Moscova manifestă duplicitate în legătură cu alegerile anticipate de duminică, 11 iulie, din R.Moldova. Pe de o parte, Ministerul de Externe declară că Rusia tratează cu respect rezultatele scrutinului și speră că acestea vor contribui la instalarea unui climat de armonie interetnică în societate. „Confirmăm disponibilitatea noastră pentru a dezvolta o colaborare multisectorială cu noul Parlament și Guvern al R.Moldova”, declară ofițerul de presă al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Pe de altă parte, înalte oficialități din Parlamentul rus amenință Chișinăul că vor activiza, bunăoară, așa-zisul „factor transnistrean” pentru a stăvili o turnură pro-europeană și pro-NATO a R.Moldova, pe care o consideră inevitabilă după victoria PAS în alegeri.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Sperăm că acordurile moldo-ruse în vigoare vor fi implementate consecvent și R.Moldova va participa activ în procesele integraționiste din spațiul CSI. Suntem gata să colaborăm cu toate forțele politice moldovenești care au ca scop consolidarea legăturilor dintre țările și popoarele noastre”, declară Zaharova.
Totodată, președintele Comisiei pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, spune că politica Rusiei în raport cu R.Moldova va depinde de cursul pe care-l va alege noua putere. „Dacă această putere va respinge Rusia, atunci vom acționa corespunzător, inclusiv vom consolida factorul nostru transnistrean”, a declarat Kalașnikov pentru Interfax Rossya. Deputatul rus recunoaște totuși că amenințările sale sunt greu de realizat, deoarece „Transnistria se află acum între două state de fapt dușmănoase (Ucraina și R.Moldova – n.red.).
„Dacă Sandu va duce în continuare o astfel de politică, camuflând-o abil sub masca unei ca și cum colaborări cu Rusia, va fi un nou fiasco, pe care l-au suferit predecesorii săi și atunci țara nu va mai ieși din această groapă”, insistă Kalașnikov.
În același timp, președintele Comisiei pentru politici informaționale din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus – n.red), Aleksei Pușkov, declară că victoria forțelor pro-europene în R.Moldova nu ar însemna altceva decât un viitor curs antirusesc al țării. „Anume această victorie a Maiei Sandu înseamnă că nu trebuie să avem iluzii. (…) Vorbele pot fi diferite, dar orientarea politicii ei este evidentă. Nu a fost purtată ea ca să ajungă la putere pentru a apropia Moldova de Rusia. E hilar”, a scris Pușkov pe canalul său de Telegram.
Iar vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, declară pentru „Rossiyskaya Gazeta” că victoria PAS înseamnă, dintr-o perspectivă geopolitică, activizarea integrării R.Moldova în Uniunea Europeană, un parteneriat strategic cu SUA și România, iar în plus – realizarea unor proiecte comune cu Georgia și Ucraina. „Un rol imens în procesele politice interne din R.Moldova îl joacă politicienii și diplomații occidentali și nu e vorba doar despre reprezentanții României sau ai Uniunii Europene, dar și despre ambasadorul american, care apare frecvent la televizor, se întâlnește cu politicieni, funcționari, judecători ai Curții Constituționale și membri ai CEC”, acuză Kosaciov, în stilul caracteristic Kremlinului.
Menționăm în acest context că președinta Maia Sandu s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unor bune relații cu Rusia, arătându-se dispusă să meargă în vizită la Moscova, pentru a discuta colaborarea politico-economică, dar și probleme legate de reglementarea transnistreană.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, declara bunăoară, după aflarea rezultatelor alegerilor din R.Moldova, că victoria PAS înseamnă, […]
[…] Leonid Kalașnikov, a invocat o poziție pretins ostilă a noii puteri de la Chișinău, pentru a declara că, „dacă această putere va respinge Rusia, vom acționa corespunzător, inclusiv vom […]
[…] Președintele Comisiei pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, bunăoară, a invocat o poziție pretins ostilă a noii puteri de la Chișinău, pentru a declara că, „dacă această putere va respinge Rusia, vom acționa corespunzător, […]
[…] că, după victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din R.Moldova, înalți demnitari ruși s-au lansat într-un șir de amenințări la adresa Chișinăului, invocând inclusiv așa-zisul „factor transnistrean”, care ar putea fi activizat pentru a […]