Grigorișin, ales primar la Bălți, cu o prezență de nici 10% la vot

1246
0
Primăria municipiușui Bălți / Sursa FOTO: Facebook

Independentul Nicolai Grigorișin a câștigat fără drept de apel duminică, 19 decembrie, în cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar al municipiul Bălți, într-o competiție inegală cu reprezentantul Partidului „Patrioții Moldovei”, Nicolae Chirilciuc. Acesta a fost singurul care s-a arătat dispus să concureze cu Grigorișin, după ce deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost eliminată din cursa electorală pentru folosirea unor surse electorale nedeclarate. Procesul de vot s-a desfășurat la Bălți în condițiile unei prezențe extrem de reduse la urne, care nu a depășit nici rata de 10 la sută din alegători, și pe fundalul unui protest organizat în oraș de Partidul „Șor”, la care au participat câteva zeci de susținători ai formațiunii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Rezultatele preliminare prezentate de CEC arată că pentru Grigorișin au votat 7148 (84,77%) dintre bălțeni, pe când pentru Chirilciuc – 1248 (15,23%).

Circa 1.800 de voturi au fost invalidate.

Codul electoral prevede că în al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

Pe parcursul întregii zile, organele electorale au raportat că procesul de vot la Bălți s-a desfășurat „în regim normal”, chiar dacă în săptămâna premergătoare reprezentanții Partidului „Șor” au intensificat campania declanșată cu scopul de a-i determina pe bălțeni să boicoteze alegerile, iar în ajun necunoscuți au distribuit în cutiile poștale ale orășenilor mesaje anonime cu instrucțiuni cum ar trebui să voteze pentru ca scrutinul să fie invalidat.

SURSA: Dumitru Ciorici / Telegram

De asemenea, chiar în ziua celui de-al doilea tur, Marina Tauber și-a adunat susținătorii, pentru a le declara că Partidul „Șor” nu renunță la luptă și că ea ar fi fost cea care a câștigat scrutinul. „Eu mă simt primarul dumneavoastră pentru că am fost aleasă de voi”, a declarat Tauber. „Cheile acestui oraș sunt la voi, nu la Maia Sandu sau la CEC. Ei se tem de noi, nu ne lasă nici la ședința Parlamentului”, a mai spus fosta candidată a Partidului „Șor”, citată de NordNews.md

La scurt timp după ce a aflat despre victoria sa, Nicolai Grigorișin, fost adjunct al liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și apoi primar interimar la Primăria Bălți, s-a adresat bălțenilor cu un mesaj pe Facebook.

„În sfârșit s-a încheiat această campanie care a fost cea mai murdară și mincinoasă din istorie, ați văzut ce vorbea candidata oligarhului criminal care a furat miliardul, ați văzut comportamentul partidului socialiștilor care atât de urât și mișelește s-a comportat, dar Slavă Domnului că totul s-a încheiat cu această victorie clară, orice ar spune foști conducători ai orașului, cei care numără procente. Vă mulțumesc că ați susținut Bălțiul, ați susținut lucrurile bune pe care împreună le-am făcut”, a declarat Grigorișin.

Amintim că turul doi al alegerilor locale de la Bălți, care urma să se desfășoare pe 5 decembrie, a fost suspendat ca urmare a excluderii Marinei Tauber din competiție, printr-o decizie a Curții de Apel Bălți ce a fost pronunțată cu numai 40 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare. Tauber, care în primul tur, pe 21 noiembrie, era cât pe ce să producă o surpriză, acumulând aproape 48% din voturile bălțenilor și a devenit favorita incontestabilă a acestor alegeri.

Scandalul provocat de scrutinul local din al doilea ca mărime oraș din R.Moldova, după ce s-a adeverit că aceasta a folosit surse nedeclarate pentru a-și finanța campania electorală, a fost însoțit de o adevărată „epopee” judiciară, în timpul căreia avocații Marinei Tauber au apelat la numeroase cereri de recuzare a judecătorilor sau de strămutare a dosarului în alte instanțe, încercând astfel să tergiverseze la maxim adoptarea unor decizii finale.

Iar candidata Partidului „Șor”, precum și apărătorii și simpatizanții acesteia au adresat învinuiri și chiar amenințări președintei Maia Sandu, membrilor CEC și reprezentanților actualei guvernări.

Însă punctul final l-a pus Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în seara zilei de duminică, când a emis o hotărâre irevocabilă cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți.

Independentul Nicolai Grigorișin, care a urmat-o pe Tauber în clasament, a ajuns să concureze cu Nicolae Chirilciuc după ce Boris Marcoci și Nesterovschi, candidații PAS și BeCS, care s-au clasat pe locul trei și, respectiv, patru, s-au retras din cursa electorală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE