Ce spun preoții care nu se mai roagă pentru conducere

1135
1

De trei săptămâni preoții din câteva zeci de sate din municipiul Bălți, de la Fălești, Glodeni și Sângerei nu se mai roagă pentru actuala conducere a Republicii Moldova și, în cazul în care cineva din deputații PAS le-ar trece pragul, ar refuza să-l împărtășească. Potrivit scrisorilor adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești, Marchel, preoții nu „îl roagă”, ci cer imperativ binecuvântarea să nu se mai roage pentru actuala conducere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ce spun oamenii din aceste localități, cum le-au explicat gestul lor preoții și câți dintre ei au citit cu adevărat Convenția de la Istanbul, ratificată de guvernare, document care i-ar fi nemulțumit? Sunt câteva din întrebările la care am încercat să aflăm răspunsul în reportajul care urmează.

O prostie fără margini”

Satul Scumpia, raionul Fălești, este una din puținele localități unde oamenii știu că preotul a afurisit actuala guvernare. „Este o prostie care n-are margini această decizie. Ce treabă au preoții și episcopul Marchel cu politica? Biserica e a poporului, nu e a patriarhiei”, se revoltă primarul localității Petru Friptuleac. Satul are două biserici, una mai veche și una nouă, construită în anii de independență. Preotul Alexandru Negură oficiază slujbe în ambele lăcașuri.

Majoritatea locuitorilor au votat la ultimele alegeri parlamentare PAS. „Ce, poate nici oamenii să nu calce pragul bisericii din moment ce au votat această guvernare? E mare păcat, comuniștii au distrus bisericile, iar preoții, cu ajutorul lui Marchel, vor să distrugă credința oamenilor. Voi avea o discuție pe această temă cu parohul, pentru că așa ceva este inacceptabil într-o societate sănătoasă”, a mai spus Petru Friptuleac.

Diana, o angajată tânără a primăriei, ne-a spus că atunci când a văzut că și preotul din sat face parte din grupul care refuză să se mai roage pentru conducere, a căutat pe internet textul Convenției de la Istanbul. „Nu mi se pare corect ceea ce fac ei. Am deschis Convenția, am citit-o, ori ei nu au înțeles-o, ori urmăresc interese politice. Nimic nu am găsit în acel document ce ar contraveni credinței creștine. E un document care combate violența în familie și violența împotriva femeilor. Nu mi se pare corect ca biserica să se implice în acest mod în politică”, a mai spus tânără.

Preot: „Nu mai țin minte exact ce scrie”

De cealaltă parte, preotul Alexandru Negură, consideră că nu e neapărat să discute cu enoriașii din Scumpia și să le explice în detalii ce l-ar fi nemulțumit. El ne informează că nu se mai roagă pentru sănătatea actualei guvernări deoarece este categoric împotriva căsătoriilor dintre homosexuali, iar Convenția de la Istanbul, ratificată de actuala majoritate parlamentară, ar admite așa ceva.

Totuși, la întrebarea dacă a citit textul Convenției și care este formularea exactă care l-a nemulțumit, preotul recunoaște că nu l-a citit „prea atent”. „Nu mai țin minte exact unde scrie. Am s-o mai citesc o dată, mai atent. Ceea cu ce nu suntem noi de acord sunt căsătoriile între persoane de același sex. Nu discut cu enoriașii pe această temă, deoarece majoritatea sunt vârstnici și mi-i rușine să vorbesc cu ei despre aceasta. Nimeni nu a observat că am omis rugăciunea pentru conducere. Anterior mă rugam pentru sănătatea ei, ca Dumnezeu să îndrume conducătorii pe calea cea bună. Dar dacă ar veni vreun deputat, evident, nu l-aș da afară din biserică, lăcașul este al oamenilor”, a ținut să precizeze preotul.

Scandalul e pe internet, în sat e tăcere

Nici parohul bisericii „Sf. Arhanghel Mihail și Gavriil” din Albinețul Vechi, Fălești, nu a ieșit cu o explicație în fața enoriașilor, de ce i-ar fi cerut ierarhului Marchel să-l binecuvânteze să nu mai pomenească guvernarea în rugăciuni. Întrebat ce l-a nemulțumit, preotul Serghei Lupușor ne-a îndemnat să căutăm răspunsuri în altă parte: „Nu ați vrea să vă adresați altui preot? Nu mai pomenim conducerea în rugăciuni și gata! Nimeni nu a zis că le interzicem să intre în biserică deputaților, doar că nu ne vom ruga pentru ei. Lumea nu-i deranjată”, ne-a spus preotul.

Ala Țăran, primarul comunei Albinețul Vechi, un sat cu peste 2800 de locuitori, confirmă că deși frecventează regulat biserica, enoriașii nici măcar nu au observat că preotul ar avea o supărare pe conducere. Și nici Serghei Lupușor nu a pomenit de decizia sa.

Consider că nu-i corect gestul preoților. Din câte știu, Convenția de la Istanbul nu se referă la căsătoriile netradiționale, ci doar la violența în familie și cea împotriva femeilor. Eu personal salut decizia guvernării de a o ratifica. Oamenii din sat nici măcar nu știu de această decizie”, ne-a spus primarul.

Preotul Alexandru Vasilciuc: „Ce ne spun, aceea facem”

Și mai mirat de întrebările noastre s-a arătat protoiereul mitrofor al bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din localitatea Pruteni, Fălești, Alexandru Vasilciuc, care, deși a semnat scrisoarea adresată lui Marchel, nu-și putea aminti de ea.

Am refuzat eu să mă rog pentru guvernare? În ce sens? Nu suntem supărați pe ei, ne rugăm. Noi ce ne spun mai-marii aceea facem. Nu noi, ci Mitropolia Moldovei hotărăște. De acolo primim însărcinare. La mine biserica e întotdeauna deschisă”, ne-a spus franc preotul.

Petru Buburuz: „Acest gest al preoților nu-i grav”

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, preotul paroh al Bisericii „Sf. Petru și Pavel” din Chișinău, Petru Buburuz, ne-a spus că nu este grav faptul că unii preoți au refuzat să pomenească conducerea în rugăciunile lor. Astfel de decizii au mai fost în istoria Bisericii, dar există păreri împărțite referitor la ele. Unii consideră că sunt corecte, alții – că nu sunt, deoarece îndemnul Bisericii e să ierți și să te rogi pentru dușmanul tău.

Până și în Uniunea Sovietică unii clerici continuau să se roage, conform învățămintelor creștine, pentru cel mai mare dușman al Bisericii și al oamenilor, conducătorul Iosif Stalin.

Azi fiecare are însă opinia sa. Există trei cuvinte în Convenție cu referire la gen și Mitropolia Moldovei s-a pronunțat deja că acestea contravin valorilor împărtășite de Biserică. Eu vreau doar să precizez că biserica întotdeauna a promovat mesajul împotriva violenței în familie, precum și a violenței împotriva femeii”, a mai spus Petru Buburuz.

Dodon a mulțumit ierarhului care a îndemnat preoții să nu se mai roage pentru conducere

Întâmplător sau nu, dar îndemnul către preoți al episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, de a nu mai pomeni conducerea RM în rugăciuni a coincis cu campania electorală pentru alegerea primarului municipiului Bălți. Duminică, 7 noiembrie, liderul socialiștilor Igor Dodon a descins la Bălți, pentru a participa la liturghia oficiată de episcop alături de candidatul acestui partid la funcția de primar, Alexandr Nesterovschi. După liturghie, liderul socialiștilor a avut o discuție cu episcopul de Bălți și Falești, Marchel, căruia a ținut să-i mulțumească pentru „protecția și promovarea valorilor ortodoxe”.

Împreună cu candidatul nostru la funcția de primar al orașului, Alexandr Nesterovschi, am asistat la sfânta liturghie. Totodată, am avut o discuție cu Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, și i-am mulțumit pentru poziția principială privind protecția și promovarea valorilor noastre tradiționale”, a menționat ulterior Igor Dodon într-o postare pe facebook.

Falsuri despre Convenție

Referitor la Convenția de la Istanbul, Mitropolia Moldovei s-a arătat deranjată în special de art. 3, lit. c) a documentului care specifică că termenul „gen” este definit ca: „construcție socială care include roluri, comportamente, activități și caracteristici pe care o anumită societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați”. Mitropolia Moldovei a interpretat această formulare că ar avea drept scop anihilarea „sexului biologic” și ar contribui la promovarea legăturilor dintre persoane de același sex. „Așadar, pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează „genul”, în mod clasic, cu „sexul biologic”, dar îl definește drept „construct social”. (…) omul se naște „neutru”, a interpretat Mitropolia Moldovei.

Convenția însă explică clar că: „deseori rolurile de gen, adoptate de o societate, stabilesc relații de putere inegale între bărbați și femei și desemnează femeile ca inferioare bărbaților, ceea ce le pot face mai vulnerabile la violență și intimidări”.

Convenția de la Istanbul are 81 de capitole și a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei. Există mai multe falsuri atribuite de politicieni din diverse țări în campaniile lor de PR acestui document: că ar „promova avortul”, că ar „legaliza căsătoriile între persoane de același sex”, că „distruge tradițiile creștine” și altele.

Experții în drepturile omului încurajează însă populația să nu se lase manipulată, or, singurul scop al Convenției este prevenirea și combaterea violenței față de femei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE