Zalina Petrivskaya, pe podiumul probei de aruncare a ciocanului la Nairobi

765
0

Atleta Zalina Petrivskaya-Marghieva a ocupat locul al treilea în proba de aruncare a ciocanului la reuniunea Kip Keino Classic, ce a avut loc pe 18 septembrie a.c. la Nairobi, capitala Kenyei, ultima etapă a circuitului World Athletics Continental Tour Gold. La competițiile desfăşurate pe Stadionul Moi Kasarani, compatrioata noastră a propulsat bolidul la 69.32 metri.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Concursul a fost câştigat de daneza Katrine Koch Jacobsen, cu 71.09 m, în timp ce pe locul secund s-a clasat franțuzoaica Alexandra Tavernier, 69.62 m, aceasta din urmă fiind deținătoare a „bronzului” mondial în 2015.

La aceeași probă, doar că la masculin, fratele Zalinei, Serghei Marghiev, a ocupat locul patru, în cea mai bună a lui încercare aruncând ciocanul la distanța de 74.35 metri. De remarcat că ambii performeri sunt ghidați de tatăl lor, Soslan Marghiev, Antrenor Emerit al Republicii Moldova. Serghei a ratat podiumul de premiere, medalia de bronz revenindu-i atletului din Ucraina, Myhaylo Kohan, care l-a întrecut numai cu 40 de centimetri (74.75 m). Amintim că sportivul din țara vecină a fost al patrulea la Olimpiada desfășurată în această vară la Tokyo, iar în 2018 a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice pentru Tineret, desfășurate la Buenos Aires (Argentina). La Nairobi, trofeul suprem în această probă și l-a adjudecat polonezul Paweł Fajdek (78.33 m), medaliat cu bronz la JO de la Tokyo, cvadruplu campion mondial. Iar în posesia distincției de argint la turneul din Kenya a intrat un alt exponent al redutabilei școli poloneze de aruncare a ciocanului, Wojciech Nowicki (77.99 m), proaspăt campion olimpic.

Circuitul World Athletics Continental Tour Gold reprezintă, începând din 2020, o serie nouă de competiții – cu durata de o singură zi fiecare –, neincluse în calendarul Ligii de Diamant. Menționăm că reuniunile din cadrul circuitului vor avea același sistem de calculare a ratingului ca și la Diamond League. Fondul de premiere al unei etape nu poate fi mai mic de 200 de mii de dolari SUA, suma totală pe sezon ridicându-se la circa 2 milioane.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT