Zeci de firme de microfinanţare de pe piaţa financiară moldovenească abundă de oferte de creditare, care par a fi una mai atrăgătoare decât alta. Aceste oferte îi corup în special pe oamenii simpli, ajunşi la limita disperării, analfabeţi juridic, care semnează contracte fără ca să le citească. Moldovenii sunt ademeniţi să apeleze la întreprinderile de microfinanţare pentru procedura simplificată de eliberare a creditelor, spre deosebire de băncile comerciale, care impun cerinţe pe care oamenii de rând nu le pot întruni, cum ar fi angajarea oficială în câmpul muncii. În consecinţă, sute de moldoveni care au luat credite de la organizaţii de microfinanţare au ajuns să fie deposedaţi de bunuri, inclusiv de locuinţe, după aceea au fost puşi în situaţia să achite sume care depășesc de câteva ori suma împrumutată.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎntr-o situaţie similară s-a pomenit şi familia Guţu din satul Băcioi. Familia care are patru copii mici şi locuiește împreună cu părinţii, riscă să ajungă în stradă, pentru că nu a reuşit să ramburseze câteva luni rata creditară.
La 12 august, reprezentanţii firmei şi executorul judecătoresc, Roman Talmaci, s-au dus la Băcioi să evacueze din casă familia Guţu. Femeia şi cei patru copii s-au încuiat în cază şi au refuzat să deschidă. Reprezentantul firmei creditoare a avertizat-o că data viitoare nu o mai scapă nimic dacă, până în septembrie, nu achită încă 16 mii de euro. „Mi-i frică să ies din casă pentru că nu voi mai putea să revin înapoi”, ne-a mărturisit printre lacrimi femeia.
Şi-au dorit o locuinţă mai spaţioasă
În 2019, Maria Guţu (foto) era însărcinată cu al patrulea copil când familia, deja destul de numeroasă, a decis că trebuie să-şi lărgească locuinţa ca să ajungă loc pentru toţi. Familia a decis să facă acest lucru urgent, până ca Maria să nască, iar soţul să plece să muncească la negru în Franţa.
Au calculat economiile pe care le aveau şi au constatat că le mai trebuie în jur de 15 mii de euro. Şi cum nu prea sunt doritori să ofere împrumuturi, familia a decis să ia un credit de la bancă. Mama Mariei, care muncea în Israel, a spus că este gata să-i ajute şi să le achite rata lunară. Iar un verişor i-a promis soţului Mariei un loc de muncă bine plătit în Franţa.
Cu toate acestea, familia nu a reuşit să contracteze un credit de la o bancă comercială, chiar dacă lăsau gaj casa părintească din Băcioi şi terenul aferent. Acest lucru nu le-a reuşit, chiar dacă lăsau gaj un imobil.
„Am fost la mai multe bănci, dar ne-au refuzat peste tot pentru că eu şi soţul nu eram angajaţi oficial. Am fost şi la organizaţii nebancare care ofereau credite în condiţii mai bune, dar am fost refuzaţi peste tot”, ne-a spus Maria Guţu.
Casa în gaj şi dobândă de 53 la sută
În cele din urmă, familiei Guţu „i-a sărit în ajutor” întreprinderea Optim-Capital, un SRL înregistrat în Bălţi în 2017, dar cu filială şi la Chişinău. Firma a decis să acorde familiei Guţu un credit de 10.000 de euro, cu condiţia că lasă gaj casa părintească din Băcioi, cu terenul aferent. Creditorul le-a mai spus că le mai eliberează încă cinci mii de euro peste câteva luni, dacă vor achita la timp ratele.
Gajul asupra casei a fost întocmit prin perfectarea unui contract de ipotecă, care prevedea că SRL Optim-Capital, în caz de neexecutare a obligațiilor contractuale de către debitor, imobilul va ajunge în proprietatea creditorului, fără a trece printr-un proces de judecată.
Creditul a fost eliberat cu dobânda zilnică de 0,6 la sută. Rata lunară pe care o achita familia era de 412,7 euro, bani asiguraţi de mama Mariei.
Peste câteva luni, SRL Optim-Capital a anunţat familia Guţu că este gata să-i mai ofere un împrumut de cinci mii de euro. Cei de la conducerea întreprinderii creditoare le-au spus că nu este vorba de un credit, dar de o continuitate a creditului eliberat anterior. Însă nu s-a procedat la perfectarea unui contract adiţional la cel semnat anterior, dar a fost perfectat un contract nou, pentru suma de 14800 de euro.
Contractul de creditare semnat la 25 august între SRL Optim-Capital şi Maria Guţu este de-a dreptul halucinant. Împrumutul este eliberat pe un termen de 60 de luni, cu rata zilnică a dobânzii de 0,14 la sută. Astfel, dobânda anuală a împrumutului a ajuns la 53,8 la sută. Pentru comparaţie, dobânda anuală pentru creditele oferite de băncile comerciale este de cel mult 12 la sută.
În afară de dobânda exagerată care nu se încadrează în limitele legislaţiei civile moldoveneşti, beneficiarii au fost puşi în situaţia să achite suplimentar şi o taxă lunară de 44,4 euro, „comision pentru administrare”. La rata lunară a mai fost adăugată şi o taxă de 0,2 la sută pentru „risc valutar”. Astfel, suma care urma să o achite familia Guţu a ajuns la 43.097 de euro.
În afară de aceasta, clauzele contractuale prevedeau şi penalităţi de 74 de euro pentru fiecare zi de întârziere a achitării ratei, iar dacă întârzierile continuau pentru a două lună, penalitatea urma să ajungă la 148 de euro pe zi. „Totul s-a întâmplat foarte repede. Nu mi-au explicat nimic, nu mi-au dat o copie a contractului ca să consult un jurist. Astfel, am semnat contractul care s-a dovedit a fi o capcană”, ne-a spus Maria Guţu.
Rata lunară pe care trebuia să o achite familia pentru împrumutul oferit a ajuns la 723,5 euro. Cu toate acestea, Maria achita regulat rata lunară din banii pe care îi trimitea mama din Israel şi soţul din Franţa.
Familia, ajunsă în incapacitate de plată
Extinderea pandemiei de COVID-19, la începutul anului trecut, a dat peste cap planurile familiei Guţu. Mai întâi a decedat bătrâna din Israel de care avea grijă mama Mariei. Femeia nu şi-a mai putut găsi alt loc de muncă şi a fost nevoită să revină acasă. În acelaşi timp, a rămas fără lucru şi soţul Mariei, aflat în Franţa. Mai mult, angajatorul nu-i achitase pentru două luni, iar moldoveanul nu a putut să-şi facă dreptate, deoarece muncise la negru.
În martie 2021, Maria Guțu s-a dus la SRL Optim-Capital să anunţe care este situaţia şi să ceară o amânare pentru achitarea ratei. De la firmă i-au spus că este imposibil, dar, ca să nu aibă probleme, să achite în măsura posibilităţilor.
După o lună însă a început o adevărată hărţuire faţă de Maria Guţu. Femeia era permanent ameninţată că i se ia casa, iar amenzile creşteau ca pe drojdii. Ca să facă faţă situaţiei, mama Mariei a plecat să muncească în Italia. Acolo a împrumutat cinci mii de euro pe care i-a trimis fiicei ca să achite creditul. După care, familia mai găseşte încă două mii de euro şi le achită.
Creditorul vrea cu orice preţ să le ia casa
După ce a achitat, în iulie, şapte mii de euro creditorul i-a spus Mariei că renunţă la termenul de 60 de luni prevăzut pentru achitarea creditului şi să-i achite urgent 23 de mii de euro, altfel îi ia casa. Maria Guţu a solicitat serviciile unui avocat. Acesta a discutat cu juristul de la Optim-Capital şi în cele din urmă administraţia firmei a diminuat pretenţiile financiare faţă de familia Guţu cu cinci mii de euro. Pentru că Maria achitase încă două mii de euro, datoria invocată a ajuns la 16 mii de euro.
Până acum, Maria Guţu a achitat puţin peste 12 mii de euro din datorie. Sergiu Hâncu, avocatul femeii, a încercat să ajungă la o înţelegere cu creditorii privind achitarea eşalonată. Aceştia însă nici nu au vrut să audă: ori casa ori 16 mii de euro până la sfârşitul lunii.
Ce spune avocatul
„Clienta mea a demonstrat că e de bună-credinţă şi face tot posibilul ca să achite datoria. Eu am depus o cerere în instanţă prin care am solicitat anularea contractului ca fiind unul foarte abuziv, cu clauze care depăşesc normele legale. În primul rând, rata dobânzii este exagerată şi depăşeşte de câteva ori limita impusă de Banca Naţională. Şi suma dobânzilor şi amenzilor este de câteva ori mai mare decât suma împrumutată, ceea ce este inadmisibil. În acest caz, am sfătuit-o pe clienta mea să achite diferenţa rămasă până la 14800 de euro, iar executarea contractului să fie suspendată până la o decizie definitivă a instanţei de judecată”, ne-a spus Sergiu Hâncu.
Optim-Capital, amatoare de imobile?
În timp ce investigam acest caz, am aflat despre alte două familii din Chişinău care urmează să fie evacuate din locuinţe pentru că au datorii la Optim-Capital. Pe un portal de anunţuri imobiliare, Optim-Capital anunţase în luna iulie a anului curent o licitaţie cu strigare privind vinderea unui apartament în Chişinău, preţul de start fiind de 320.000 de lei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE