Monument restaurat al eroilor Armatei Române, ținta unui nou atac coordonat al Ambasadei Rusiei și socialiștilor de la Chișinău

1305
0
Reinaugurarea cișmelei „General George P.Ion”, situată în parcul „Valea Morilor” din Chișinău, cu ocazia Zilei Armatei Române (25 octombrie 2021) / Sursă FOTO: Ambasada României în R.Moldova

Reinaugurarea unui monument dedicat eroilor Armatei Române – „Cișmeaua general George P. Ion”, situat în parcul „Valea Morilor” din Chișinău, la baza Scării Cascadelor – a provocat reacția la unison a Ambasadei Federației Ruse și a PSRM, care acuză o pretinsă tentativă de a glorifica crimele naziștilor. Toate acestea doar pentru că pe frontispiciul monumentului a fost instalată o placă unde se arată că cișmeaua a fost reconstruită la 80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică. Ambasada Rusiei, ca și socialiștii de la Chișinău, susțin că această mențiune ar fi „un act cinic de revizionism” la adresa unui simbol al tovărășiei ruso-române de arme din timpul Primului Război Mondial, care ar fi fost acum transformat într-un monument al „criminalilor” conduși de mareșalul Ion Antonescu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Memoria celor care poartă vina pentru uciderea și torturarea civililor și a prizonierilor de război, ascunși patetic în spatele «nobilei misiuni de eliberare a Basarabiei de bolșevism», merită blamată în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, rezumată de sentințele aspre ale Tribunalului de la Nürnberg”, potrivit unui mesaj difuzat de Ambasada Rusiei.

Aproape identic, PSRM vorbește despre „criminali în fața umanității și crimele lor condamnate de către Tribunalul de la Nürnberg, care la 22 iunie 1941 au trecut „frontiera de stat a URSS”, în componența Armatei Române.

Mai mult, PSRM anunță într-un comunicat de presă că se va adresa la Procuratură în legătură cu instalarea acestei plăci comemorative, care „trebuie să fie demontată imediat”.

Menționăm că Ambasada României din R.Moldova a organizat, pe 25 octombrie, mai multe acțiuni comemorative dedicate Zilei Armatei Române. Astfel, la Sofia, în raionul Hâncești, a fost reinaugurat și sfințit cimitirului Eroilor Armatei Române.

În aceeași zi, la Chișinău, în „Valea Morilor”, a fost reinaugurată „Cișmeaua general George P. Ion”, ocazie cu care ambasadorul României, Daniel Ioniță, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui monument – o pavăză în calea uitării. „Este extrem de important să nu uităm și este important să folosim diversele prilejuri pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în memoria celor care mișelește și pe nedrept au fost uciși”, a subliniat Daniel Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE