Maia Sandu, de la tribuna Adunării Generale a ONU: Despre trupele ruse din Transnistria, combaterea corupției și reforma justiției (VIDEO)

700
0
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, cu un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU (22 septembrie 2021) / Sursa FOTO: UN Photo/Cia Pak

Președinta Maia Sandu a reafirmat de la tribuna Adunării Generale a ONU poziția fermă a R.Moldova cu privire la retragerea trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria. „În spiritul neutralității constituționale a R.Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a declarat ea, în discursul pe care l-a ținut miercuri, 22 septembrie, la New York. Problema reglementării transnistrene și a trupelor ruse care staționează ilegal în regiunea separatistă a fost încadrată de șefa statului într-un șir de provocări globale care afectează direct R.Moldova, în acest caz fiind vorba despre securitatea internațională.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu toate acestea, un accent mult mai vizibil a fost pus de Maia Sandu pe lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului judecătoresc, care ar trebui să combată eroziunea democrației și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

„Când ne referim la regiunea noastră, suntem serios preocupați de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre. Aici aș dori să subliniez încă o dată că R.Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană – o problemă urgentă pentru țara mea”, spune Maia Sandu.

În același timp, ea afirmă că reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice, curățarea statului de interese oculte și furnizarea de servicii publice decente este piatra de temelie a progresului și a modernizării democratice a R.Moldova.

„În trecutul recent, corupția a transformat Moldova într-un stat capturat. Corupția a devenit o amenințare la adresa democrației și a securității noastre naționale. Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară”, a specificat Maia Sandu, lansând un apel la elaborarea unor reguli internaționale care să asigure recuperarea activelor.

Amintim că, în ajun, Asociația Promo-LEX a lansat un apel către șefa statului, căreia i-a solicitat să abordeze de la tribuna Adunării Generale a ONU problema retragerii trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria.

„Este important a se aminti despre numeroasele cazuri de omor, tortură, rele tratamente, înrolare forțată în structurile militare ilegale, aplicarea unei pseudo-justiții în regiunea transnistreană, toate realizate cu acordul tacit al autorităților Federației Ruse. Aceste concluzii reies din zecile de hotărâri și decizii emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a constatat că Rusia este responsabilă de violarea drepturilor omului în această regiune. Această responsabilitate pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol”, insista Promo-LEX.

În acest context, fostul ambasador al R.Moldova în SUA, Igor Munteanu, arată că este extrem de important ca formatul reprezentat la ONU din partea R.Moldova să aibă o strategie fermă și principială pe subiectul transnistrean.

„ONU este exact instituția ideală pentru ca diplomații și oficialii care reprezintă R.Moldova să folosească toate instrumentele aflate la dispoziție, să nu existe în continuare cum a fost pe timpuri instrucțiuni de la Ministerul de Externe de a nu ridica problema ca să nu deranjăm ursul și să ofere posibilitatea de creativitate diplomatică în favoarea promovării interesului strategic pe care îl avem noi: demilitarizarea completă a regiunii transnistrene, asistență pentru instituirea unei misiuni de pacificare după standardele ONU sau a altei organizații care are asemenea practici standarde și, evident, un plan economic de recuperare”, accentuează expertul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE