Cinci medalii pentru Moldova la Europenele de box

601
0

Selecționata pugiliștilor din R. Moldova a avut parte de rezultate meritorii la Campionatele Europene de box pentru tineret (cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani), care s-au desfășurat în perioada 15-23 octombrie a.c. la Budva (Muntenegru).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Lotul țării noastre a excelat atât în concursul masculin, cât și în cel feminin, fiind condus de antrenorul Veaceslav Gojan, boxer medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008.

Patru distincții de bronz pentru băieți

La băieți, o evoluție deosebit de impresionantă a avut-o discipolul școlii moldovenești de box, Ilie Argat (51 kg). În meciul preliminar, el l-a învins pe cipriotul Michalis Pettemeridis, aplicând o lovitură ce-l trimise pe rival în KO, în minutul 2 al primei runde. În sferturi, Ilie l-a depășit fără mari dificultăți pe pugilistul din Finlanda, Artturi Pechuev, scor 4-1, având astfel asigurată medalia de bronz. În semifinale, atletul nostru într-o luptă deosebit de încrâncenată a cedat, prin decizia împărțită a arbitrilor (2-3), în fața armeanului Henrik Sahakyan, viitorul câștigător al Campionatului European, care în finală l-a învins pe rusul Ruslan Pirov. Cealaltă distincție de bronz a revenit sportivului din Azerbaidjan, Nijat Huseynov.

Pe treapta a III-a a podiumului de premiere a urcat și un alt pugilist moldovean, Dumitru Vieru (48 kg), care a acces în semifinale după ce a obținut o victorie plină de încredere în fața maghiarului Imre Bernath (3-0), iar apoi a fost învins de spaniolul Serrano Rafael Lozano, viitorul câștigător al turneului. Acesta din urmă l-a bătut în finală pe rusul Nikita Poluhin, iar încă o medalie de bronz i-a revenit albanezului Ariol Zeneli.

Încă o distincție de bronz în pușculița echipei tricolore a adus-o Ștefan Vozneacovschi (63,5 kg), care mai întâi a trecut de un atlet din Israel, Tomer Benny (4-1), iar apoi de unul din Ungaria, Rafael Buza (5-0), ca în semifinale să cedeze cu 1-4 în lupta cu belarusul Matvei Davîdov, care la rândul lui a fost înfrânt în finală de georgianul Lașa Gagnidze. A doua medalie de bronz în această categorie de greutate și-a adjudecat-o reprezentantul României, Andrei Musteț.

La supergrei, moldoveanul Nicolae Burdiuja (+92 kg) a obținut în faza sferturilor de finală o victorie categorică în fața ungurului Bogdalik Bence, printr-o decizie unanimă a arbitrilor (5-0). Reprezentantul școlii pugilistice din Tiraspol s-a învrednicit de distincția de bronz, căci în semifinale a fost învins de viitorul campion, reprezentantul Germaniei, Nikita Putilov. Medalia de argint a revenit ucraineanului Dmytro Babliuk, podiumul fiind închis de bulgarul Kiril Borisov.

Conaționalul nostru Marcel Ursu (57 kg) a ocupat locul 5 la aceste Europene, după ce în prima luptă l-a învins cu 5-0 pe kosovarul Lorent Murati, iar în sferturi a pierdut, printr-o decizie împărțită a celor 5 referee, în fața bulgarului Daniel Kirilov, viitorul medaliat cu bronz. În categoria de 86 kg, un alt component al lotului Moldovei, Victor Scutelniciuc, a cedat în fața lituanianului Narunas Grebnevas, care ulterior și-a adjudecat bronzul european.

Cristina Chiperi, pe treapta a treia a podiumului

În meciul ei inaugural la acest turneu, compatrioata noastră Cristina Chiperi (60 kg) s-a impus în fața suedezei Duna Sipel, prin decizia majorității arbitrilor, scor 4-1. În faza sferturilor de finală, Cristina a avut de înfruntat opoziția înverșunată a unei adversare din Italia, Carlotta Abbate, pe care până la urmă a reușit s-o surclaseze la limită, cu 3-2, asigurându-și astfel distincția de bronz. În semifinale, tiraspoleana a fost învinsă de reprezentanta Armeniei, Elida Kocearyan. Aceasta din urmă în partida din finală a suferit înfrângere în fața rusoaicei Nadejda Golubeva, podiumul fiind completat de atleta din România, Loredana-Andreea Marin.

Câștigătorii și premianții Campionatelor Europene de box de la Budva au fost distinși cu certificate acordate de Asociația internațională de profil (AIBA), iar medaliații cu bronz s-au învrednicit de câte un cec în valoare de 1500 de dolari SUA. De remarcat că selecționata Moldovei la acest turneu continental s-a prezentat cu 12 pugiliști. Per total, competițiile au întrunit circa 350 de boxeri din 38 de țări. În clasamentul general pe medalii, echipa tricoloră s-a clasat pe un merituos loc 19, devansând naționale puternice precum România, Azerbaidjan, Țările de Jos ș.a. Formația Federației Ruse s-a situat pe prima poziție, cu 11 medalii de aur, șase de argint și patru de bronz în palmares, fiind urmată de Ucraina (3-4-7) și Armenia (2-1-5).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE