Victor Ciobanu – un campion mondial fără cusur într-un stat fără rușine

813
0
Victor Ciobanu și antrenorul său Mihail Cucul

După strălucitul succes de săptămâna trecută al luptătoarei Irina Rîngaci, care a escaladat piscul performanței, devenind primul reprezentant al Republicii Moldova ce s-a învrednicit de titlul mondial suprem, iată că veni și rândul băieților să ne uimească. De această dată, trofeul principal al Mondialelor, competiție ce a întrunit 650 de sportivi din peste 66 de țări, și-l adjudecă luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu (cat. 60 kg), care a avut parte de o prestație în forță, de o originalitate cât se poate de zguduitoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Dominație totală

Despre prestația elevei antrenorilor Andrei și Petru Chiperi am scris în această pagină în numărul precedent al Gazetei de Chișinău. Și este cu adevărat tulburător să conștientizezi faptul că asemenea rezultate de răsunet – obținute și la fete, și la băieți – au fost posibile în niște condiții de pregătire de-a dreptul mizerabile, cu aparataj ruginit, moștenit încă de pe timpul sovietic. Cu un stat ce și-a ignorat cu desăvârșire obligațiile în domeniul grijii față de performerii care-i duc faima în lumea întreagă. Mă refer la lipsa infrastructurii, la atitudinea anemică, rușinoasă, mai mult decât condamnabilă pe care a avut-o conducerea acestei țări de la proclamarea independenței încoace atât față de cetățenii proprii, în general, cât și față de sportivi, în special. În pofida acestei abordări „stataliste”, atleții noștri s-au „încăpățânat” să aducă rezultate și să facă performanță, fără a beneficia de cantonamente centralizate sau de vreun sprijin financiar mai de doamne ajută.

Iar declarațiile demnitarilor de stat – că ar mai trebui să se implice și firmele private – poate că și sunt de bună credință, dar sunt pe dinafara temei. Căci înainte de a cere mediului de afaceri să se implice, e necesar să i se creeze acestui mediu condițiile respective, adică mai întâi să fie adoptată o lege a sponsorizării. Așa că până la urmă tot statul ăsta fără vlagă și leșinat cum este, trebuie să iasă din starea-i de amețeală ce-i este caracteristică și să întreprindă măsuri concrete, căci de vorbe suntem sătui. Însă pentru asta e nevoie și de un pic de voință politică, ceea ce-i lipsește cu desăvârșire când vorbim de sport, educație, știință. Și nu numai… Iar centura de campion mondial, atât de mult visată de luptătorii noștri și care, uite, că a venit în țară tocmai în două exemplare odată, reprezintă un succes la care statul a contribuit doar cu vorbe goale, și uneori cu câte o diplomă jerpelită, parcă în bătaie de joc.

În încheiere, ar fi de menționat că Victor Ciobanu a fost asistat la aceste competiții de redutabilii noștri antrenori Mihail Cucul și Roman Zgardan, iar Federația Internațională de profil l-a apreciat pe atlet „drept unul dintre cei mai rapizi și dinamici luptători ai contemporaneității”, caracterizând prestația sa din finală ca una fără cusur.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE