Selecționatele Moldovei, pe podiumul de premiere al Europenelor de rugby pe plajă

844
0
Foto: Vadim CAFTANAT

O evoluție de neuitat au dăruit spectatorilor reprezentativele Republicii Moldova (masculină și feminină) de rugby pe plajă la Campionatele Europene ce s-au desfășurat în acest week-end (24-25 iulie) pe cocheta Arenă Beachsoccer, amplasată în Parcul „La Izvor” din Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Foto: Vadim CAFTANAT

Turneul a întrunit 13 echipe de pe bătrânul continent, decurgând într-o atmosferă fantastică, creată de prestația plină de patimă și forță demonstrată pe terenul de nisip de selecționate a șapte țări (România, Croaţia, Rusia, Turcia, Bulgaria, Letonia și R. Moldova), dar și de inimosul public prezent în tribunele noului stadion de fotbal pe plajă din sectorul Buiucani al capitalei.

Chișinăul – capitala europeană a rugby-ului pe plajă

Ceremonia de deschidere a evenimentului Rugby Europe Beach Tour Chișinău 2021 a fost însuflețită într-un mod cu totul deosebit de interpretarea Imnului „Limba noastră” de către trupa muzicală „Brio Sonores”. Mai întâi însă în Arenă fu introdus steagul cu sigla competiției, după care echipele au fost prezentate în uralele publicului dornic de spectacol, fiind chemate să se alinieze în perimetrul terenului. Apoi veni rândul jocului însuși să încânte spectatorii, show-ul atletic oferindu-i pentru două zile Chișinăului statutul de capitală europeană a rugby-lui pe plajă.

Grație, eleganță și putere

Primele au intrat în concurs echipele feminine. De menționat că în rugby pe plajă partida este alcătuită din două reprize a câte cinci minute, timpul fiind cronometrat strict, ținând cont de întreruperi. Jocul animat de grație, eleganță și putere a selecționatei Moldovei, care în meciul inaugural a primit o replică bătăioasă a reprezentativei Turciei, a stârnit un entuziasm debordant în tribune, exclamațiile de încurajare și admirație necontenind pe parcursul întregului meci. Debutul întâlnirii a aparținut rugbystelor tricolore, ele deschizând scorul după o pătrundere a atacantei noastre printre două adversare pe flancul drept.

Foto: Vadim CAFTANAT

Echipa Turciei se repezi să se revanșeze, lucru care îi reuși după un asediu mai îndelungat. Apoi urmă o dublă eliminare în componența Moldovei, concurentele speculând la maximum acest moment și desprinzându-se cu 3-1. După pauză fetele noastre au ieșit pe teren mai motivate ca oricând, susținerea frenetică a publicului parcă adăugându-le puteri. În scurt timp ele au marcat patru goluri, câștigând și meciul, scor final 5-4. În următoarea sa confruntare, echipa Moldovei, vădit epuizată pe plan fizic, a cedat cu 1-4 în fața reprezentativei Croației și de pe locul II în grupă a acces în semifinale.

Măiestrie și caracter

Apoi veni o înfrângere și pentru selecționata masculină, care într-un meci extrem de echilibrat a fost surclasată de echipa României: 7-8. Totuși băieții au reușit să se revanșeze în duelul cu Turcia (5-3), ca apoi să învingă în semifinale, cu 5-4, redutabila formație a Federației Ruse. De remarcat că echipa noastră era condusă pe parcurs cu 3-2 și 4-3, însă haiducii au dat dovadă nu doar de măiestrie, ci și de calități volitive și fizice ieșite din comun, fapt ce le-a permis să întoarcă rezultatul. Susținerea din tribune a atins cote delirante, la crearea atmosferei de sărbătoare contribuind și majoretele de la Black & White, înfrumusețând cu dansurile lor grațioase și energice pauza dintre meciuri.

În partida finală, echipa masculină a Moldovei, condusă de antrenor-jucătorul Igor Mișin, a cedat într-o luptă strânsă în fața selecționatei Croației (5-6), intrând astfel în posesia argintului european. La feminin, finala mică s-a disputat între reprezentativele Moldovei și Croației, fetele noastre luându-și în mod strălucit revanșa după înfrângerea din prima zi a competiției. De această dată ele au reușit să se impună într-un meci plin de nerv, scor final 4-3, adjudecându-și medaliile de bronz. În finala mare, echipa Rusiei a învins-o cu 3-1 pe cea a României, devenind campioană continentală.

La ceremonia de închidere, distincțiile au fost înmânate premianților de către reprezentantul Federației Sportive Naționale de Rugby din R. Moldova, Anatol Curechi, unul dintre organizatorii principali ai evenimentului, și Ilia Volodarski, membru al Comitetului Rugby Europe.

Campionatul European de rugby pe plajă se dispută anual, începând din 2017, cu excepția sezonului pandemic 2020, turneul fiind amânat pentru acest an. La ediția precedentă, din 2019, haiducii noștri s-au clasat pe locul 6 din 12 echipe.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE