O nouă amenințare de la Moscova: Desant rusesc la Odesa, „dacă NATO se va atinge de pacificatorii din Transnistria”

4003
0
Președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației din Rusia, generalul Viktor Bondarev / Sursa FOTO: TASS

Victoria forțelor pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova continuă să deranjeze Moscova, care invocă amenințări imaginare la adresa trupelor sale din Transnistria și folosește o retorică agresivă pentru a preveni o turnură pro-NATO a autorităților de la Chișinău. Astfel, președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus – n.red.), generalul Viktor Bondarev, citat de presa de propagandă a Kremlinului, susține că accederea la putere a partidului pro-prezidențial de la Chișinău oferă Alianței Nord Atlantice o nouă oportunitate de a „înțepa Rusia”, atât din punct de vedere politic, cât și militar.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În particular, senatorul rus vorbește despre o pretinsă intenție a NATO de a „bloca militar” trupele care staționează ilegal, sub pretextul unei „operațiuni de menținere a păcii”, în regiunea separatistă transnistreană și declară că, în acest caz, Rusia va aplica o „lovitură de deblocare”.

„Desantul Flotei Mării Negre a marinei ruse este gata să debarce la Odesa. Este vorba nu numai de un coridor spre RMN (autoproclamata republică moldovenească nistreană – n.red.), dar presupune și perspective clare în chestiunea Donbasului”, amenință Bondarev.
Potrivit acestuia, „România, membră a NATO, nici nu încearcă să-și ascundă planurile sale agresive”.

„O altă parte interesată este Ucraina, care din 2014 discută intens despre variantele de blocare militare a pacificatorilor ruși. Președintele pro-occidental Maia Sandu, care a anunțat public despre acest plan, a dobândit noi atuuri în acest sens odată cu noua majoritate pro-românească în parlament”, declară senatorul rus, care mai spune că, „fără susținerea directă a militarilor NATO, nici România, nici Ucraina nu vor risca să blocheze armata rusă”.

Amintim că, anterior, și președintele Comisiei pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, a invocat o poziție pretins ostilă a noii puteri de la Chișinău, pentru a declara că, „dacă această putere va respinge Rusia, vom acționa corespunzător, inclusiv vom consolida factorul nostru transnistrean”.

Deputatul rus a recunoscut însă că amenințările sale sunt greu de realizat, deoarece „Transnistria se află acum între două state de fapt dușmănoase (Ucraina și R.Moldova – n.red.)”.

În același timp, președinta Maia Sandu s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unor bune relații cu Rusia, arătându-se dispusă să meargă în vizită la Moscova, pentru a discuta colaborarea politico-economică, dar și probleme legate dosarul transnistrean. În acest context, șefa statului se pronunță ferm pentru retragerea trupelor și evacuarea armamentului rusesc din regiunea separatistă și pledează pentru o „nouă abordare” în procesul de reglementare a conflictului din Transnistria.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT