Promo-LEX îi cere Maiei Sandu să abordeze la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria

840
2

Asociația Promo-LEX îi cere președintei Maia Sandu să abordeze de la tribuna Adunării Generale a ONU problema retragerii trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria. Apelul organizației, specializată în apărarea drepturilor omului, inclusiv din regiunea separatistă, vine în ajunul unui discurs pe care șefa statului îl va ține la New York, miercuri, pe 22 septembrie. În paralel, liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, se va afla în această perioadă la Moscova, unde are programate un șir de întâlniri cu reprezentanți ai administrației de la Kremlin, ai Dumei de Stat, Consiliului Federației și Ministerului de Externe al Federației Ruse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-o scurtă depeșă a Președinției de la Chișinău se arată doar că Maia Sandu se va afla în perioada 21-22 septembrie la New York, SUA, pentru a participa la lucrările Adunării Generale a ONU, unde va susține un discurs, și că va avea mai multe întrevederi bilaterale.

În legătură cu aceasta, Promo-LEX menționează că nu este clar care ar fi problemele care vor fi abordate în acest discurs, dar consideră că problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană ar trebui să fie una prioritară.

„Este important a se aminti în acest context despre numeroasele cazuri de omor, tortură, rele tratamente, înrolare forțată în structurile militare ilegale, aplicarea unei pseudo-justiții în regiunea transnistreană, toate realizate cu acordul tacit al autorităților Federației Ruse. Aceste concluzii reies din zecile de hotărâri și decizii emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a constatat că Rusia este responsabilă de violarea drepturilor omului în această regiune.

Această responsabilitate pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol. Ignorarea angajamentelor asumate de către Federația Rusă în fața comunității internaționale de a executa efectiv aceste Hotărâri denotă faptul că problema respectării drepturilor omului nu mai suferă amânare și urmează a fi ridicată la tribunele tuturor instituțiilor responsabile de monitorizarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat al organizației.

Drept urmare, Promo LEX îi cere Maiei Sandu:

  • să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova;
  • să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă;
  • să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Concomitent, însă, administrația separatistă de la Tiraspol vorbește despre probleme privind „colaborarea bilaterală dintre Rusia și Transnistria” ce urmează a fi discutate în cadrul unei vizite pe care Vadim Krasnoselski o întreprinde la Moscova.

„Nu va rămâne fără atenție și tema actuală a alegerilor în Duma de Stat, care s-au desfășurat săptămâna trecută. Rușii din Transnistria au participat activ la vot”, menționează agenția oficială de la Tiraspol „Novosti PMR”, amintind că în regiune au fost deschise 27 de secții de votare, iar la urne s-au prezentat peste 59 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Majoritatea acestora – 76,42% – au votat pentru partidul pro-Kremlin „Rusia Unită”, potrivit datelor așa-zisei comisii electorale de la Tiraspol.

Amintim că cele 27 de secții de votare au fost deschise în Transnistria în pofida unei note prin care Ministerul de Externe de la Chișinău și-a exprimat regretul că Ambasada Rusiei a „acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”.

În legătură cu acest fapt, Promo-LEX a cerut ca ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, să fie convocat la Ministerul de Externe, conform procedurilor diplomatice, pentru a da explicații pe marginea organizării unui proces electoral în regiunea separatistă, proces care a avut loc cu încălcarea dreptului internațional. Apelul organizației a rămas, deocamdată, fără niciun răspuns.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII