Șantajul Kremlinului și slăbiciunea Chișinăului

1157
0

În cadrul negocierilor cu privire la furnizarea de gaze naturale, Gazprom a propus Moldovei să își „reajusteze” Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și să amâne reformele sale pe piața energetică în schimbul unui preț mai mic la gazele naturale. Această practică a Kremlinului a fost aplicată și în 2014 în cazul Ucrainei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul negocierilor din luna curentă, Gazprom a spus oficialilor moldoveni că ar reduce prețul la gazele naturale dacă Chișinăul este pregătit să adapteze Acordul de liber schimb cu UE”, scrie publicația britanică Financial Times, făcând trimitere la „surse apropiate discuțiilor”.

Gazprom vrea ca Moldova să își amâne implementarea regulamentului UE, Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea și permisiunea unei mai mari competiții, adaugă sursa citată.

Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara acesteia în Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică”, scrie publicația britanică.

Reformele în Moldova defavorizează Moldovagaz

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că negocierile privind semnarea unui nou contract de livrare a gazului Republicii Moldova poartă un caracter „exclusiv comercial”.

Există necesitate, există ofertă comercială, există ofertă de reducere, există, de asemenea, datorie acumulată. Toate acestea poartă un caracter comercial”, a spus Peskov, solicitat să comenteze articolul publicat în „The Financial Times”.

Potrivit portalului „Politico”, comportamentul Kremlinului nu este unul neobișnuit. Moscova obișnuiește să exercite presiune asupra vecinilor săi în ce privește furnizarea de gaze naturale.

Aceste tactici au făcut obiectul unei anchete antitrust a UE între 2012 și 2018. Rusia și-a câștigat notorietate prin debranșarea vecinilor săi de la conductă. Drept exemplu în acest sens sunt problemele cu Ucraina în 2009 și 2014. Din punct de vedere istoric, de asemenea, continuă „Politico”, Moscova a pus presiune și asupra încercărilor Moldovei de a se orienta politic spre vest, interzicând exporturile de vin în Rusia.

Sprijinul UE este vital

În timp ce vicepremierul Republicii Moldova Andrei Spînu a fost trimis miercuri la Sankt-Petersburg pentru a încerca din nou să ajungă la un compromis cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, premierul Natalia Gavrilița se află la Bruxelles, sperând să aprofundeze legăturile cu UE și să câștige ajutor.

Cele 60 de milioane de euro oferite de Comisia Europeană, potrivit experților contactați de „Politico”, sunt suficienți pentru a plăti consumul de gaze naturale pentru aproximativ o săptămână la tarifele actuale.

Republica Moldova folosește în prezent între 7 și 8 milioane de metri cubi de gaz în fiecare zi, care este de așteptat să crească la între 12 și 15 milioane de metri cubi pe măsură ce se apropie iarna.

Guvernul ucrainean a fost de acord să furnizeze volume suplimentare Republicii Moldova, dar detaliile unui acord-cadru prin intermediul Naftogaz, deținută de stat, nu au fost încă publicate. Pentru ultimele cinci zile din octombrie, Moldova cumpără de la alți furnizori câte un milion de metri cubi de gaze pe zi.

Combinația Gazprom

Sergiu Tofilat, fost consilier pe probleme energetice al președintelui Maia Sandu, a precizat pentru „Gazeta de Chișinău” că Gazprom nu a furnizat intenționat cantitatea necesară de gaze pe care o consumă Republica Moldova în decursul unei luni.

Moldovagaz a contractat pentru octombrie de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesari pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Necesitățile anuale ale Republicii Moldova constituie aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi (împreună cu regiunea transnistreană – aproximativ 2,9 miliarde de metri cubi). Această cantitate a fost furnizată până în prezent de Gazprom și transportată prin Ucraina.

În aceste condiții, expertul Sergiu Tofilat susține că pentru R. Moldova ar fi simplu să cumpere gaze de la parteneri pentru a ne ajuta să trecem această iarnă chiar și la prețurile actuale de piață, cu condiția să primim aproximativ 600 de milioane de euro ajutor.

Potrivit agenției TASS, partea rusă propune un preț „corect” de piață cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația moldovenească a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

Singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani a datoriei acumulate de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari (fără Transnistria).”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE