călinești, raionul Fălești. În alte cinci localități – la Bălceana, raionul Hîncești, Opaci, raionul Căușeni, Hîrtop, raionul Cimișlia, Cupcini, raionul Edineț, și Cneazevca, raionul Leova – va fi organizat al doilea tur al alegerilor, pe 5 decembrie, la fel ca și la Bălți.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

3 COMENTARII

  1. Îmi plac publicațiile electronice ce permit dialogul cu cititorii. Este o dovadă a încrederii în ei. Țin cont de sugestiile lor. Referitor la ,,succesul,, de la Bălți a deputatei MT, îi poate juca festa absenteismul. Cum poate o minoritate de alegători să decidă cine e cel mai demn candidat. Mi se pare că ACTUALA democrație are o problemă. Devine nereprezentativă. S-a făcut un test la o grădiniță pt copiii. Li s-a dat hrană negistoare ș testatorii le-au spus să declare unei comisii că e gustoasă. Cand venise ea, doar un copil spunea că hrana nu e gustoasă, restul – au declarat ce li s-a cerut. Acum problema e alta. Cum poate un deputat să plece la o primărie dacă pentru alegrea lui, s-au cheltuit milioane. Cam cate un mln per capita. Poate că e cazul ca la giuruetele politice, să li se ceară socoteală. Nu-ți convine mandatul, achită ceea ce a platul statul pentru campania ta electorală. Doar se observă că unii o folosesc doar pentru a face publicitate/reclamă pe banii contribuabililor. Poate că atunci nu vom avea transfugi, profitori etc