Tariful la gaze pentru consumatorii finali din R.Moldova va crește inevitabil – cu cel puțin 30%, până la 100%, ajungând astfel, în cel mai rău caz, până la 9 lei pentru un metru cub, estimează expertul economic Veaceslav Ioniță. Toate acestea în condițiile în care, potrivit fostului director al ANRE, Victor Parlicov, Kremlinul vrea să dea o „lecție politică” noii guvernări de la Chișinău, forțând-o să treacă la negocieri directe cu Gazprom-ul, și nu prin intermediul Moldovagaz. Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, neagă că Rusia ar pune presiune pe autoritățile moldovene, dar recunoaște că sunt căutate surse alternative de import, dacă nu se va reuși prelungirea sau semnarea unui nou contract cu Gazprom.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn acest context, „Financial Times” dezvăluie că R.Moldova a solicitat Uniunii Europene ajutor în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale, fapt confirmat de oficialități de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Autoritățile de la Chișinău ar intenționa să încheie un acord cu România, pentru a evita semnarea unui contract dezavantajos cu Gazprom, care impune prețurile actuale de pe piața internațională, scrie FT.com, cu trimitere la două surse care ar fi participat la negocieri. Prestigioasa publicație britanică menționează că volumul gazelor livrate R.Moldova a scăzut cu o treime, în timp ce prețurile au crescut până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi – de cinci ori mai mult decât media de preț înregistrată anul trecut. Totodată, ziarul notează că România însăși încearcă să-și acopere nevoile de gaze în contextul temerilor că rezervele de gaze în Europa sunt la nivel scăzut.
Solicitată de NewsMaker, Alina Merlici, consiliera ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat aceste informații.
„După cum a menționat și dl ministru ieri, examinăm posibilitatea de a avea alternative și din UE, profitând de oportunitatea gazoductului Iași-Ungheni. Avem această libertate, doar că analizăm prețurile”, declară ea.
Despre problema prețurilor vorbește și expertul în energetică, Victor Parlicov. „Ne-au prins cei de la Gazprom pe picior greșit. În sens că suntem într-o perioadă în care nu avem alternativă. Dacă ar fi fost această situație un an în urmă, păi, noi puteam să procurăm gaze din altă sursă, decât de la Gazprom, și încă și mai ieftin. Problema acum este că gaze din alte surse (România din Vest, Ucraina din Est – n.red.) putem procura, numai că o să fie mai scump. Și mai scump decât la Gazprom”, spune Parlicov la TV8.
Fostul director al ANRE mai este convins că actuala criză a gazelor a fost provocată de Moscova, cu ajutorul Tiraspolului, care șantajează Chișinăul cu reducerea livrărilor de energie electrică, pentru a forța participarea directă a premierului sau chiar a președintei R.Moldova la negocierile cu Gazprom.
La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu consideră că sunt două ieșiri din situație. „Cedări politice cu consecințe imprevizibile. Sau, mai bine zis, previzibile. Și alta – îndatorarea Republicii Moldova. Găsirea banilor pentru a plăti aceste prețuri mari. Poate niște ajutoare, niște ajutoare nerambursabile, care ar putea să vină din partea Uniunii Europene”, spune el.
Cu referire la acest subiect, expertul economic Veaceslav Ioniță susține că oricare ar fi finalitatea negocierilor dintre Chișinău și Moscova, consumatorii finali din R.Moldova nu vor fi scutiți de o majorare a tarifului la gaze.
„Tariful va crește între 30% și 100%. Dacă acum avem 4 lei și 20 de bani, va fi de la 5 lei 50 până la 9 lei. Dacă vom avea cel mai prost scenariu, atunci Guvernul jumătate din creșterea de preț ar trebui s-o ofere sub formă de compensații până la consumul de 100 m3 pe lună, e vorba de cel mai mare număr de consumatori, și atunci efortul financiar anual ar fi de 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, notează Ioniță, într-o emisiune la TVR Moldova.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, promite că, în aceste condiții, Guvernul va oferi ajutor social categoriilor vulnerabile, pentru a-i ajuta pe cetățenii cu venituri modeste să depășească povara facturilor mari la gazele naturale.
„Ne dorim semnarea unui contract cu Gazprom până la sfârșitul lunii, la un preț bun, ceea ce ar însemna continuarea condițiilor contractului pe care l-am avut până acum. Discuțiile continuă. Gazprom a readus în discuție un subiect mai vechi, o datorie istorică a părții drepte a Nistrului, nu vorbim de cea a regiunii transnistrene, de 450 de milioane de dolari care nu este clar cum s-a format în timp. E nevoie de răbdare și calm. Nu este niciun pericol de a rămâne fără energie electrică. Așa-numita avertizare a Cuciurganului nu are substrat”, a mai declarat el la ProTV Chișinău.
Totodată, de această situație nu a întârziat să profite liderul PSRM, ex-președintele Igor Dodon. „Negocierile trebuiau începute din august, imediat după învestirea noului Guvern, și nu de ocupat cu declarații deșarte și populiste”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.
Menționăm că ministrul Andrei Spînu s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită în Rusia, de unde s-a întors cu și mai multe incertitudini cu privire la prețul și canalele de livrare a gazelor în această iarnă. La revenire, el a declarat că nu a reușit, „din motive obiective”, să se întâlnească cu șeful Gazprom, Aleksei Miller. De asemenea, Spînu a mai anunțat că o echipă tehnică de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va începe lucrul în această săptămână, pentru a obține extinderea contractului de livrare a gazelor în condițiile de anul trecut, întrucât prețul de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, pe care R.Moldova a fost obligată să-l plătească în octombrie, este „nejustificat și nerealist”.
La fel, amintim că șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, aflat în august într-o vizită la Chișinău, a abordat, la o întrevedere cu Maia Sandu, și problema asigurării cu gaze naturale a R.Moldova. Kozak declara atunci jurnaliștilor că Moscova este gata să ajute R.Moldova, dar „nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE