Final de Jocuri

1022
0
during the Olympic Games Tokyo 2020, at Sea Forest Waterway, on August 07, 2021, in Tokyo, Japan, Photo Pauline Ballet / KMSP

Republica Moldova are o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ceea ce reprezintă pentru sportul autohton o întrerupere a perioadei de secetă pe acest tărâm, perioadă ce a început încă la JO de la Londra 2012, de unde atleții noștri au revenit fără mare glorie. De fapt, „bronzul” cucerit de Serghei Tarnovschi este o realizare de excepție, dată fiind „marea” grijă pe care o poartă statul mioritic sportivilor noștri de la Independență încoace. Ce-i drept, aceeași grijă o poartă și cetățenilor proprii în general, așa că aici nu miroase a vreo discriminare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Regată de vis

Distincția de bronz a Moldovei a venit în penultima zi a competițiilor, pe 7 august a.c., din partea unui sportiv naturalizat, în proba de canoe pe distanța de 1 000 de metri (în 4:06.069 min.), fiind dobândită după o pregătire asiduă ce a durat pe parcursul a două cicluri olimpice.

Această medalie demonstrează faptul că cinci ani în urmă nu din întâmplare am urcat pe podiumul de la Rio de Janeiro. Am arătat că merit distincția respectivă și sunt fericit că am reușit acum să obțin o asemenea realizare pentru Moldova. A fost o finală extrem de dificilă, care veni după o semifinală de-a dreptul extenuantă, cu participarea celor mai buni canotori ai momentului: campioni olimpici, mondiali și europeni. Ca să fiu sincer, inițial mi-am propus doar să trec de semifinale, după care m-am gândit: fie ce-o fi, voi face tot ce-mi stă în puteri. În etapa decisivă a fost foarte cald și în același timp era un vânt puternic, ceea ce a îngreunat mult regata, făcând-o în mare parte imprevizibilă”, a remarcat Serghei Tarnovschi.

Reamintim că în semifinale el a evoluat cu multă încredere, clasându-se pe poziția a doua, în urma brazilianului Isaquias Queiroz dos Santos, care ulterior a și devenit campion olimpic cu rezultatul de 4:04.408 min., în posesia medaliei de argint intrând chinezul Hao Liu (4:05.724). Iar lupta pentru locul 3 premiant s-a dovedit deosebit de strânsă. Astfel, în stilu-i caracteristic, sportivul nostru începu destul de prudent cursa, parcă adormind vigilența concurenților. După primii 250 de metri, el se afla pe poziția a șasea, iar către jumătatea distanței urcă pe locul cinci. Încă după 250 m, Serghei Tarnovschi era al patrulea, pentru ca pe ultimul segment de regată să accelereze într-o manieră pe cât de impresionantă pe atât de incredibilă, întrecându-l la mustață pe francezul Adrien Bart cu 102 miimi de secundă.

Și echipajul feminin e pe val

În aceeași zi, a evoluat în faza finală și echipajul nostru feminin la canoe (500 m), alcătuit din Daniela Cociu și Maria Olărașu, aflate la prima lor participare olimpică. În prima cursă, din sferturi de finală, ele s-au clasat pe locul 4, iar în cea de-a doua – pe poziția secundă, calificându-se astfel în semifinale. În această fază, conaționalele noastre au reușit să se situeze pe locul 4 și să acceadă în marea finală, o realizare cu adevărat mare pentru două sportive debutante la cel mai grandios eveniment sportiv de pe mapamond! În etapa decisivă a regatei, Daniela Cociu și Maria Olărașu au obținut al șaptelea rezultat (2:01.750 min.), devansând echipajul Comitetului Olimpic din Rusia.

În clasamentul general pe medalii s-a impus delegația SUA (39 distincții de aur, 41 de argint și 33 de bronz), ea fiind urmată de China (38, 32, 18) și Japonia (27, 14, 17). Moldova s-a situat pe locul 86, împreună cu încă șapte țări (Botswana, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Ghana, Grenada, Kuweit și Siria). Din fostele republici sovietice, doar Tadjikistan nu a luat nicio medalie și se află în spatele nostru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE