Alertă în sănătate publică: Secțiile de terapie intensivă, arhipline cu pacienți COVID-19. Moldovenii, obligați să poarte buletinul oriunde

696
0

Cetățenii R.Moldova vor putea descărca gratuit, din 15 octombrie, un nou model de certificat electronic de vaccinare, compatibil cu certificatul european. De asemenea, pe platforma certificate-covid.gov.md vor deveni disponibile și alte acte necesare pentru acces în unele spații publice închise – certificatul de testare sau cel de recuperare. În același timp, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați să poarte cu ei, chiar și în spațiile publice deschise, buletinul de identitate. Măsura este necesară pentru a ajuta poliția să identifice persoanele care încalcă regimul stabilit, dar și ca dovadă a faptului că certificatul COVID-19 aparține persoanei care l-a prezentat, a explicat Svetlana Nicolaescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Este acceptabilă și o copie în format electronic, puteți păstra datele buletinului în telefonul mobil pentru a le prezenta colaboratorilor poliției”, a adăugat ea marți, 12 septembrie, într-o conferință de presă.

Această normă a fost adoptată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), în legătură cu agravarea situației epidemiologice și cu ritmul în descreștere al procesului de imunizare anti-COVID.

Sistemul medical din R.Moldova este la limită, deoarece zilnic sunt internați peste 400 de pacienți infectați cu COVID-19, spune Svetlana Nicolaescu. Peste 88 la sută dintre aceștia nu sunt vaccinați sau nu au schema completă de vaccinare, iar acest lucru determină autoritățile să majoreze în fiecare zi numărul de paturi din spitale, inclusiv în secțiile de terapie intensivă. Locuri în aceste secții au mai rămas doar șapte, în toată R.Moldova, a comunicat ea.

Ce se întâmplă dacă vor fi ocupate și cele șapte paturi disponibile acum? (…) În această situație vom mobiliza noi paturi, dar asta înseamnă că alți pacienți (cei cu intervenții chirurgicale programate, de exemplu – n.red. ) nu vor avea acces la terapie intensivă”, a accentuat secretara de stat de la Ministerul Sănătății.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care, potrivit Svetlana Nicolaescu, rata de vaccinare este în continuă descreștere, deși există suficiente doze de preparate anti-COVID. Astfel, până în prezent, imunizați cu schema completă sunt doar 24% dintre locuitorii R.Moldova.

Conform datelor oficiale, doar săptămâna trecută s-au înregistrat 9.443 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar municipiile Chișinău și Bălți se află în epicentrul epidemiei la nivel național, fiind depășit cu mult pragul de alertă cod roșu. Incidența a depășit valorile pentru cod roșu și în raioanele Sângerei, Basarabeasca, Glodeni și Anenii Noi. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în republică a depășit numărul de 307 mii, iar numărul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 7.048.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE