60 de toamne ale antrenorului Ion Măriuță

930
0

Născut la 12 octombrie 1961 în satul Țibirica de prin părțile Călărașului, într-o familie de gospodari, și trecut deja șase decenii prin pânzele timpului, Ion Măriuță și-a constituit o viață de om împlinit. De acest lucru ne vom convinge ușor, parcurgând traseul vieții omagiatului. După absolvirea Școlii medii (1979) din localitatea natală își face datoria de bărbat, trecând prin serviciul militar (1979-1981). Ulterior, un an de zile, urmează cursuri speciale pentru o pregătire mai temeinică în vederea susținerii admiterii la Facultatea de Educație Fizică a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în cadrul căruia va studia în perioada 1983-1987.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În timpul studiilor, a făcut nu numai carte, dar și sport. A practicat, în cel mai serios mod, timp de 15 ani, una dintre cele mai „grele și capricioase” probe sportive – halterele. Exprimându-ne metaforic, putem afirma că atletul „lupta cu metalul mut, greu și neascultător”. Iar dacă e să formulăm laconic, într-un limbaj profesional, disciplina de haltere, din punct de vedere al biomecanicii sportive, este un sport arhicomplicat. Atletul trebuie să stăpânească acest instrument parcurgând „împreună” cu acesta un traseu spațial și temporal foarte limitat. În plus, remarcăm că în practicarea unor exerciții speciale, la antrenamente sau competiții, greutatea halterei depășește propria masă corporală a performerului cu 200-300% și mai mult. Așadar, în acest gen de sport n-ai pe cine miza, decât pe tine însuți. Iar performanța sportivă solicită muncă asiduă, sistematică, perseverentă și dăruire de sine. Acest adevăr Ion Măriuță l-a însușit odată cu inițierea sa în această sferă, ulterior urmându-l exhaustiv. Finalmente, devenind sportiv de performanță, a fost răsplătit prin opțiuni semnificative: devine campion național și posesor al titlului onorific Maestru al sportului.

Anul 1987 este startul debutului profesional al tânărului absolvent Ion Măriuță, în funcția de antrenor în cadrul Școlii sportive din Chișinău, iar din 1993 până în prezent muncește la Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din capitală. Activitatea profesională a pedagogului sportiv Ion Măriuță înglobează 34 de ani, având o stofă de opțiuni excelente, de invidiat. Palmaresul performanțelor pedagogice ale antrenorului Ion Măriuță este impunător: a pregătit peste 50 de maeștri ai sportului, dintre care trei măieștri internaționali. Numărul discipolilor săi care au devenit învingători și premianți la diverse competiții naționale depășește 100 de persoane, iar cinci au urcat de șapte ori treptele podiumului de premiere la Campionate Mondiale și Europene, dintre care de cinci ori pe treapta supremă.

Ion Măriuță este un specialist format, experimentat, competent (grad didactic I), preocupat permanent de autoformarea sa profesională în domeniul halterelor. În pregătirea tinerilor sportivi utilizează reușit strategiile și tehnologiile moderne de instruire. Antrenamentele bazate pe utilizarea metodelor, mijloacelor și principiilor științifice sunt captivante și rezultative, fapt ce contribuie la consolidarea motivării tinerilor halterofili de a practica activ și sistematic acest gen de sport în scopul obținerii unor performanțe ce vizează excelența.

Panfil SAVA, conferențiar universitar, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE