Noi restricții: Certificatul COVID-19, obligatoriu pentru majoritatea activităților în R.Moldova

1195
0

Certificatul COVID-19 devine obligatoriu în R.Moldova pentru majoritatea activităților care presupun prezența unui grup mai mare de persoane. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința de miercuri, 22 septembrie, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), în care s-a decis aplicarea unor noi restricții, în legătură cu agravarea situației epidemiologice din țară. Astfel, pentru a evita aglomerația în transportul public, care este considerat unul dintre cele mai periculoase focare de infecție, Comisia a solicitat angajatorilor să treacă din nou, acolo unde este posibil, la munca de la distanță, iar universităților să revină la regimul de studii online. Școlile, însă, vor continua să funcționeze în regim de prezență fizică a elevilor în clasă, sub toate codurile de alertă epidemiologică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ala Nemerenco a precizat, într-o conferință de presă, că „certificatul COVID-19” presupune prezentarea unui certificat de vaccinare, a rezultatelor negative la un test PCR, a unui certificat despre suportarea bolii în ultimele șase luni sau cu privire la prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.

În urma ședinței, CNESP a introdus noi indicatori, în baza cărora vor fi stabilite viitoarele restricții contra COVID-19.

Este vorba despre patru praguri de alertă: verde, galben, portocaliu și roșu. Trecerea de la unul la altul va fi făcută în baza incidenței cazurilor înregistrate la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile cumulativ. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va fi obligată să publice, în fiecare zi de luni, pragul de alertă la nivel național, pentru unitățile administrative de nivel I și II, municipiile Chișinău și Bălți, precum și UTA Găgăuzia, prag stabilit în baza indicatorilor incidenței constatate de CNESP.

„Toți cetățenii, inclusiv antreprenorii, pot anticipa cum va trece prin măsurile de protecție localitatea în care activează. (…) Dacă în localitate nu sunt cazuri sau sunt foarte puține, se va putea duce o viață economică și socială cât mai aproape de normalitate. (…) Comisia a încercat să ofere un cadru flexibil, pentru anumite tipuri de activități. Antreprenorii vor putea decide singuri cum vor organiza evenimentele, vor putea cere certificatul de COVID-19, și vor avea un număr mai mare de participanți, sau vor putea merge pe calea variantei de acces la eveniment fără certificat, dar cu un număr limitat de persoane”, spune ministra Sănătății.

Ea a adăugat că CNESP a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un pachet de facilități, care ar urma să prevadă zile de odihnă pentru încurajarea vaccinării tuturor angajaților din prima linie și a căror activitate profesională implică o interacțiune directă cu cetățenii.

De asemenea, pachetul ar urma să prevadă și măsuri compensatorii pentru agenții economici a căror activitate ar putea fi afectată de măsurile de protecție.

Menționăm că noile restricții sunt dictate de creșterea alarmantă a numărului de infectați în ultima perioadă. Astfel, doar marți, 21 septembrie, s-a înregistrat un anti-record – 1300 de persoane diagnosticate cu COVID-10, dintre care 1034 din  rândul celor nevaccinați. În același timp, procesul de imunizare bate pasul pe loc, în prezent fiind vaccinați cu schema completă 758 de mii de locuitori ai R.Moldova, conform datelor oficiale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE