După ce a fost acuzat de inacțiune în dosarele corupției la nivel înalt și somat să demisioneze din funcție înainte de a fi supus unei evaluări a activității sale, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a declanșat într-un atac fără perdea la adresa noii guvernări și a președintei Maia Sandu, în particular. El a învinuit joi, 19 august, într-o conferință de presă, Președinția de presiuni politice asupra Procuraturii, a afirmat că Maia Sandu i-ar fi cerut direct inițierea unor dosare penale pe numele unor fruntași ai actualei opoziții – Igor Dodon și Zinaida Greceanîi –, a declarat că nu intenționează să demisioneze și că nu va veni vineri în Parlament, unde a fost chemat să prezinte un raport cu privire la ancheta în dosarul fraudei bancare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMai mult, fără să pronunțe numele Maiei Sandu, Stoianoglo a sugerat că ar putea iniția un dosar penal pentru a-i trage la răspundere pe toți membrii guvernului, deci, implicit și pe actuala șefă a statului, care în 2014 au votat pentru acordarea garanțiilor pentru cele trei bănci jefuite atunci de un miliard de dolari.
„Investigațiile continuă pe o multitudine de episoade produse în intervalul anilor 2010 – 2015 care, la fel, fac obiectul dosarului „furtul miliardului” și vom avansa până la etapa la care vor fi responsabilizați nu doar organizatorii și beneficiarii, dar și cei care au votat hotărârile de Guvern care au permis devalizarea sistemului național bancar”, a declarat procurorul general.
Stoianoglo susține că nu doar dosarul fraudei bancare, dar și altele despre care, așa cum spune el, „se speculează” – „Kuliok”, „Bahamas”, „Platon”, „Laundromat”, „Aeroportul Chișinău” – se află în procedură de anchetă. Totodată, procurorul a reafirmat că nu ar fi avut cum să prevină plecarea din țară a unor personaje aflate sub urmărire penală, cum ar fi afaceristul Veaceslav Platon sau fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, repetând că nu vede motivul pentru care aceștia ar refuza să se prezinte în instanțele de judecată.
Pe lângă toate acestea, Alexandr Stoianoglo a acuzat guvernarea că urmărește demiterea sa cu orice preț, adoptând modificări la legislația în vigoare care nu au fost în prealabil consultate cu specialiștii și avizate de Guvern și Procuratură, precum și de instituțiile internaționale competente. „Prin urmare, Procuratura se adresează Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independența procurorilor în avantajul factorului politic”, a mai declarat el.
Totodată, Stoianoglo a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională modificările ce l-ar putea supune procedurii de evaluare și ar permite, eventual, demiterea sa.
Despre această intenție a scris, de altfel, din timp, presa de la Chișinău după ce a aflat că Stoianoglo a revenit din concediu înainte de termen. Procurorul general ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal, a scris Deschide.md. Surse ale portalului au comunicat că Stoianoglo a pus pentru aceasta Procuratura „în stare de alertă”. Drept urmare, el a obținut marți, 17 august, o decizie a CSP care a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie.
Între timp, noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, autor al proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură, a dat asigurări că acesta nu va fi amânat și va fi votat marți, 24 august, în lectură finală.
Litvinenco susține că proiectul său nu ar avea nevoie de avizul Comisiei de la Veneția, dar a promis că „toate amendamentele – propunerile obiective înaintate la proiect (în cadrul consultărilor publice organizate miercuri – n.red.) vor fi analizate” de autorii documentului până la ședința de marți a Parlamentului.
Până atunci, vineri, 20 august, Legislativul urmează să examineze un raport de progres al Procuraturii în investigația cu privire la „furtul miliardului”, invitat la tribună fiind Alexandr Stoianoglo, care însă, după cum am menționat mai sus, a refuzat deja să se prezinte în fața deputaților.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] făcut ieșirea în public, într-o conferință de presă, la numai trei zile după ce a organizat un alt briefing, dar și după ce a refuzat să vină în Parlament, pentru a prezenta un raport cu privire la […]