Tauber ar putea fi eliminată din cursa pentru fotoliul de primar la Bălți, din cauza finanțării ilegale a campaniei sale. Decizia finală o va lua CEC

3349
0

Candidata Partidului „Șor”, Marina Tauber, ar putea fi eliminată din cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți, din cauza unor ilegalități pe care le-a comis în primul tur. Declarații în acest sens a făcut ministra de Interne, Ana Revenco, care spune că poliția ar fi expediat Comisiei Electorale Centrale (CEC) mai multe sesizări ce ar proba abateri grave de la legislația electorală, săvârșite de actuala deputată în campania electorală, fără a preciza care sunt acestea, iar acum decizia finală este la discreția CEC. Și alți actori politici, printre care președinta Maia Sandu, s-au arătat deranjați de modul în care Marina Tauber și-a gestionat propria campanie. Tauber acuză, însă, guvernarea PAS că, în complicitate cu Nicolai Grigorişin, candidatul care s-a plasat pe locul secund în primul tur, pe 21 noiembrie, ar încerca să-l strecoare la Primăria Bălți, „pe ușa din spate”, pe propriul candidat – Boris Marcoci.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Poliția a expediat pe adresa CEC mai multe sesizări conform prevederilor legale, care se referă la activitatea poliției în materie de corupere a alegătorilor, corupere a scrutinelor. În baza acestor sesizări CEC urma să organizeze verificarea acestor informații”, a declarat Revenco la TV8.

Acum o săptămână, deputatul PAS, Doina Gherman, declara la același post de televiziune că  Partidul „Șor” ar fi cheltuit mai mulți bani în campania electorală decât a indicat în declarațiile depuse la CEC.

Și fosta deputată a Platformei DA, Arina Spătaru, a anunțat în ajun că a depus o sesizare la Inspectoratul de poliție Bălți, la Consiliul electoral de circumscripție numărul 2 și la Procuratura Generală, prin care solicită să fie investigate cheltuielile din campania electorală a candidatei Partidului „Șor”, Marina Tauber.

Ea subliniază că Marina Tauber a raportat cheltuieli de doar 1.000 de lei, deși a fost foarte activă la Bălți pe parcursul ultimelor patru săptămâni.

„Vreau să le amintesc reprezentanților acestor instituții că noi la Bălți avem alegeri locale noi și în calitate de concurent electoral avem un reprezentant al unui grup infracțional, așa cum l-a numit însuși procurorul general. (…) Acest candidat și-a adus o echipă întreagă de activiști, specialiști în PR, care au fost cazați într-o tabără privată. Și presa locală, SP din Bălți, a scris că aceste cheltuieli nu se regăsesc în rapoartele financiare depuse la CEC. Din păcate, niciun concurent electoral nu a contestat aceste abateri”, exemplifică Arina Spătaru.

Surprinsă de jurnaliștii de la NordNews în timpul unei vizite în nordul R.Moldova, președinta Maia Sandu a evitat să comenteze rezultatul primului tur al alegerilor de la Bălți, însă, la fel, a lăsat să se înțeleagă că reușita Marinei Tauber s-ar datora finanțărilor ilegale ale campaniei sale.

„Nu comentez rezultatele alegerilor, mai ales că alegerile încă se întâmplă. Este decizia cetățenilor și un singur lucru pe care l-am spus și o să îl spun în continuare este ca instituțiile statului să facă toate eforturile, așa încât să prevină finanțarea ilegală, netransparentă, din bani murdari a campaniilor electorale, pentru că atunci când se întâmplă asemenea fenomene, când se finanțează campaniile netransparent și ilegal, atunci aceasta nu mai este democrație”, a declarat șefa statului.

Pe de altă parte, Marina Tauber acuză un „complot” ce ar urmări să o înlăture din turul doi, în așa fel încât candidatul partidului de guvernământ, Boris Marcoci să rămână singurul candidat cu șanse de a câștiga fotoliu de primar.

Ea face referire la o hotărâre a CEC, potrivit căreia, în cazul în care unul dintre candidații calificați în turul doi de scrutin decide să se retragă din cursă, locul lui este ocupat automat de următorul concurent, care a luat mai puține voturi.

„Vă asigur că această prevedere nu se regăsește în Codul Electoral și nici în alte legi și regulamente în vigoare. Membrii CEC au impus această nouă regulă fără aprobarea Parlamentului și fără a explica de ce era necesară această modificare. Acest punct din hotărâre lovește exact în mine, pentru că este clar că eu voi câștiga aceste alegeri. PAS are o înțelegere cu Grigorişin, ca acesta să-și retragă candidatura și, astfel, Boris Marcoci să devină contracandidatul meu în turul doi de scrutin. Iar cu câteva zile înainte de alegeri, să mă elimine abuziv din cursă, crezând că, în acest fel, candidatul lor va câștiga”, a declara Tauber săptămâna trecută, într-o conferință de presă.

Menționăm că CEC nu s-a pronunțat pe seama sesizărilor depuse de Ministerul de Interne sau de Arina Spătaru.

Amintim de asemenea că deputata Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în cadrul primului tur al alegerilor locale noi la Bălți, unde a fost cât pe ce să producă o surpriză, câștigând fotoliul de primar al celui de-al doilea oraș ca importanță din R.Moldova chiar din primul tur. Astfel, conform datelor CEC, Tauber a obținut 47,93% din sufragiile bălțenilor, urmată la mare distanță de independentul Nikolai Grigorișin, cu 20,93% din voturi. Atunci Tauber a fost felicitată de candidatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), Alexandr Nesterovschi, care i-a promis acesteia tot sprijinul său și al partidului pe care îl reprezintă.

Cel de-al doilea tur al alegerilor se va desfășura în această duminică, pe 5 decembrie.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE