Judecătorii, „supraextenuați” și în depresie

1032
0

În contextul în care se vorbește despre reforma justiției, despre integritatea judecătorilor, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”, o organizație formată recent, a efectuat un studiu în care relevă că problema cea mai gravă pentru judecători este extenuarea și faptul că ei nu sunt plătiți adecvat pentru volumul de lucru pe care îl fac.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Eu o pun pe primul loc [suprasolicitarea – n.a.]. Pe mine, ca un judecător independent și integru, mă afectează enorm pentru că volumul de lucru este nejustificat în raport cu salariul pe care îl primesc. Deci, eu primesc 16.500 de lei. Pentru 16.500 de lei, eu trebuie să lucrez 36 de ore pe zi, în loc de opt, și atunci ești permanent vulnerabil în fața erorilor umane inevitabile și a răspunderii”, a spus Victoria Sănduța (foto), președinta Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”, judecătoare la Judecătoria Chișinău, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Aceasta consideră că judecătorii corecți nu au nicio motivație să rămână în sistem pentru că ar putea să aibă același salariu într-o instituție privată.

Se fac plângeri permanent la Inspecția Judiciară pe motiv că nu s-a motivat în termen, pe motiv că nu s-a eliberat în termen, pe motiv că nu s-a examinat în termen și mereu, pe lângă faptul că trebuie să soluționez corect, să studiez legislația, eu trebuie să mai dau și răspunsuri la Inspecția Judiciară”, susține magistrata.

Judecătorii onești sunt nevoiți să plece

În cazul acestei „supraextenuări”, adaugă magistrata, judecătorii onești sunt puși în situația să analizeze – „se sacrifică sau pur și simplu aleg să renunțe”.

Astfel, subliniază ea, rămân în sistem cei pe care nu i-a deranjat niciodată nimic – nici salariul de 3.500, nici de 3.800, când a fost, nici acum.

Deci, totul le convine, le este suficient și lucrează mai departe, pentru că au o altă motivație. Iată care este problema pe care vrem să o aducem în atenția societății”, a relevat judecătoarea.

Judecătoarea a mai spus că un judecător examinează pe zi patru dosare, lucru pe care trebuie să îl facă în 36 de ore, ceea ce provoacă extenuarea judecătorilor.

La rândul său, judecătorul în cadrul Judecătoriei Criuleni, Ion Malaciuc, a precizat că atât volumul de lucru, cât și lipsa tehnicii de calcul, frecvența cu care se stinge lumina în judecătoria în care lucrează sporesc starea de stres a magistraților, situație confirmată în majoritatea instituțiilor judiciare.

Sunt necesari mai mulți judecători”

În opinia Victoriei Sănduța, pentru a face față numărului mare de cereri, este necesară majorarea numărului de judecători, cel puțin, cu 25% față de numărul actual.

Anual, sistemul nu reușește să examineze circa 25% din numărul de cereri. Dar numărul de cereri ajunge de ordinul sutelor de mii și în fiecare an crește deși populația scade, pentru că cetățenii noștri care se află peste hotare depun cereri de chemare în judecată în instanțele noastre prin intermediul avocaților de pe loc sau solicită examinarea cauzelor în lipsa lor”, a adăugat ea.

Din numărul de dosare publicate pe statistica judiciară la Consiliul Superior al Magistraturii, relevă judecătoarea, reiese că un judecător examinează pe zi patru dosare, adică volumul de lucru care ar trebui făcut în 36 de ore judecătorii noștri îl fac în opt ore.

Acest volum de lucru, semnalează autorii studiului, se răsfrânge asupra calității.

Partea inedită a studiului mai constă și în faptul că 40% din judecătorii din Republica Moldova iau hotărâri în stare de depresie, cauzată inclusiv de „supraextenuarea” la locul de muncă.

Pe de altă parte, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu, crede că mărirea numărului de judecători ar rezolva doar o parte a problemei volumului de lucru.

Rusu a accentuat că schimbarea frecventă a legislației diminuează constant calitatea actului justiției. Totodată, expertul optează pentru creșterea terenului pentru medierea extrajudiciară și descărcarea în acest fel a sistemului judecătoresc.

Vladislav Gribincea: „Avem o problemă de eficiență”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a subliniat într-un comentariu, pentru Portalul Unimedia.info, că aceste probleme ar putea să fie rezolvate altfel decât prin angajare de alți judecători.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reușit să reducă volumul său de muncă de la 181.000 de dosare până la 50.000 timp de trei ani fără să mărească numărul judecătorilor, numărul personalului sau bugetul, doar pe seama eficientizării”, a remarcat Gribincea.

El a semnalat că Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să stabilească timpul orientativ de gestionare a anumitor tipuri de dosare și CSM nu a făcut acest lucru: „Acest lucru putea fi făcut și nu a fost făcut, nu din cauza Executivului, nici a Legislativului, ci a inacțiunii CSM. Acest lucru trebuia făcut în 2016”.

Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice, în Republica Moldova există pe hârtie 504 judecători, dar lucrează în sistem doar 401.

Galina Bostan: „Judecătorii din România ar fi fost fericiți să aibă asistenți”

Cifra nu se ridică la 25%, soluția care ar putea să reducă volumul de muncă ar fi să suplinim vacanțele”, a sugerat el.

Totodată, Gribincea a observat că, la capitolul buget alocat, R. Moldova se situează deasupra mediei europene, iar la capitolul judecători pe cap de locuitor este exact la media europeană.

La numărul de asistenți, fără funcțiile vacante, doar persoanele care erau în funcție la 1 ianuarie 2021, suntem cu 25% peste media europeană, iar la numărul de dosare pe judecători, suntem exact la media europeană. Se impune concluzia că avem o problemă de eficiență în gestionarea sistemului, care este în primul rând responsabilitatea judecătorilor.”

În același context, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a observat că volumul de muncă este foarte diferit, în funcție de nivelul instanței și de localitate.

Există problema supraîncărcării instanțelor de fond în special în Judecătoria Chișinău, se vede și după hotărâri. La Curtea de Apel, este altceva, se face copy-paste, la Curtea Supremă de Justiție, în general lucrurile stau excelent, fiecare judecător are trei asistenți. Judecătorii din România ar fi fost fericiți să aibă asistenți, ei înșiși scriu hotărârile, de dimineață până seara”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE