După un ultimatum din partea Gazprom, Guvernul a găsit soluția pentru a achita datoria curentă la consumul de gaze. Critici dure din partea experților

1644
1

Suma de 1,4 miliarde de lei, necesară pentru a achita datoria curentă pentru consumul de gaze livrat de Gazprom în R.Moldova pe parcursul lunii octombrie și noiembrie, în avans, va fi plătită din contul banilor alocați Î.S. Energocom în perioada stării de urgență, pentru procurarea gazelor din surse alternative. Anunțul a fost făcut marți, 23 noiembrie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului, Andrei Spînu, la numai o zi distanță după ce Gazprom a anunțat ultimativ că va sista livrările în R.Moldova, dacă această datorie nu va fi achitată în termen de 48 de ore. Avertismentul gigantului energetic rus, făcut pe ultima sută de metri, prin intermediul presei de stat de la Moscova, a provocat un șir de comentarii însoțite de critici dure ale experților de la Chișinău, care au acuzat Guvernul că nu s-a îngrijit de elaborarea unei formule de plată ce ar scuti bugetul de stat de cheltuieli nejustificate pentru gazele cumpărate din Rusia de către Moldovagaz, care este de altfel o subsidiară a aceluiași Gazprom.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Andrei Spînu a declarat că modul de plată nu a fost parte din contractul nou semnat, ci este parte din vechiul contract.

De asemenea, el susține că soluția identificată de Guvern este cesionarea datoriei întreprinderii Termoelectrica către Moldovagaz. „Astfel, Energocom va plăti datoria către Moldovagaz, iar Moldovagaz va achita plata pentru factură. Acest pas contribuie și la reducerea datoriei Termoelectrica, și la cea față de Moldovagaz”, explică oficialul, care mai spune că regretă modul în care Gazprom a decis să notifice Moldovagaz despre acumularea datoriei curente.

Menționăm că, în seara zilei de luni, 22 noiembrie, purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov, a apărut cu un mesaj la postul de televiziune Rossia 24, în care a amintit că, „având în vedere situația dificilă, foarte dificilă, din punct de vedere economic și financiar, partea moldovenească a cerut în repetate rânduri asistență”. „Gazprom s-a decis să semneze contractul practic în condițiile părții moldovenești, dar cu o condiție esențială: R. Moldova trebuie să-și efectueze la timp plățile pentru gaze. (…) Următorul termen de plată este astăzi, 22 noiembrie. În acest sens, astăzi, Gazprom, conform contractului, a notificat partea moldoveană că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite dacă nu vor achita datoria”, a declarat Kuprianov.

„Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, Moldovagaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a încercat să justifice întârzierea Andrei Spînu.

Pe de altă parte, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, consideră că noua criză din sectorul energetic a fost generată de „proasta administrare a procesului”, în cadrul negocierilor moldo-ruse privind noul contract de livrare a gazelor.

„Soluția cea mai bună era o scrisoare de Garanție din partea Guvernului către Moldovagaz, prin care se specifica clar. Devierile tarifare vor fi acoperite prin majorări ulterioare, de specificat până când, iar în caz contrar vor fi acoperite din bani publici. Această scrisoare era suficientă pentru Moldovagaz să se împrumute din piață și să achite factura către Gazprom”, sugerează economistul. „Este imoral ca din banii oamenilor sărmani de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la oraș. Or căldură centralizată și încălzire cu gaz natural în cea mai mare parte are populația din orașe. Repet, e imoral”, accentuează Veaceslav Ioniță.

Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie, când a fost instituită stare de urgență în domeniul energetic, Parlamentul a adoptat, la cererea Guvernului, o rectificare a bugetului, prin care întreprinderii Energocom i-au fost alocate 1,7 miliarde de lei pentru achiziții de gaze din surse alternative. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru cantități reduse ce au fost procurate cu scopul de a menține presiunea în rețeaua de distribuție a gazelor.

Negocierile cu Gazprom în problema aprovizionării cu gaze a R.Moldova s-au încheiat pe 29 octombrie, cu numai două zile înainte de a expira contractul pentru o lună încheiat de Moldovagaz. În baza acestuia, R.Moldova a importat gaze din Rusia la un preț de 790 de dolari mia de metri cubi. Noul contract este încheiat pe un termen de cinci ani, iar autoritățile de la Chișinău afirmă că partea rusă a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească. Astfel, conform estimărilor ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului, Andrei Spânu, în noiembrie R.Moldova ar urma să achite un preț de aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi, mai mic decât cel de piață, acesta urmând să se reducă pe parcursul lunilor următoare.

Menționăm în acest context că Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni al Moldovagaz – 50% + 1 acțiune. Alte 35,33% se află în posesia autorităților de la Chișinău, iar 13,44% sunt ale administrației de la Tiraspol.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] și noiembrie (în avans), amenințând cu sistarea livrărilor în R.Moldova. Drept urmare, Guvernul s-a văzut obligat să aloce pentru MoldovaGaz suma de 1,4 miliarde de lei din contul banilor alocați Î.S. Energocom în perioada stării de urgență, pentru procurarea […]