O nouă amenințare de la Moscova: Desant rusesc la Odesa, „dacă NATO se va atinge de pacificatorii din Transnistria”

4299
0
Președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației din Rusia, generalul Viktor Bondarev / Sursa FOTO: TASS

Victoria forțelor pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova continuă să deranjeze Moscova, care invocă amenințări imaginare la adresa trupelor sale din Transnistria și folosește o retorică agresivă pentru a preveni o turnură pro-NATO a autorităților de la Chișinău. Astfel, președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus – n.red.), generalul Viktor Bondarev, citat de presa de propagandă a Kremlinului, susține că accederea la putere a partidului pro-prezidențial de la Chișinău oferă Alianței Nord Atlantice o nouă oportunitate de a „înțepa Rusia”, atât din punct de vedere politic, cât și militar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În particular, senatorul rus vorbește despre o pretinsă intenție a NATO de a „bloca militar” trupele care staționează ilegal, sub pretextul unei „operațiuni de menținere a păcii”, în regiunea separatistă transnistreană și declară că, în acest caz, Rusia va aplica o „lovitură de deblocare”.

„Desantul Flotei Mării Negre a marinei ruse este gata să debarce la Odesa. Este vorba nu numai de un coridor spre RMN (autoproclamata republică moldovenească nistreană – n.red.), dar presupune și perspective clare în chestiunea Donbasului”, amenință Bondarev.
Potrivit acestuia, „România, membră a NATO, nici nu încearcă să-și ascundă planurile sale agresive”.

„O altă parte interesată este Ucraina, care din 2014 discută intens despre variantele de blocare militare a pacificatorilor ruși. Președintele pro-occidental Maia Sandu, care a anunțat public despre acest plan, a dobândit noi atuuri în acest sens odată cu noua majoritate pro-românească în parlament”, declară senatorul rus, care mai spune că, „fără susținerea directă a militarilor NATO, nici România, nici Ucraina nu vor risca să blocheze armata rusă”.

Amintim că, anterior, și președintele Comisiei pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, a invocat o poziție pretins ostilă a noii puteri de la Chișinău, pentru a declara că, „dacă această putere va respinge Rusia, vom acționa corespunzător, inclusiv vom consolida factorul nostru transnistrean”.

Deputatul rus a recunoscut însă că amenințările sale sunt greu de realizat, deoarece „Transnistria se află acum între două state de fapt dușmănoase (Ucraina și R.Moldova – n.red.)”.

În același timp, președinta Maia Sandu s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unor bune relații cu Rusia, arătându-se dispusă să meargă în vizită la Moscova, pentru a discuta colaborarea politico-economică, dar și probleme legate dosarul transnistrean. În acest context, șefa statului se pronunță ferm pentru retragerea trupelor și evacuarea armamentului rusesc din regiunea separatistă și pledează pentru o „nouă abordare” în procesul de reglementare a conflictului din Transnistria.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE