Ministrul Spînu a adus din Rusia și mai multe incertitudini cu privire la prețul și canalele de livrare a gazului în R.Moldova, la iarnă

926
1

Guvernul de la Chișinău nu a obținut, deocamdată, un răspuns cu privire la prețul gazelor ce vor fi livrate de Gazprom începând de luna viitoare. Asta reiese din declarațiile făcute luni, 11 octombrie, de Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după vizita pe care a făcut-o în Rusia pentru a iniția negocieri cu gigantul energetic rus. Spînu a recunoscut că, „din motive obiective”, nu a reușit să se întâlnească la Sankt Petersburg cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, și a discutat doar cu vicepreședinta concernului, Elena Burmistrova. El spune că ar fi cerut extinderea contractului de livrare a gazelor în condițiile de anul trecut, întrucât prețul de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, pe care R.Moldova a fost obligată să-l plătească în octombrie, este „nejustificat și nerealist”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate”, dă asigurări Andrei Spînu.

„Acest plan se bazează pe două chestii importante: ne dorim în continuare semnarea unui contract, pe termen lung, cu cel mai bun preț pentru țară noastră. În acest sens, o echipă tehnică de la minister va începe lucrul în această săptămână. Vom solicita prelungirea contractului în condițiile vechi. Suntem implicați în discuții pentru a identifica soluții alternative de livrare a gazului. Pregătim procesul de folosire a combustibilului de rezervă. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, potrivit ministrului Spînu.

În acest context, el a adăugat că în prezent se lucrează la elaborarea unor pachete de asistență destinate atât persoanelor fizice, cât și industriilor care ar putea fi afectate cel mai mult de o creștere a prețurilor pentru consumatorii finali.

R.Moldova este gata să recurgă la rezerva de stat, precum și la livrări din România, Ucraina sau alte state europene, declară Spînu, care promite că țara nu se va confrunta cu nicio criză, nici în problema livrărilor de energie electrică.

Amintim că vechiul contract de livrare a gazelor din Rusia a expirat la începutul lui octombrie, fiind deocamdată prelungit cu doar o lună, dar în condițiile în care R.Moldova plătește pentru acesta 790 de dolari pentru mia de metri cubi. În primul trimestru al acestui an, prețul gazului importat de la Gazprom a fost de 127 de dolari.

La 1 octombrie, ministrul Andrei Spînu dădea asigurări că prețul din facturile achitate de persoanele fizice și juridice din R.Moldova nu se va majora până când nu vor fi finalizate negocierile cu Gazprom-ul.

Tot atunci, oficialul spunea că nici măcar gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care a devenit funcțional începând de săptămâna trecută, nu va rezolva problema majorării prețului la gazele naturale.

Despre aceasta, încă în iulie, a scris Profit.ro, care transmitea că România va deveni în curând țară de tranzit pentru gazul rusesc menit să asigure consumul părții de vest a R.Moldova, în acest scop urmând să fie folosit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Anterior, Mold-Street scria despre un „as” pe care președinta Maia Sandu l-ar avea în chestiunea tarifelor la gaze.

Portalul face referire la o inițiativă legislativă a șefei statului, care ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în valoare de 150 de milioane de lei pe an. Aceasta a fost repusă pe agenda Parlamentului, după ce anterior conducerea Moldovagaz a avertizat că o eventuală adoptare a acesteia ar putea afecta planurile de investiții ale companiei. Inițiativa legislativă introduce modificări în Legea gazelor naturale și prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU