Mihaela Dicusar: „M-am simțit ofensată și neprotejată”

6937
11

Interviu cu ex-reportera și prezentatoarea TV8, Mihaela Dicusar, insultată public, aflându-se în exercițiul funcțiunii, de către Veaceslav Platon

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 11 septembrie 2021, într-o postare pe Facebook, jurnalistul Alex Cozer scrie: „26 ianuarie 2021. O reporteră de la TV8 face o știre excelentă, după ce îl surprinde pe Platon în vizită nocturnă la Procuratura Generală. Toate sursele spun că s-a întreținut preț de aproape două ore cu Stoianoglo.

Ei, ce se întâmplă cu reportera? Chiar în timpul buletinului de știri, este sunată de Platon, amenințată și intimidată în ultimul hal. E făcută „omul lui Plahotniuc” și i se transmite că el va „vorbi cu conducerea instituției” despre felul în care lucrează ea.

Peste câteva săptămâni, reportera se întâlnește cu Platon pe culoarele unei judecătorii și încearcă să-i adreseze câteva întrebări. În schimb, Slava o atacă, amenință și umilește în ultimul hal, chiar sub privirile mai multor reporteri. Îmi spunea un alt coleg care asista la tirada lui Slava că îi venea să-i dea un pumn în bot mizerabilului pentru felul în care a tratat acea fată.

Cei care gestionează TV8 au știut foarte bine despre aceste istorii condamnabile. S-a intervenit în vreun fel? Public, nu”.

Gazeta de Chișinău” a avut o discuție telefonică cu reportera Mihaela Dicusar, cea atacată de Platon, și i-a pus câteva întrebări.

– Ai anunțat conducerea TV8 despre amenințările și intimidările lui Veaceslav Platon?

De fiecare dată când mă simțeam jignită, intimidată de acest om, anunțam despre asta. Veneam plângând de la evenimente. Din păcate, mi se spunea că totul e bine. Și nu puteam face nimic altceva. Pentru că mi se spunea că nu există nicio implicare a lui Platon la TV8, ca să se dovedească până la urmă că nu e chiar așa de bine cum se credea.

– Cine din superiorii tăi știau despre atacurile lui Platon asupra ta?

Veronica Gherbovețchi și Mariana Rață. Mariana a spus că vor avea o ședință și vor discuta. La ultima ședință cu reporterii eu am mai întrebat o dată dacă este sau nu vreo implicare a lui Platon la TV8. Și Veronica mi-a răspuns că a vorbit cu Natalia Morari și că aceea a zis că nu este nimic, adică nicio implicare.

– Subiectele realizate despre Platon au fost cenzurate?

Nu. Textele mele despre Veaceslav Platon nu am simțit să fie cenzurate sau redactate într-un alt mod. Am avut doar intimidări din partea lui Platon.

– De unde ai aflat că Platon se afla la Procuratura Generală?

Era 17.30 când cineva mi-a trimis o poză care demonstra că mașina lui Platon se află la PG. Și mi-a zis că uite acesta umblă și noaptea pe la procuratură și nu-i semn bun. Am mers încolo repede împreună cu cameramanul. Era aproape de ora 18.00 când eram la PG. Am făcut repede știrea. Nu am lăsat-o pe a doua zi. La buletinul de la ora 19.00 a fost prezentată. Nu l-am prins pe Platon atunci. El a fugit de presă, dar l-am sunat la telefon. El nu mi-a răspuns. Platon m-a sunat chiar în timpul buletinului de știri, când se difuza știrea.

– Ce ți-a spus Platon?

Intimidări în stilul lui Platon: că-s „omul lui Plahotniuc”. Exact ceea ce a scris Alex Cozer.

– Ai anunțat superiorii despre intimidarea la telefon din partea lui Veaceslav Platon?

Da, iar le-am anunțat și le-am spus că m-a făcut „omul lui Plahotniuc”. Că el va „discuta cu administrația TV8 despre comportamentul reporterului”. Mi-au spus să nu acord atenție, că e clar cine e Platon. Cu asta s-a terminat. Nu s-a luat nicio atitudine.

– După incidentul de la PG ai mai avut o întâlnire cu Platon pe culoarele unei judecătorii din Chișinău?

Da, la Judecătoria sectorului Buiucani. Când a ieșit Platon de la o ședință de judecată, l-am luat la întrebări și iarăși a început cu atacuri și intimidări încât m-am dus de acolo plângând. Cameramanul era cu mine și se uita la mine și nu știa ce să-mi zică.

– Ce anume te-a făcut să plângi?

Cuvinte jignitoare, că sunt o jurnalistă foarte rea și că de ce fug de el. Eu încercam deja să fug de el. Așteptam cameramanul să mai ia niște imagini, dar el s-a apropiat de mine, fiind lângă sediul judecătoriei, și a început să mă atace. Îmi spunea în rusă că, „probabil, sunt primul om de care fugi așa. Ești o jurnalistă slabă, ce fel de întrebări pui tu, cine ți le-a dat?”. Asta e cel mai dureros pentru un jurnalist. Și nu știam cum să scap de el. Am plecat împreună cu cameramanul.

– Mai erau jurnaliști în preajmă, ți-a sărit cineva în ajutor?

Mai erau, dar nu știu, nu am observat. Nimeni nu a reacționat.

– Cei prezenți asistau la atacurile lui Platon asupra ta și nu interveneau?

Da, nimeni nu a reacționat. Platon era cu avocatul său, Ion Crețu. Crețu la final a văzut că Platon întrece orice limită și i-a zis să înceteze. Chiar și avocatul său a văzut și a auzit că nu e acceptabil și nu e normal ceea ce îmi spunea Platon.

– Ce întrebări l-au deranjat pe Platon?

L-am întrebat despre S.A. „Moldasig”, despre o bancă și despre legăturile sale cu fiul lui Voronin, Oleg Voronin.

– De data aceasta pe cine ai anunțat?

Pe Veronica Gherbovețchi. Dar nu a avut nicio reacție. I-am spus că, cel mai probabil, nu voi mai merge la evenimentele unde va fi Platon. Am fost intimidată de el de vreo trei ori și nu s-a reacționat în niciun fel.

– Ai anunțat că pleci de la TV8 după ce Natalia Morari a făcut anunțul public despre tatăl copilului său. De ce atunci, și nu mai devreme, mai ales că ai fost atacată de Platon și redacția nu a reacționat deloc public?

Inclusiv asta, dar și faptul că nu s-a acționat la timp și nu s-a luat nicio atitudine. M-am simțit ofensată și neprotejată. Noi, ăștia mici, nu eram siguri dacă există vreo legătură de-a lui Platon la TV8. Erau doar zvonuri, ca pe la alte redacții.

– Deci, știai despre legătura lui Platon cu Morari?

Auzisem cu vreo lună și jumătate până la anunțul făcut public. Se auzeau zvonuri că ei sunt prieteni foarte buni, dar despre copil nu știam nimic.

– Ai plecat de la TV8. Te mai întorci în meserie?

Momentan, astăzi, pot să zic că nu vreau să mai activez în domeniu. Cine știe ce va fi mâine. Îmi mai adun gândurile și poate revin în presa online.

Mihaela Dicusar este absolventă a Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. În prezent este studentă în anul IV la Facultatea de Jurnalism și Procese Mediatice, USM.

I-am solicitat Marianei Rață, directoare de știri la TV8, să comenteze postarea făcută de jurnalistul Alex Cozer pe 11 septembrie 2021 pe pagina sa de Facebook. Pe parcursul a trei zile, jurnalista nu a oferit niciun comentariu GAZETEI de Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

11 COMENTARII

  1. […] „De fiecare dată când mă simțeam jignită, intimidată de acest om (Platon, n.r.), anunțam despre asta. Veneam plângând de la evenimente. Din păcate, mi se spunea că totul e bine. Și nu puteam face nimic altceva. Pentru că mi se spunea că nu există nicio implicare a lui Platon la TV8, ca să se dovedească până la urmă că nu e chiar așa de bine cum se credea”, a declarat Dicusar în cadrul unui interviu pentru Gazeta de Chișinău. […]

  2. […] „De fiecare dată când mă simțeam jignită, intimidată de acest om (Platon, n.r.), anunțam despre asta. Veneam plângând de la evenimente. Din păcate, mi se spunea că totul e bine. Și nu puteam face nimic altceva. Pentru că mi se spunea că nu există nicio implicare a lui Platon la TV8, ca să se dovedească până la urmă că nu e chiar așa de bine cum se credea”, a declarat Dicusar în cadrul unui interviu pentru Gazeta de Chișinău. […]

  3. […] Fosta prezentatoare de știri și reporteră a postului de televiziune TV8, Mihaela Dicusar, susține că a fost atacată, jignită și intimidată în repetate rânduri de către controversatul afacerist Veaceslav Platon, dar deși conducerea postului de televiziune a fost informată despre aceste lucruri, nu a intervenit niciodată, transmite Cotidianul cu referire la un interviu realizat de Gazeta de Chișinău. […]

  4. iata adevarata problema:

    scrie cozer: „Îmi spunea un alt coleg care asista la tirada lui Slava că îi venea să-i dea un pumn în bot mizerabilului pentru felul în care a tratat acea fată.”

    spune dicusar: „– Mai erau jurnaliști în preajmă, ți-a sărit cineva în ajutor?

    Mai erau, dar nu știu, nu am observat. Nimeni nu a reacționat.”

    NIMENI nu a reactionat. NIMENI nu a spus nimic, desi toti voiau sa ii traga un pumn, sa il ia la bataie, sa… NIMENI. NIMIC

    daca macar unul de acolo ar fi spus: mai, platon, nu e ok ce faci. mai, platon, termina. mai, platon, cum te porti cu o jurnalista? mai, politistilor, luati-l pe platon de aici, etc atunci nu s-ar fi ajuns aici.

    dar toti au stat si au privit si ascultat si nimeni nu i-a luat apararea. si acum se mira ca platon isi permite sa o jigneasca. da, isi permite, pentru ca toti il lasa.

  5. […] Ex-prezentatoarea și reportera TV8 Mihaela Dicusar susține că a fost indimidată și amenințată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, iar de fiecare dată când anunța superiorii postului la care activa despre aceste atacuri, aceștia nu reacționau în niciun fel. Despre aceasta Mihaela Dicusar a relatat în cadrul unui interviu pentru Gazeta de Chișinău.   […]

  6. […] Potrivit ei, totul a început când a filmat mașina controversatului om de afaceri în preajma Procuraturii. „De fiecare dată când mă simțeam jignită, intimidată de acest om, anunțam despre asta. Veneam plângând de la evenimente. Din păcate, mi se spunea că totul e bine. Și nu puteam face nimic altceva. Pentru că mi se spunea că nu există nicio implicare a lui Platon la TV8, ca să se dovedească până la urmă că nu e chiar așa de bine cum se credea”, a declarat într-un interviu pentru Gazeta de Chișinău jurnalista. […]