Ursula von der Leyen denunță un „joc cinic geopolitic” al Moscovei pentru a intimida R.Moldova în criza gazelor

1042
0
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat o tentativă flagrantă a Moscovei de a „intimida Guvernul reformator al R.Moldova printr-o manipulare a aprovizionării cu gaze naturale, într-o perioadă în care prețurile energiei sunt mari”. „Trebuie să protejăm societățile noastre și democrațiile de acest cinic joc geopolitic de putere. Vom prezenta în curând un nou instrument în vederea descurajării altora să folosească tactici de coerciție împotriva noastră”, a declarat ea miercuri, 8 decembrie, în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor din țările membre ale Uniunii Europene.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, Ursula von der Leyen a menționat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei.

„UE va răspunde în mod adecvat oricărei noi agresiuni, inclusiv încălcărilor dreptului internațional și oricărei alte acțiuni răuvoitoare față de noi sau vecinii noștri, inclusiv Ucraina. Acest răspuns va lua forma unei consolidări și a unei lărgiri a unor regimuri de sancțiuni existente. Iar în plus, suntem pregătiți să impunem măsuri restrictive suplimentare”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

„Vom face acest lucru în coordonare cu partenerii care au aceleași valori. Să fie foarte clar: am prefera să avem o relație constructivă cu Moscova, dar depinde de ei. În momentul de față, alegerile deliberate și acțiunile agresive ale Rusiei continuă să destabilizeze Europa”, a precizat Ursula von der Leyen.

Menționăm că și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, a afirmat anterior că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a R.Moldova.

„În termeni generali, majorările de prețuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru”, declara el, pe 28 octombrie.

Amintim că Gazprom a somat pe 22 noiembrie autoritățile de la Chișinău să achite în termen de 48 de ore datoria curentă pentru gazele consumate în lunile octombrie și noiembrie (în avans), amenințând cu sistarea livrărilor în R.Moldova. Drept urmare, Guvernul s-a văzut obligat să aloce pentru MoldovaGaz suma de 1,4 miliarde de lei din contul banilor alocați Î.S. Energocom în perioada stării de urgență, pentru procurarea gazelor din surse alternative.

În prezent, MoldovaGaz, o subsidiară a Gazprom, transferă zilnic furnizorului rus o parte din suma necesară pentru a achita consumul curent, în încercarea de a evita situația de luna trecută, a declarat pentru RIA „Novosti” șeful companiei moldovenești, Vadim Ceban.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE