Victor Ciobanu – un campion mondial fără cusur într-un stat fără rușine

552
0
Victor Ciobanu și antrenorul său Mihail Cucul

După strălucitul succes de săptămâna trecută al luptătoarei Irina Rîngaci, care a escaladat piscul performanței, devenind primul reprezentant al Republicii Moldova ce s-a învrednicit de titlul mondial suprem, iată că veni și rândul băieților să ne uimească. De această dată, trofeul principal al Mondialelor, competiție ce a întrunit 650 de sportivi din peste 66 de țări, și-l adjudecă luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu (cat. 60 kg), care a avut parte de o prestație în forță, de o originalitate cât se poate de zguduitoare.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT
Dominație totală

Despre prestația elevei antrenorilor Andrei și Petru Chiperi am scris în această pagină în numărul precedent al Gazetei de Chișinău. Și este cu adevărat tulburător să conștientizezi faptul că asemenea rezultate de răsunet – obținute și la fete, și la băieți – au fost posibile în niște condiții de pregătire de-a dreptul mizerabile, cu aparataj ruginit, moștenit încă de pe timpul sovietic. Cu un stat ce și-a ignorat cu desăvârșire obligațiile în domeniul grijii față de performerii care-i duc faima în lumea întreagă. Mă refer la lipsa infrastructurii, la atitudinea anemică, rușinoasă, mai mult decât condamnabilă pe care a avut-o conducerea acestei țări de la proclamarea independenței încoace atât față de cetățenii proprii, în general, cât și față de sportivi, în special. În pofida acestei abordări „stataliste”, atleții noștri s-au „încăpățânat” să aducă rezultate și să facă performanță, fără a beneficia de cantonamente centralizate sau de vreun sprijin financiar mai de doamne ajută.

Iar declarațiile demnitarilor de stat – că ar mai trebui să se implice și firmele private – poate că și sunt de bună credință, dar sunt pe dinafara temei. Căci înainte de a cere mediului de afaceri să se implice, e necesar să i se creeze acestui mediu condițiile respective, adică mai întâi să fie adoptată o lege a sponsorizării. Așa că până la urmă tot statul ăsta fără vlagă și leșinat cum este, trebuie să iasă din starea-i de amețeală ce-i este caracteristică și să întreprindă măsuri concrete, căci de vorbe suntem sătui. Însă pentru asta e nevoie și de un pic de voință politică, ceea ce-i lipsește cu desăvârșire când vorbim de sport, educație, știință. Și nu numai… Iar centura de campion mondial, atât de mult visată de luptătorii noștri și care, uite, că a venit în țară tocmai în două exemplare odată, reprezintă un succes la care statul a contribuit doar cu vorbe goale, și uneori cu câte o diplomă jerpelită, parcă în bătaie de joc.

În încheiere, ar fi de menționat că Victor Ciobanu a fost asistat la aceste competiții de redutabilii noștri antrenori Mihail Cucul și Roman Zgardan, iar Federația Internațională de profil l-a apreciat pe atlet „drept unul dintre cei mai rapizi și dinamici luptători ai contemporaneității”, caracterizând prestația sa din finală ca una fără cusur.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT