Nicu Popescu explică pentru „Gazeta de Chișinău” de unde a luat că majoritatea moldovenilor nu vor unirea cu România

1853
0
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, în studioul postului rusesc de radio „Echo Moskvy” / Sursa FOTO: Screenshot

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, își asumă în mare parte declarațiile făcute săptămâna trecută la Moscova, într-un interviu pentru postul de radio „Echo Moskvy”, unde a afirmat că majoritatea cetățenilor R.Moldova nu și-ar dori Unirea cu România. Șeful diplomației de la Chișinău susține, într-un comentariu solicitat de „Gazeta de Chișinău”, că cetățenii au fost informați „parțial corect” cu privire la declarații sale, iar într-un stat de drept, singurii care pot lua decizii referitoare la viitorul țării sunt cetățenii, apărătorii de drept ai suveranității statului. Totodată, aceste declarații făcute de Popescu în cadrul vizitei sale în Federația Rusă au provocat critici dure din partea unor analiști și observatori politici, atât de la Chișinău, cât și de la București, care i-au sugerat ministrului că ar fi trebuit să fie cel puțin mai calculat în expresii. De asemenea, pe acest fundal, PUN a organizat luni, 22 noiembrie, o manifestație de protest la sediul Ministerului de Externe, solicitând demisia lui Nicu Popescu, formațiunea lui Octavian Țîcu fiind secondată în acest demers și de AUR Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebat de „Gazeta de Chișinău” în baza căror informații sau acte oficiale a făcut declarația că „majoritatea populației R.Moldova nu vrea unirea cu România”, Nicu Popescu a răspuns că, atunci când s-a referit la faptul că majoritatea cetățenilor sprijină independența și integrarea europeană a țării, a luat drept referință rezultatele ultimelor alegeri parlamentare și programele de activitate ale partidelor parlamentare.

„Nu sunt o persoană care își schimbă convingerile și declarațiile în funcție de conjunctura în care se află. Ceea ce spun – și îmi asum – zi de zi la Chișinău am spus-o și la București, la Kiev, la Bruxelles, la Washington, și la Moscova. Am spus-o și o voi spune oriunde va mai fi cazul: noi și România vorbim aceeași limbă, vorbim românește. Am spus și o repet: avem aceeași comunitate de istorie, am avut aceiași domnitori, cultură, avem aceiași poeți.

În ajunul vizitei la București reamintesc că România este astăzi cel mai aprig susținător al integrării noastre europene. Noi vom continua să trecem de la vorbe la fapte, prin inițiative concrete: poduri construite, desființarea roaming-ului, prin interconectare energetică”, a adăugat ministrul de Externe, prin intermediul Serviciului său de presă.

În același timp, fostul consilier prezidențial, comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc, consideră că prin această afirmație ministrul moldovean ar fi jignit România și românii.

„Da, el are dreptate când spune că majoritatea moldovenilor nu își dorește Unirea cu România. Poate aș putea să înțeleg că Popescu trebuia să lase rușilor o impresie bună, aș putea înțelege că tema asta va fi mereu sensibilă în raport cu Federația Rusă, dar, în același timp, pot spune că Popescu ar trebui să fie mai calculat cu cuvintele, să găsească formulări care să nu deranjeze nicio parte, mai ales că este diplomat de carieră și ar trebui să știe ce înseamnă o declarație, cum este ea privită și analizată”, argumentează Hrițuc.

Mai mult, el accentuează că în acest fel Nicu Popescu le-ar fi dat „peste nas” românilor, din impozitele cărora este în prezent sprijinită consistent R.Moldova. „Când le spui majoritatea nu te vrea, ce ar putea să înțeleagă românul simplu, pe mine nu mă vrea, dar banii mei sunt buni”, scrie analistul de la București pe Facebook.

„Majoritatea populației R. Moldova nu dorește Unirea cu România. Noi reieșim din acel mandat politic… Eu nu sunt doar Nicu Popescu, sunt Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, al unui stat independent. România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova. Și în acest sens, nu există probleme care să afecteze independența R. Moldova”, a declarat Nicu Popescu în interviul pentru „Echo Moskvy”.

Drept urmare, PUN a adunat luni câțiva dintre susținătorii săi la sediul Ministerului de Externe, pentru a-și exprima protestul față de declarațiile „scandaloase, iresponsabile, care afectează grav suveranitatea și independența R.Moldova”. „I-am pus ministrului Popescu melodiile lui preferate, atât imnul URSS-ului, cât și „Șiroka strana moia rodnaia”, pentru că afecțiunea lui pentru acest stat este mai mare decât interesele naționale ale românilor, implicit ale celor două state românești”, a declarat cu această ocazie liderul PUN, Octavian Țîcu.

De asemenea, PUN a cerut demisia lui Nicu Popescu și excluderea lui din delegația care va merge marți, 23 noiembrie, cu președinta Maia Sandu într-o nouă vizită oficială la București, la invitația președintelui Klaus Iohannis.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE