Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este așteptat vineri, 20 august, în plenul Parlamentului, pentru a prezenta un raport de progres în investigația cu privire la „furtul miliardului”. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Legislativului, Igor Grosu, care însă nu e deloc convins că Stoianoglo se va prezenta în fața deputaților. Cu toate acestea, subiectul a și fost inclus pe agenda ședinței de vineri a Parlamentului. Toate acestea se întâmplă pe fundalul unui conflict în ascensiune, la rampă deschisă, între procurorul general și noua guvernare, care nu ascunde că urmărește demiterea lui Stoianoglo din funcție, acuzându-l de inacțiune în dosarele cu privire la marea corupție.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Noi, profitând de ocazie că suntem în sesiune extraordinară și este un subiect de interes major, am decis că trebuie să dedicăm o ședință plenară pentru acest subiect”, a declarat Grosu într-o emisiune difuzată de Cotidianul.md.
El a precizat că toți membrii Biroului permanent al Parlamentului, inclusiv cei din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și ai Partidului „Șor”, au fost de acord cu audierea raportului Procuraturii Generale în ședința de vineri.
Întrebat dacă e sigur că Stoianoglo va prezenta acest raport, Grosu a răspuns: „Nu știu, nu este vorba despre o obligație, dar nu este un caz oarecare care s-a întâmplat într-o localitate, o ceartă dintre doi vecini. Este un dosar de rezonanță publică și în mod firesc trebuie să se regăsească și sper că este pe agenda de priorități a Procuraturii Generale și sper foarte mult că dl procuror va veni în Parlament și ne va prezenta raportul de progres pentru șase luni”.
Biroul permanent a aprobat, de altfel, și ordinea de zi a altei ședințe, care se va desfășura marți, 24 august, când deputații ar urma să voteze în a II-a lectură un șir de acte legislative promovate de majoritatea formată de PAS, inclusiv modificările la Legea Procuraturii, care prevăd înființarea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și eventuala lui demitere din funcție.
O rundă de consultări publice pe marginea acestui proiect, dar și a celui cu privire la modificarea procedurii de alegere a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost convocată întârziat, miercuri, 18 august, la Parlament. Apărându-și partidul, Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, declara că cea mai importantă problemă în prezent ar fi să nu se întârzie cu schimbarea, iar propunerile de îmbunătățire a acestor proiecte pot fi adunate concomitent de la fracțiunile parlamentare și instituțiile guvernamentale, precum și de la societatea civilă.
„Chiar nu ne permitem să pierdem timpul pentru că s-ar putea să ne trezim în situații că, între timp, mai fug din țară câteva personaje pentru care procuratura a evitat să aplice măsurile preventive, cel puțin de nepărăsire a țării”, a declarat Stamate, citată de Europa Liberă.
Dar, în ajun, actuala componență a CSP a fost convocată într-o ședință, în care s-a decis convocarea Adunării Generale a Procurorilor pe 19 noiembrie. În cadrul acesteia urmează să fie aleși noii membri ai CSP din rândul acuzatorilor de stat.
În acest context, presa de la Chișinău a scris că imediat după ce modificările ce ar putea permite demiterea lui Alexandr Stoianoglo au fost votate în prima lectură, săptămâna trecută, Procuratura Generală ar fi fost pusă în stare de alertă. Surse din cadrul Procuraturii au dezvăluit pentru Deschide.md că procurorul general ar fi dispus în mod urgent convocarea Adunării Generale, pentru a fi schimbați cinci membri ai CSP și înlocuiți cu procurori loiali lui Stoianoglo. Aceleași surse susțin că Stoianoglo ar încerca astfel să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] atunci, vineri, 20 august, Legislativul urmează să examineze un raport de progres al Procuraturii în investigația cu privire la „furtul miliardului”, invitat la […]