Judocanul Denis Vieru a luat „aurul” la Zagreb Grand Prix

770
0
Denis Vieru pe treapta supremă a podiumului de premiere (al doilea din stânga)

Denis Vieru și-a adjudecat trofeul suprem la Grand Prix-ul de la Zagreb (Croația), desfășurat în perioada 24-26 septembrie curent. El a evoluat în categoria de greutate de 66 kg și a obținut patru victorii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În prima sa partidă, chișinăuianul l-a învins prin ippon pe finlandezul Luukas Saha. A doua confruntare, cu sârbul Strahinja Buncici, iarăși îi aduse câștig de cauză lui Vieru, care se dovedi mai bine pregătit din punct de vedere fizic. Deja în timpul suplimentar, el se impuse prin ippon, reușind o kata guruma: aruncare peste picior cu o fixare ulterioară a adversarului cu spatele pe tatami. Un procedeu similar judocanul nostru a reușit să-l execute și în confruntarea din semifinale contra spaniolului Daniel Perez Roman.

Anaconda în acțiune

În finala mare, Denis Vieru s-a duelat cu reprezentantul Federației Ruse, Abdula Abduljalilov, discipol al redutabilei școli din Daghestan. Lupta s-a dovedit a fi de un mare spectacol, impresionând prin diversitatea procedeelor și maturitatea tehnico-tactică demonstrată de ambii sportivi. Mult mai experimentatul judoka din Rusia (30 de ani) a încercat din start să preia inițiativa, intențiile lui însă fiind dejucate cu iscusință de atletul nostru de 25 de ani, care în repetate rânduri a contraatacat periculos. Când timpul regulamentar de patru minute rezervat pentru o partidă trecu de ecuatorul său, compatriotul nostru reuși o acțiune de o frumusețe aparte, mai rar izbutită chiar și de maeștri consacrați: după ce își trecu adversarul la sol, încet-încet el își încolăci picioarele pe după grumazul acestuia, printr-un procedeu numit strangulare în triunghi (sankaku jime). Abduljalilov a încercat cu disperare să găsească soluții de evadare, parcă nevenindu-i să creadă ochilor în ce situație s-a pomenit, însă strânsoarea devenea tot mai ermetică, aidoma constricției fără șanse de scăpare a șarpelui anaconda. Faza se finaliză cu gestul din mână a reprezentantului Rusiei în semn că se declară învins, Denis impunându-se prin ippon într-o finală de vis!

Argint pentru Victor Sterpu…

Apoi în lupta pentru premiul principal intră Victor Sterpu (73 kg). Mai întâi el dădu piept cu belgianul Jeroen Casse. După ce rezistă exemplar la primul asalt al adversarului, sportivul din Bulboaca, Anenii Noi, încet-încet preluă inițiativa, punând presiune constantă pe rivalul său. Cu un minut și jumătate înainte de final, Sterpu cu ajutorul brațelor își proiectă adversarul pe tatami, obținând astfel aprecierea waza-ari. Orice încercare a belgianului de a întoarce soarta partidei se lovi de rezistența stoică a conaționalului nostru, scorul de 1-0 rămânând neschimbat până la sfârșit.

Forța brațelor lui Victor ieși și mai mult în evidență în confruntarea din faza sferturilor de finală cu reprezentantul Federației Ruse, Ayub Hajaliev. Ostilitățile de pe tatami s-au încheiat rapid, în primul minut al partidei, când judocanul nostru câștigă prin ippon, reușind prin puterea mâinilor o proiectare a rivalului cu spatele pe tatami. În semifinale, Sterpu realiză un procedeu similar cu bulgarul Mark Hristov, învingând prin ippon încă în secunda a 12-a a duelului.

În finală compatriotul nostru avea să se înfrunte cu azerul Hidayet Heydarov, dublu medaliat cu bronz la Mondiale, în 2018 și 2019. Meciul s-a dovedit a fi unul de anduranță și de mare uzură, până la urmă oponentul ieșind învingător.

…și bronz pentru Dorin Goțonoagă

În categoria de 81 kg, de o evoluție meritorie a avut parte discipolul școlii hânceștene de judo, Dorin Goțonoagă, care își adjudecă distincția de bronz. În prima partidă el trecu de croatul Lovre Barisic, prin ippon; în sferturi l-a învins prin waza-ari pe Robert Rajkai, Ungaria, iar în semifinale a cedat în fața brazilianului Guilherme Schimidt. În lupta pentru medalia de bronz, discipolul fraților Mihai și Ilie Buiuc l-a învins, prin două procedee waza-ari, pe francezul Baptiste Pierre, contribuind la poziționarea pe locul 3 a echipei Moldovei în clasamentul general pe echipe, după selecționatele Franței și Sloveniei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE