Sheriff – un ireal 2-1 cu Real

518
0

După un senzațional 2-0 cu Șahtior Donețk, Sheriff Tiraspol a izbutit pe Santiago Bernabéu un imposibil, de-a dreptul ireal 2-1 cu Real Madrid, în etapa a II-a a fazei grupelor Ligii Campionilor, cea mai valoroasă competiție intercluburi de pe mapamond. Acest rezultat de sfârșit de septembrie 2021 cu siguranță că a devenit cel mai de senzație din istoria Cupelor Europene, golurile neverosimile marcate de uzbekul Jasurbek Yaxshiboyev (25) și luxemburghezul Sébastien Thill (89) fiind pe măsura poveștii din acea zi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Nu e prima mare ispravă de acest gen a antrenorului „viespilor” Yury Vernydub, deși este cea mai grandioasă obținută vreodată de managerul ucrainean. A făcut ceva asemănător când a promovat echipa provincială din Ucraina, Zorya Luhansk, în faza grupelor Europa League. Este meritul lui, în primul rând, că a încropit la Tiraspol un colectiv unit, deși eterogen, alcătuit din fotbaliști din peste zece țări ale lumii. Că le-a insuflat o atitudine cu adevărat profesionistă și o mentalitate ce le permite să joace cu granzii Europei fără să le tremure picioarele. Fără să țină cu dinții de scor și fără ca să se retragă exclusiv în apărare în momentul în care au marcat. Iar miza pe cartea permanentă a contraatacului și pe fotbalul total este acea găselniță descoperită încă în anii 70 ai secolului trecut de olandezi și dezvoltată mai târziu de marele antrenor din Kiev, Valeri Lobanovski. Și ar fi fost de-a dreptul crunt dacă tradițiile lăsate de „colonel”, cum era alintat, nu s-ar fi perpetuat și în estul Europei, acolo unde au fost concepute.

Este de-a dreptul impresionant calmul și marea viteză cu care echipa de pe malului Nistrului trece din defensivă în atac, măiestria jucătorilor liniei de mijloc fiind de cea mai înaltă clasă. Iar prestația liniei de ofensivă este o prelungire, consecință firească a jocului coerent al întregii formații. Cu siguranță că această echipă, alcătuită din veritabile personalități, încă ne va bucura simțul estetic, asta până la primul mercato, când o bună parte din jucătorii șerifilor, a căror cotă deja a crescut vertiginos, va lua drumul marilor cluburi europene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT