„Simona și Arhitectul”, un spectacol radiofonic apreciat de public

165
0
Tânăra actriță Ana-Sia Cărăuș, interpreta rolului principal din spectacolul radiofonic „Simona și Arfitectul”, radio Moldova

Pe 21 septembrie, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, în sala Antract a TNME, a fost audiat spectacolul radiofonic „Simona și Arhitectul” de Irina Nechit, în regia Luminiței Țîcu. 

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Acțiunea acestui spectacol pornește de la Turnul de Apă din Chișinău. „Turnul de Apă proiectat de Bernardazzi este axul pe care se construiește piesa, este o dovadă a faptului că orașul nostru are o memorie culturală. Din păcate, teatrele din R. Moldova sunt închise pentru dramaturgia basarabeană, dar bine că această piesă a mea a ajuns la public, ca spectacol radiofonic. Mulțumesc echipei Teatrului la Microfon”, afirmă autoarea piesei, Irina Nechit.

Regia artistică îi aparține Luminiței Țîcu, regia muzicală și computerizată e semnată de Angela Titioi, iar Ludmila Alexei e producătorul spectacolului, tot ea semnând adaptarea radiofonică.

Cu acest spectacol am debutat la radio, secțiunea teatru la microfon. Pentru mine a fost o colaborare importantă, pentru că am abordat dramaturgia contemporană autohtonă. Considerăm extrem de important acest segment în mișcarea teatrală, sunt atâția oameni la sute de kilometri, atâția oameni care nu au posibilitatea să vină la teatru, or, teatrul la microfon le face viața mai frumoasă. „Simona și arhitectul” e un spectacol la care am lucrat cu multă pasiune și cu mult interes”, mărturisește regizoarea spectacolului, Luminița Țîcu.

Interpreta rolului principal, cel al Simonei, foarte tânăra actriță Ana-Sia Cărăuș, a spus la discuția de după spectacol: „Am avut posibilitatea să particip pentru prima dată într-un spectacol radiofonic, am acumulat o experiență irepetabilă, de nedescris, și cred că o să mă ajute foarte mult pe parcursul anilor, în domeniul actoriei. Chiar m-am îndrăgostit de teatrul radiofonic”.

Rolurile din spectacol sunt interpretate de Ana-Sia Cărăuș (Simona), Alexandru Pleșca (Bogdan), Olga Guțu-Cucu (mama Simonei), Iurie Focșa (Dorin), Valentin Zorilă (Bernardazzi), Ecaterina Mardari (Barbara), Petru Oistric (instalatorul Virgil), Draga-Dumitrița Drumi Focșa (Feia).

Să asculți teatru radiofonic este cu totul altceva decât să privești un spectacol pe scenă. Emoţiile, senzaţiile mi s-au întipărit în suflet. Mi se deschide o optică nouă asupra artei teatrale”, mărturisește una din spectatoare, Valeria Mihailachi.

Amintim că piesa „Simona și Arhitectul”, producție a Radio Moldova a fost premiată la Gala Teatrului Radiofonic 2019 și nominalizată la Gala UNITEM.

Autor: Ludmila Hițuc

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here