Joe Biden vorbește despre democrație în R.Moldova la ONU. Reacția supărată a socialiștilor de la Chișinău

729
0
Joseph R. Biden Jr., President of the United States of America, addresses the general debate of the General Assembly’s seventy-sixth session.

În primul său discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU, președintele american, Joe Biden, a menționat recentul vot al moldovenilor în favoarea forțelor democratice ca un exemplu al succesului democrației în lume. Momentul a fost remarcat de președinta R.Moldova, Maia Sandu, care se află de asemenea la New York, unde participă la lucrările Adunării Generale a ONU. Ea i-a mulțumit șefului de la Casa Albă pentru aprecierea sa, fiind la scurt timp secondată de ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. De cealaltă parte, însă, fruntașii socialiștilor de la Chișinău au lansat un șir de replici acide, insinuând că Joe Biden a mai încurajat, în 2011, o guvernare de la Chișinău, care ulterior s-a făcut remarcată prin „furtul miliardului”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele SUA a menționat R.Moldova, vorbind despre puterea democrației.

„Autoritarismul din lume poate căuta să proclame sfârșitul erei democrației. Dar ei greșesc. Adevărul este că lumea democratică este peste tot. Locuiește în activiștii anticorupție, apărătorii drepturilor omului, jurnaliști, protestatarii pentru pace; pe prima linie în această luptă din Belarus, Birmania, Siria, Cuba, Venezuela și peste tot. Locuiește în femeile curajoase din Sudan, care au rezistat violenței și opresiunii pentru a împinge un dictator genocid de la putere și care continuă să lucreze în fiecare zi pentru a-și păstra progresul democratic. Trăiește în mândrii moldoveni care au obținut o victorie majoră pentru forțele democrației, pentru mandatul de a combate corupția, pentru a construi o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden.

Mesajul Maiei Sandu nu s-a lăsat așteptat.

„Realizările noastre se văd și la New York. Mulțumim domnului Joe Biden, Președintele Statelor Unite, pentru aprecierea alegerii concetățenilor noștri de a lupta pentru democrație, a combate corupția și a dezvolta o economie mai incluzivă, în cadrul mesajului Domniei sale de la tribuna ONU”, a scris ea pe Facebook.

La fel, a reacționat și ministrul de Externe, Nicu Popescu, care o însoțește pe șefa statului la New York.

„Mulțumesc @POTUS (contul de Twitter al președintelui SUA – n.red.) pentru citatul dvs. motivant despre contribuția moldovenească la valorile noastre comune ale #democrației. #StrongerTogether #UNGA”, a scris Popescu pe Twitter.

În cu totul alt registru apreciază, însă, referirea lui Joe Biden la R.Moldova liderul socialiștilor, ex-președintele Igor Dodon.

Într-o postare difuzată, inițial, în limba rusă pe Telegram, el se arată surprins că partenerii externi nu au învățat lecția din 2011, atunci când Biden a fost, în calitate de vicepreședinte al SUA, într-o vizită la Chișinău.

„În 2011, în timpul vizitei sale în Republica Moldova, domnul Joe Biden a transmis cam aceleași mesaje despre democrația moldovenească pe care le-a transmis recent, de la tribuna ONU, ca președinte al SUA. Și atunci, și acum ni s-a transmis mesajul că Moldova este o istorie de succes, că moldovenii trebuie să fie mândri de realizările democrației, că reformele trebuie continuate, iar economia construită etc., etc. Frumoase cuvinte, dar care nu au corespuns deloc și nu corespund realității din țară. „Istoria de succes”, trâmbițată de guvernul Filat și AIE, s-a dovedit a fi istoria unui coșmar politic și economic, când s-a furat miliardul din sistemul bancar, a fost cedat BEM și Aeroportul Chișinău, când oligarhii au încălecat țara, când oamenii au luat drumul migrației, dezamăgiți de așa-zisa democrație moldovenească cu care trebuia să ne mândrim”, susține Dodon.

La unison cu șeful său de partid, doar că folosind un limbaj ofensator, comentează și deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

„Ieri bătrânul Joe și-a amintit despre suferința homosexualilor din Cecenia și Camerun. Și i-a lăudat pe moldoveni pentru lupta cu corupția. Suntem, fără îndoială, flatați de faptul că Biden i-a plasat pe homosexualii din Camerun și pe moldoveni la același nivel, dar avem totodată un sentiment de neliniște. (…) Acei domni pe care i-a binecuvântat (în 2011 – n.red.) Biden, au furat un miliard, au luat Aeroportul și BEM, au aruncat întreaga țară în haos și sărăcie. Ce se va întâmpla acum, mă tem să-mi imaginez. Dar dacă ne-a pomenit Biden, cu siguranță – nimic bun”, afirmă principalul propagandist din PSRM.

La rândul său, analistul politic Dionis Cenușă sugerează că declarația lui Biden nu este doar despre procesul democratic din R.Moldova, dar și despre orientarea geopolitică a țării, în contextul relațiilor ruso-americane și al intereselor Washingtonului în Europa de Est.

„Este foarte util că Joe Biden a menționat că alegătorii moldoveni au ales forțe democratice, deoarece acest lucru le reamintește celor de la PAS care este percepția lumii externe despre ei. Cu alte cuvinte, guvernarea este obligată să corespundă standardelor pe care le atribuie partenerii externi. Acest lucru poate fi folosit de vocile critice de la Chișinău pentru a le reaminti celor de la PAS că trebuie să aplice în practică principiile democratice, care vin mână în mână cu buna guvernare și transparența decizională. De aceea, pe lângă aspectul geopolitic menționat mai sus, cred că declarația Președintelui Biden nu este nicidecum o notă/evaluare pentru cele realizate de actuala guvernare (care are o performanță ce nu este ideală), ci o așteptare față de aceasta (dacă vreți o temă pe acasă) setată de votul populației”, mai accentuează expertul.

Menționăm că președinta Maia Sandu urmează de asemenea, pe 22 septembrie, să țină un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE