Transnistrenii cu pașapoarte sovietice vor putea vota la alegerile pentru Duma de Stat

1070
1
Pregătiri în Transnistria pentru alegerile în Duma de Stat a Rusiei / Sursa FOTO: novostipmr.com

În Transnistria vor fi deschise 27 de secții de votare pentru alegerile în Duma de Stat a Rusiei, fixate pentru data de 19 septembrie. Anunțul a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute de șefa așa-zisei comisii electorale centrale de la Tiraspol, Elena Gorodețkaia, care a precizat că la numărul de secții unde vor putea vota locuitorii din Transnistria care dețin și cetățenie rusă s-au adăugat cinci secții față de alegerile similare de acum cinci ani. Însuși acest anunț confirmă faptul că organizarea scrutinului în regiune este asumată de administrația separatistă de la Tiraspol, și nu de Ambasada Federației Ruse din R.Moldova, așa cum dictează cutumele diplomatice. În plus, derogările de procedură, adoptate cu scopul de a-i determina pe cât mai mulți transnistreni să meargă la urne, îi uimesc până și pe jurnaliștii ruși, obișnuiți deja cu „votul pe buturugă” sau în portbagajul unor automobile, precum și alte grave încălcări ale legislației electorale, admise în timpul referendumului din 2020, care i-a permis lui Vladimir Putin să rămână președinte al Rusiei până în 2036.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În afara Rusiei, a fost găsit un electorat «nuclear», gata să voteze la alegeri”, titrează „Moskovski Komsomoleț”, după ce aceeași Gorodețkaia a anunțat că la urne vor fi admiși și deținătorii de pașapoarte rusești cu termen expirat, ba chiar și cei cu pașapoarte sovietice, care vor putea face dovada faptului că dețin cetățenia rusă.

Motivele invocate pentru asemenea decizii de administrația separatistă țin de faptul că o secție consulară deschisă de Ambasada Rusiei la Tiraspol nu a funcționat pe perioada pandemiei, ceea ce i-a împiedicat ce cei cu acte expirate să-și perfecteze altele noi, iar pașapoartele sovietice sunt declarate acte de identitate valabile în Transnistria, printr-un decret semnat de liderul autoproclamatei „RMN”, Vadim Krasnoselski, în 2018.

„În Transnistria mai există cetățeni ai URSS?”, se întreabă mirați jurnaliștii moscoviți. Aceștia nu au, de altfel, niciun fel de dubii cu privire la partea cui o vor lua cetățenii ruși din regiunea separatistă, fiind convinși că votul lor va fi acordat masiv formațiunii putiniste „Единая Россия” („Rusia Unită”).

Întrebându-se însă în ce măsură folosirea unor pașapoarte expirate sau a celor sovietice corespunde normelor legale, ei i-au cerut un comentariu politologului rus Aleksei Martînov.

„Există liste de alegători pe care, în baza registrelor consulare, Ambasada Federației Ruse le prezintă CEC-ului, la Moscova”, explică el.

„Dar există o nuanță care constă în faptul că lipsa unei persoane din listă nu o lipsește de dreptul de alegător. Firește, la secția de votare poți să vii doar cu pașaportul intern, în care este viza de reședință în Federația Rusă. Persoane cu asemenea pașapoarte sunt puține în Transnistria. De obicei, acestea au pașapoarte de străinătate. E clar că un pașaport expirat nu mai este un document. Și pașaportul sovietic, la fel, nu este un document. La alegerile lor, ei pot să facă tot ce vor. Dar alegerile în Duma de Stat sunt organizate de CEC al Federației Ruse, în conformitate cu legislația electorală a Federației Ruse. Și aceasta conține prevederi cu privire la „votul peste hotare”, unde nu sunt admise niciun fel de derogări cu privire la actele expirate sau documentele unei țări inexistente. Cetățenii ruși pot vota în Transnistria, în baza pașapoartelor de străinătate valabile sau dacă sunt înregistrați în registrele consulare”, insistă Martînov.

Menționăm că la alegerile precedente în Duma de Stat, în 2016, în Transnistria au fost deschise 22 de secții de votare, chiar dacă Ambasada Rusiei s-a îngrijit de funcționarea a doar trei astfel de secții pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Atunci, s-ar fi prezentat la urne în regiunea separatistă peste 55 de mii de cetățeni ruși, dintre care 83,2% ar fi votat pentru „Rusia Unită”.

După victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din R.Moldova, înalți demnitari de stat, exponenți ai acestui partid, s-au lansat întru-un șir de amenințări la adresa Chișinăului, invocând inclusiv așa-zisul „factor transnistrean”, care ar putea fi activizat pentru a stăvili o turnură pro-europeană și pro-NATO a R.Moldova. Președintele Comisiei pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, bunăoară, a invocat o poziție pretins ostilă a noii puteri de la Chișinău, pentru a declara că, „dacă această putere va respinge Rusia, vom acționa corespunzător, inclusiv vom consolida factorul nostru transnistrean”.

La rândul său, președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus – n.red.), generalul Viktor Bondarev, susține că accederea la putere a partidului pro-prezidențial de la Chișinău oferă NATO o nouă oportunitate de a „înțepa Rusia”, atât din punct de vedere politic, cât și militar. Mai mult, senatorul rus a amenințat cu un desant rusesc la Odesa, „dacă NATO se va atinge de pacificatorii din Transnistria”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU