R.Moldova are un nou Guvern condus de Natalia Gavriliță. Executivul a obținut votul de încredere doar al deputaților PAS

1130
0
Membrii Guvernului propuși de Natalia Gavrilța au primit votul de încredere în Parlamentul R.Moldova / Sursa FOTO: Mircea Zatușevschi

Guvernul Nataliei Gavriliță a primit vineri, 6 august, votul de încredere al Parlamentului. În favoarea învestirii noului executiv și al programului de guvernare au votat, așa cum era de așteptat, 61 de deputați ai PAS, prezenți în plen. Nici Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), nici Partidul „Șor”, ai căror reprezentanți s-au declanșat într-un șir de critici dure și au invocat pretinse vicii de procedură, nu au susținut noul cabinet de miniștri. În aceeași ședință, Parlamentul a aprobat, cu votul majorității absolute formate de PAS, modificarea structurii Guvernului, prin divizarea mai multor ministere, astfel încât numărul acestora a fost majorat până la 13, în locul celor 9 care au existat pe vremea fostei guvernări.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Structura Guvernului și instituțiilor subordonate din ultimii ani, făcută pe timpul lui Plahotniuc, a croit puterea statului astfel încât ea să fie comodă pentru un stat dictatorial. În formula de guvernare în care deciziile țării se luau de facto într-un club de noapte, de niște echipe plătite din „kuliok”, nu conta nici numărul de ministere și nici calitatea miniștrilor și a echipelor ministeriale”, a declarat în discursul său de la tribuna Parlamentului Natalia Gavriliță.

Ea a menționat că gestionarea pandemiei de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție, creșterea veniturilor cetățenilor din categoria social vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021 sunt printre prioritățile imediate ale cabinetului său de miniștri.

„Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, promite noua șefă a Guvernului.

Premierul desemnat, Natalia Gavriița, la tribuna Parlamentului R.Moldova / Sursa FOTO: Mircea Zatușevschi

În replică, socialistul Vasile Bolea s-a arătat deranjat de mențiunile cu privire la reforma justiției din programul noului Guvern. „Ați scris aceste aberații doar pentru că e la modă să vorbiți de antrenarea experților internaționali”, a declarat el. „Impresia e că asistăm la o prezentare a campaniei electorale. Cât costă să creezi ministere noi? Puteți ajunge într-o situație jenantă când nu se va putea executa bugetul. Nu am găsit nimic captivant, revoluționar pentru domeniul economic”, a adăugat un alt deputat din PSRM, Vlad Bătrîncea. „Mulți membri din Guvernul Gavriliță au fost la guvernare, dar când critică trebuie să se uite în oglindă. În program nu este reflectată instituția familiei, nu sunt pomenite valorile familiei. Nu e clar câți vor beneficia de pensia minimă de 2 mii de lei”, a spus și socialistul Vladimir Odnostalco.

Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, aliatul socialiștilor în Parlament, a insistat asupra faptului că programul de guvernare nu conține prevederi cu privire la controlul prețurilor. „Știu să număr până la 20, dar am găsit vreo 14-16 agenții, instituții de control, inclusiv prietenul meu de la Curtea de Conturi, Marian Lupu. Niciuna din aceste instituții însă nu controlează prețurile. Nu se va schimba nimic, oamenii cum sunt săraci așa și or să fie”, a declarat Voronin.

Ședința extraordinară a Parlamentului a fost, de altfel, marcată de un incident, exact la finalul sesiunii de întrebări-răspunsuri, când în plen s-a stins lumina și s-a declanșat semnalul de alarmă. Deputații și jurnaliștii au fost evacuați din clădire, unde au revenit după o pauză de aproximativ jumătate de oră.

Sala de ședințe a Parlamentului R.Moldova lasată fără lumina din cauza unei alerte de incendiu, în timp ce era examinată învestirea Guvernului Gavrilița / Sursa FOTO: Mircea Zatușevschi
Jurnaliștii evacuați din Parlament din cauza unei alerte de incendiu / Sursa FOTO: Mircea Zatușevschi

Mai târziu s-a aflat că alerta de incendiu a fost declanșată după ce s-au aprins unele produse alimentare din cantina Legislativului. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat că alarma de incendiu a pornit din cauza „fumului care ieșea de la un cuptor cu microundă”, care se afla într-o bucătărie din Parlament.

Tot vineri, 6 august, membrii noului Guvern au depus jurământul de învestitură la Președinție, executivul condus de Natalia Gavriliță intrând astfel în exercițiul funcțiunii.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE