Oleg Tarnovschi, medaliat cu bronz la Mondialele de Canoe

619
0

Canoistul Oleg Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de kaiac-canoe și paracanoe desfășurat în perioada 16-19 septembrie curent la Copenhaga (Danemarca). Reprezentantul Republicii Moldova a avut parte de o evoluție magistrală pe apele lacului Bagsværd, concurând în proba de individual, pe distanța de 500 de metri. În regata finală, el a traversat linia imaginară de finiș cu al treilea rezultat (1:48.50 min.).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Medaliații probei de C-1, 500 m (Oleg Tarnovschi, al doilea din stânga)

Pe muchie de cuțit, la băieți…

Este de menționat că același timp, la egalitate perfectă, a înregistrat și italianul Carlo Tacchini, care pe durata întregii curse s-a aflat în spatele sportivului nostru, reușind însă să recupereze pe final, în dorința lui nemăsurată de a urca pe podiumul mondial de premiere. Până la urmă, după consultarea aplicației de fotofiniș, ambilor atleți le-au fost acordate distincții de bronz. Iar campion mondial a devenit germanul Conrad Scheibner (1:46.55), el fiind urmat în clasament de cehul Martin Fuksa (1:47.58). De remarcat că în calificări, Oleg Tarnovschi, discipolul dublului campion olimpic Viktor Reneiski, l-a întrecut pe italian cu mai mult de o secundă, accesând direct în finală, pe când sportivul din peninsulă a mai avut nevoie să evolueze în semifinale pentru a prinde faza decisivă a regatei.

Oleg Tarnovschi, înainte de cursa de bronz

…și la fete

La aceste Mondiale, Republica Moldova a mai avut încă trei prezențe în cursele finale, dintre care două prin dubloul Daniela Cociu și Maria Olărașu. Astfel, canoistele noastre au fost la un pas de podiumul de premiere în cursa de 200 m, în cadrul căreia s-au situat pe un prestigios loc 4 (44.45 sec.), la doar 8 sutimi de secundă în spatele perechii din Ungaria, Giada Bragato/Bianka Nagy, clasată pe poziția a treia (44.37). De titlurile de campioane și vicecampioane mondiale s-au învrednicit, respectiv, componentele echipajelor din Spania, Patricia Coco/Maria Corbera (43.88), și din Cuba, Yarisleidis Duboys/Katherin Segura (43.89), între ele înregistrându-se o delimitare de doar o sutime de secundă… De asemenea, conaționalele noastre au obținut dreptul de a evolua în actul final de canoe-2 pe 500 de metri, în cadrul căreia au ocupat locul 9.

Daniela Cociu și Maria Olărașu

În finala probei de 1000 m, individual, a evoluat fratele mai mic al lui Oleg Tarnovschi, Serghei, care în vară a cucerit pentru R. Moldova – pe aceeași distanță – medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo. El a început în forță cursa de la Copenhaga, până la jumătatea acesteia postându-se în poziția de lider. Însă oboseala acumulată pe parcursul întregului sezon, unul olimpic și deci extrem de epuizant, și-a spus până la urmă greul cuvânt, sportivul nostru fiind al șaselea la linia acvatică de sosire, la 2.78 secunde diferență față de învingătorul din Germania, Conrad Scheibner (3:50.73 min.), pe care a reușit să-l surclaseze însă la Olimpiada din capitala niponă. Podiumul de premiere al regatei de pe lacul din Danemarca a fost completat de cehul Martin Fuksa (3:51.39) și de maghiarul Balazs Adolf (3:51.69).

La Campionatul Mondial de kaiac-canoe și paracanoe (ICF Canoe Sprint & Paracanoe World Championships) de la Copenhaga 2021 au participat circa 700 de sportivi din 56 de țări. Ei au evoluat în cadrul a 28 de probe, pe distanțele de 200 m, 500 m, 1000 m și 5000 m, la individual, dublu și echipaje a câte patru. Ținem să specificăm că la aceste Mondiale au concurat, în premieră, dublouri mixte, pe cursele de 200 m, la kayac și la canoe.

În clasamentul general pe echipe al regatei organizate de Federația daneză de kayac-canoe – care în acest an a împlinit un centenar de la fondare – prima poziție le-a revenit atleților din Ungaria, cu 6 medalii de aur în palmares (18 la total, 8 de argint și 4 de bronz). Pe locul al doilea s-a situat Belarus (4-2-2), fiind urmată de Ucraina (3-1-1) și Rusia (3-0-5).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE