Tarifele pentru gazele livrate consumatorilor finali din R.Moldova ar putea fi reduse cu circa o pătrime, începând de la 1 decembrie, conform unui proiect de hotărâre ce urmează a fi dezbătut și, eventual aprobat de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE). Astfel, conform documentului, populația ar urma să achite luna viitoare 8,8 lei (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze. În replică, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat o nouă majorare deja din decembrie, dacă se aprobă un preț mai mic decât 11,08 lei, care a fost stabilit în noiembrie, astfel încât, începând de anul viitor, tarifele ar putea depăși cota de 13 lei pentru un metru cub pentru consumatorii casnici.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEArgumentându-și propunerea de reducere a tarifelor, ANRE invocă prevederile Dispoziției din 2 noiembrie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care obligă Agenția ca după tarifele provizorii, aprobate la cererea „Moldovagaz” pe 9 noiembrie, să elaboreze și să aprobe tarife finale până la finele lunii curente.
La calcularea acestor tarife, ANRE a inclus un curs de schimb de 17,69 de lei pentru un dolar și un preț mediu de achiziție de 307,99 dolari pentru o mie de metri cubi. Acesta este cu aproximativ o treime mai mic decât prețul de circa 450 de dolari plătit de „Moldovagaz”, începând cu 1 noiembrie 2021, menționează Mold-Street.com
La rândul său, Vadim Ceban a declarat presei că în ianuarie prețul de procurare a gazului ar urma din nou să crească și, dacă ANRE va decide să stabilească un tarif de numai peste 8 lei, atunci Moldovagaz nu va avea de unde să achite diferența de preț. „Noi am pus prețul de 10,26 fără TVA pentru 14 luni pentru a nu modifica tariful în fiecare lună”, susține șeful „Moldovagaz”.
Menționăm în acest context că deputații au adoptat în primă lectură, la propunerea Guvernului, un proiect de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului. Conform acestuia, fiecare metru cub din primii 50 consumați ar urma să fie compensat cu 67%, iar următorii 100 de metri cubi – cu 50% din tariful stabilit. Consumul ce depășește 150 de metri cubi de gaze va trebui achitat integral, iar valoarea maximă a compensației oferite pentru consumul casnic nu va depăși suma de 540 lei.
De asemenea, Guvernul s-a angajat să compenseze parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costului, adică, cu maxim 450 de lei pe lună.
Beneficiari ai compensației diferenței de cheltuieli pentru consumul gazului natural sunt aproximativ 746 mii de gospodării casnice. Alți 222 mii de consumatori vor beneficia de compensație pentru utilizarea energiei termice. Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț, pentru cinci luni, constituie aproximativ 771 milioane lei pentru consumul de gaz natural și circa 340 milioane lei pentru consumul de energie termică.
Totodată, specialiștii avertizează că cetățenii se vor confrunta, în următoarele câteva luni, cu scumpiri în lanț la prețul produselor energetice, în legătură cu majorarea tarifelor la gaz. Pe lângă o creștere a costurilor de încălzire a locuințelor și a celor pentru energia electrică, solicitată deja de întreprinderile „Termoelectrica” și „Premier Energy”, s-ar putea scumpi și serviciile de livrare a apei, prestate de „Apă-Canal Chișinău”, prognozează Octavian Calmîc, unul dintre directorii ANRE, precizând că urmează decizii „sensibile” pentru populație.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE