Ieri, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, a avut loc cea de-a șaptea ediție a concertului „Pop Simfonic” sub bagheta dirijorului Andriano Marian. Evenimentul a adunat peste zece genuri de muzică, 30 de lucrări de popularitate, 60 de instrumentiști, un cor unit de 100 de voci și 30 de soliști, având girul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAlături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (Moldovan National Youth Orchestra – MNYO) în scenă a urcat și artistul Cătălin Josan. De această dată s-a lăsat provocat de Andriano, reinterpretând două piese, una a lui Anatol Dumitraș – „Floare de Cireș” (versuri – Arhip Cibotaru), și cealaltă, a lui Liviu Știrbu – „Eu vin” (versuri – Pavel Boțu).
„Sunt fan al muzicii anilor ’70-80 și mă bucur când avem ocazia să aducem un tribut marilor artiști care au cântat pe scena Palatului Național. De această dată nu a fost o excepție. Am încercat să readucem piese mai vechi într-o interpretare nouă, în așa fel încât chiar și cei tineri să descopere compoziții muzicale pe care, poate, nu le-au auzit niciodată sau pe care, dacă le-ar fi ascultat în original, nu le-ar fi înțeles la justa lor valoare”, relatează cântărețul.
Despre colaborarea cu MNYO, Cătălin ne spune că a fost atras mereu de combinarea mai multor stiluri, mai ales când e vorba de muzică simfonică. Pentru că are studii în domeniul muzicii clasice, se bucură că și la noi se fac combinații între muzica pop, cea simfonică, rock și altele. De fiecare dată aici se găsesc cele mai interesante abordări ale pieselor, mai vechi, mai noi, scopul fiind să fie perpetuate.
În cadrul ultimului interviu oferit pentru „Gazeta de Chișinău” interpretul a vorbit despre faptul că își dorește să „repornească turațiile motorului”. Astăzi, lansează o nouă piesă și ne spune că are și altele ce urmează să fie prezentate publicului.
„Imponderabili” se numește piesă nouă și a fost compusă în pandemie. „Din vară, am tot ținut-o în sertar și am așteptat momentul oportun pentru a o scoate la lumină. Imponderabilitatea fiind o noțiune simbolică, un sentiment de lejeritate, de libertate. Nu neapărat e vorba de dragoste, dar și despre contactul pe care trebuie să îl avem între noi, ființele umane. Imponderabilitatea e o senzație pe care nu am simțit-o în realitate, mi-aș dori, poate, într-o bună zi s-o trăiesc.
Am vrut prin piesa aceasta să transmit o stare de lejeritate tuturor care poate, în anumite momente, se simt apăsați sau prea aproape de pământ. Să știe că întotdeauna există puterea și avem puterea înăuntru de a ne desprinde de la pământ”, se confesează Cătălin.
Spune că în perioada pandemică a „prins gustul compoziției”. Au fost multe ore libere, fără presiunea unui deadline, în care a „avut mână liberă, timp de gândire și răzgândire”. Are multe piese care sunt în lucru. „Imponderabili” fiind prima din ele, vin și altele. Întrebat dacă urmează un nou album, ne mărturisește că e nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru asta, dar speră să aducă la lumină, „câte un pic”, mai multe piese noi, după o pauză lungă.
Pentru toți urmăritorii săi, inclusiv pentru cititorii „Gazetei de Chișinău”, Cătălin Josan are un singur mesaj: „Sărbători fericite tuturor, în primul rând, un An Nou cât mai frumos! Și să sperăm că ne vom putea vedea mai des, la distanțe cât mai mici unul de celălalt în 2022!”.
Autoare: Victoria CERNEA
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE