Simbolic: Vot comun PAS și BCS pentru modificarea Constituției în partea ce ține de funcționarea sistemului judecătoresc

733
0

Parlamentul a adoptat joi, 23 septembrie, în lectură finală, un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de funcționarea sistemului judecătoresc. În premieră, alături de majoritatea PAS a votat și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), proiectul fiind astfel susținut de 86 de deputați. Decizia opoziției de a se alătura de această dată majorității parlamentare se datorează faptului că modificările ce vor fi introduse în Legea fundamentală au fost elaborate de fosta guvernare socialistă, fiind prezentate Parlamentului la sfârșitul anului trecut și readuse acum pe agenda Legislativului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform acestor modificări, din Constituție va fi exclus termenul de cinci ani pentru care erau numiți inițial în funcții judecătorii.

Toți magistrații vor fi numiți din start până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele R.Moldova, inclusiv cei de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care până acum erau numiți printr-o decizie a Parlamentului. De asemenea, va fi exclusă cerința deținerii vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani de către președintele, vicepreședinții și judecătorii CSJ. Acest amendament are ca scop excluderea corporativitații în cadrul CSJ, potrivit autorilor proiectului.

Totodată, vor dispune doar de imunitate funcțională, în condițiile legii, și nu generală, la care au pretins până în prezent.

În afară de aceasta, urmează să fie reformat și Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), din componența căruia vor fi excluși, ca membri din oficiu, ministrul Justiției, procurorul general și președintele CSJ. CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători, aleși de Parlament. Aceștia vor avea dreptul să fie numiți pe un singur termen de șase ani.

Votul pentru aplicarea acestor modificări în Constituție, pe care majoritatea parlamentară îl califică drept „un prim pas în consolidarea sistemului judecătoresc”, a fost imediat salutat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Menționăm că, săptămâna trecută, atunci când proiectul a fost examinat în prima lectură, deputații BCS au boicotat ședința, sub pretextul refuzului PAS de a include pe ordinea de zi a Parlamentului un șir de proiecte pretins sociale ale opoziției. În același timp, ei anunțau că vor susține în final amendamentele cu privire la funcționarea sistemului judecătoresc. „Aici cred că va fi consens. Acest proiect îl așteaptă inclusiv partenerii europeni. Și aici nu contează culoarea politică. Trebuie de dat tot la o parte și de susținut”, declara atunci socialistul Grigore Novac.

În acest context, modificarea Constituției în partea ce ține de funcționarea sistemului judecătoresc a fost una dintre condiționalitățile Memorandumului de Înțelegere dintre R.Moldova și Uniunea Europeană cu privire la cea de a doua tranșă, în valoare de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară europeană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE