Spitalul Clinic Bălți: ce buget are și pentru ce se cheltuiește acesta

1241
0

În 2020, mulți moldoveni s-au convins de imperfecțiunea sistemului de sănătate din R. Moldova. Pandemia COVID-19 a evidențiat condițiile proaste în care erau ținuți pacienții, când multe spitale nu aveau condiții elementare, cum ar fi dușuri cu apă caldă sau toaletă în salon.

Camera pacienților suspectați de COVID-19, iulie 2020 Spitalul Clinic din Bălți

Au sau nu spitalele locale destui bani din bugetele alocate pentru ele? Sau problema principală a spitalelor locale este corupția și incapacitatea de a aloca în mod corespunzător finanțele? Folosind exemplul Spitalului Clinic Bălți, vom studia bugetul și punctele de distribuire a banilor în 2019.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Camera pacienților suspectați de COVID-19, iulie 2020 Spitalul Clinic din Bălți

Care este bugetul Spitalului Clinic Bălți?

Bugetul Spitalului Bălți este destul de consistent – 183 637 270 de lei. Pentru comparație, bugetul întregului municipiu Bălți este de aproximativ 550-650 de milioane de lei. Se pare că bugetul întreprinderii medicale de stat este doar de trei ori mai mic decât bugetul total din Bălți.

Astăzi, teritoriul Spitalului Bălți, potrivit site-ului web Cadastru.md, este de 4.62150 hectare.

Cum este alocat bugetul pentru spital?

După cum putem vedea din documentele prezentate, cei mai mulți bani se îndreaptă către salarii. Așadar, pentru salariile administrației, medicilor, personalului medical au fost alocați 119 595 017 lei pentru anul 2019. Având în vedere că, potrivit informațiilor oficiale, Spitalul Bălți are aproximativ 1500 de angajați, salariul mediu anual al unui angajat este de aproximativ 80.000 de lei. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că salariile angajaților spitalului vor fi izbitor de diferite de salariile administrației acestei instituții medicale. Acest lucru se vede clar printr-un exemplu simplu al statisticilor salariale ale directorului spitalului Bălți, Serghei Rotari:

În 2017, din iulie, prin decizia Consiliului municipal Bălți, Serghei Rotari este numit în funcția de director al spitalului. În ultimele cinci luni, S. Rotari a câștigat 124.084 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 25.000 de lei pe lună. Sau, dacă se măsoară în moneda europeană, aproximativ 1250 de euro.

În 2018, salariul directorului de atunci al Spitalului Municipal, Sergiu Rotari, a fost de 282.274 de lei. Este vorba de aproximativ 23.500 de lei pe lună.

În 2019, salariul anual al directorului Spitalului Bălți, Sergiu Rotari, a fost de 309.871, adică aproximativ 26.000 de lei pe lună.

Pentru achiziționarea medicamentelor pentru spital, din bugetul Spitalului pentru 2019 a fost repartizată suma de 22.197.244 lei.

Totodată, 7.419.668 lei sunt alocați pentru hrana pentru pacienți.

Pe de altă parte, conform estimării bugetare pentru 2019, 35 838 754 de lei merg la „Alte cheltuieli”.

Alte cheltuieli”, facturi pentru utilități și altele

Spitalul Clinic Bălți plătește facturi mari pentru utilități. Conform planificării bugetare pentru 2019, erau așteptate următoarele cheltuieli:

1. Electricitate – 6 147 400 lei;

2. Gaz natural – 2 985 200 lei;

3. Încălzire – 2 152 100 lei;

4. Apă și canalizare – 3 230 500 lei;

5. Evacuarea gunoiului – 418 000 lei.

După cum puteți vedea, plățile pentru utilități ale Spitalului Bălți pentru un an sunt mai mari de 13 milioane de lei.

În ciuda consumului destul de mare de apă rece, spitalul achiziționează apă purificată în recipiente de 19 litri pentru răcitoarele din cabinetele medicilor și ale administrației. Pentru aceste nevoi, bugetul spitalului a prevăzut pentru anul 2019 100.000 de lei.

Serviciile de comunicare și suport IT sunt următoarele:

Internet – 45.000 lei;

Telefonie fixă ​​– 230.000 lei:

Telefonie mobilă (pentru administrare) – 35.000 lei;

Întreținerea software-ului de contabilitate – 90.000 lei;

Întreținerea programului „Hospital Manager” – 120.000 lei;

Achiziționarea de computere – 250.000 lei.

Plata serviciilor la clinici și laboratoare private

În jurul spitalului Bălți, precum și pe teritoriul său sunt situate mai multe laboratoare și clinici private. Pentru plata serviciilor lor se cheltuiesc aproximativ 2 milioane de lei. Spitalul Bălți nu are la dispoziție dispozitive vitale precum tomograful. Și dacă seara, noaptea, o persoană este internată la spital cu un diagnostic prezumtiv de accident vascular cerebral, controlul va avea loc doar a doua zi într-o clinică privată, ale cărei servicii sunt plătite de Spitalul Bălți.

Costul unui tomograf bugetar este de aproximativ 3,5 milioane de lei: Costul unui serviciu de tomografie într-o clinică privată este de minim 1600 de lei.

Seara, au fost efectuate mai multe apeluri către o clinică privată care oferă servicii de tomografie cu plată. Apelurile video arată că clinica este închisă seara și noaptea. În caz de urgență, cum ar fi o leziune la cap sau un accident vascular cerebral, atunci când pacientul este internat la spital, în opinia noastră, va exista o mare pierdere de timp pentru diagnostic.

Fără îndoială, ar fi fost mai profitabil din punct de vedere economic să iei un astfel de dispozitiv pe credit sau în rate, astfel, din 2 milioane de lei care intră în buzunarele clinicilor private, partea leului ar rămâne în bugetul Spitalului. Mai mult, ar fi posibil să concurezi cu clinicile private pentru serviciile cu plată ale unui tomograf. Cu toate acestea, este „mai profitabil” pentru conducerea spitalului să aloce 2 milioane de lei clinicilor private decât să își extindă gama de servicii.

Reparații de spații și comunicații

După cum puteți vedea din planificarea bugetară pentru 2019, Spitalul Bălți alocă sume mari pentru renovări (reparații), dar, din păcate, vizitatorii obișnuiți ai acestei instituții nu prea observă schimbările.

Astfel, 5.362.000 de lei este bugetul pentru anul 2019 la capitolul renovarea spațiilor și comunicațiilor. Acestea sunt sume serioase, substanțiale, care diferă de conturile multor companii de construcții specializate în renovarea clădirilor. Fără îndoială, mulți oameni de afaceri locali sunt dornici să preia asimilarea banilor bugetari, cu toate acestea, în ultimii 29 de ani, Spitalul Bălți a existat mai mult din rezerva „sovietică”, iar interiorul său în multe saloane, toalete pentru vizitatori este același ca în trecut, în vremurile sovietice.

În concluzie

Teritoriul Spitalului Bălți și al sediului său este de 4,6 hectare sau 0,04 m2 kilometri. Întregul oraș Bălți are 78 m2 kilometri. Bugetul unei instituții medicale este de doar 3 ori mai mic decât întregul buget al orașului, în timp ce orașul are o suprafață de 1950 ori mai mare.

Un spital modern trebuie să aibă echipamente moderne de diagnostic, cum ar fi un tomograf. Nu este rentabil din punct de vedere economic să plătești sume de un milion și jumătate de lei pe an pentru serviciile unui tomograf privat. Investiția în propriul tomograf se poate recupera în 3-4 ani, o perioadă foarte scurtă.

Merită să dezvoltăm propriile servicii de laborator, decât să le folosim pe cele private. În timpul pandemiei, Bălțiul s-a confruntat cu faptul că laboratoarele locale nu erau pregătite să testeze oamenii pentru COVID-19.

Dotat cu echipamente moderne, Spitalul este capabil nu numai să trăiască din bani de la buget, ci să câștige bani în plus, care pot fi cheltuiți și pentru dezvoltarea medicinei moderne. Ce împiedică Spitalul Bălți să devină un concurent pentru clinicile private, care primesc comenzi pentru servicii plătite?

Înlocuirea becurilor cu incandescență cu becuri LED, mai eficiente din punct de vedere energetic, ar contribui la reducerea semnificativă a consumului de energie electrică.

Luând în considerare particularitățile acoperișului spitalului, pot fi utilizate mai multe panouri solare, precum și colectoare solare. Acest lucru ar furniza apă caldă și electricitate, ceea ce ar duce, de asemenea, la economii semnificative.

Acest material analitic a fost elaborat în cadrul proiectului „Sistemul medical din Bălți și Drochia în vizorul societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE