Sala cu Orgă va avea sculpturi noi. Când vor fi instalate și unde au dispărut cele vechi

1042
0
Sala cu Orgă din Chișinău

Sala cu Orgă din Chișinău a rămas demult fără cele zece sculpturi de pe fațadă. Statuia zeului roman al comerțului – Mercur, muzele și grifonii au fost demontate de-a lungul deceniilor din cauza stării avansate de degradare în care ajunseseră. Sculpturile vor fi executate din nou până în anul 2027.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Pentru că sculpturile originale n-au putut fi salvate/restaurate, acestea vor fi executate din nou, în baza fotografiilor și a mulajelor păstrate la Întreprinderea „Restauratorul”. Copiile operelor artistice vor fi confecționate din materiale moderne, ușoare, potrivite pentru a fi instalate pe acoperișul Sălii cu Orgă, ne-a comunicat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă din Chișinău. Decizia de reexecutare a sculpturilor a fost luată de Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în perioada când președinte era Gheorghe Postică.

Mercur, zeul roman al comerțului

Potrivit Larisei Zubcu, lucrările de realizare și instalare a compozițiilor sculpturale (Mercur, muze și grifoni) sunt programate pentru anii 2025-2027, în a treia etapă de implementare a proiectului de restaurare a Sălii cu Orgă din Chișinău. Sala cu Orgă se află în proces de restaurare și reparație din anul 2015. În baza posibilităților financiare, în prima etapă (anii 2016-2018) a fost restaurat și reparat capital exteriorul și demisolul edificiului, iar în cea de-a doua etapă (anii 2022-2025) va fi restaurată Orga, reparat parterul și sala de spectacole.

În martie 2021, am scris despre fisurile care au apărut pe clădirea emblematică în articolul „Ploaia e de vină: De ce se macină tencuiala la Sala cu Orgă”. Până astăzi încă n-au fost înlăturate crăpăturile de pe edificiu și nici reparată construcția soclului pe care stau cei doi lei care străjuiesc intrarea în Sala cu Orgă.

Am încercat să aflu prin intermediul Ministerului Culturii când vor fi eliminate fisurile? „Lucrările etapei I – restaurarea și reparația exteriorului și a demisolului se încadrează încă în perioada de garanție din partea executorului, fiind momentan elaborată documentația necesară pentru a elimina toate fisurile de pe fațada clădirii”, ne-a răspuns Larisa Zubcu, director la Sala cu Orgă.

Larisa Zubcu povestește că „în anul 1911 când a fost inaugurat edificiul, pe acoperișul Sălii cu Orgă (fosta Bancă Urbană) se aflau aproximativ zece sculpturi: în fața sediului era zeul roman al comerțului – Mercur; muze – pe lateral stânga și dreapta; și grifoni – de-a lungul întregului acoperiș. După cel de-al II-lea Război Mondial, în urma lucrărilor de restaurare, grifonii au fost eliminați de pe acoperiș, din varii motive, inclusiv politice. Mercur a supraviețuit până în 1990, când a fost demontat din cauza stării degradate și din motive de securitate. Sculptura a fost depozitată la Întreprinderea de Stat „Restauratorul”. Muzele au fost demontate în 2005, din aceeași cauză – stare avansată de degradare, cu dezlipirea fragmentelor care puneau în pericol viața oamenilor”.

Conform DEX, grifon reprezintă un monstru mitologic cu corp de leu, cu aripi, cap și gheare de vultur și cu urechi de cal. Muzele în mitologia greacă sunt cele nouă divinități alegorice ocrotitoare și inspiratoare ale artelor și ale științelor, considerate fiice ale lui Zeus și ale Mnemosinei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT