Evoluție meritorie a judocanilor moldoveni la JO de la Tokyo

625
0
Victor Sterpu

Vreau să mă refer la prestația merituoasă a judocanilor noștri la Jocurile Olimpice, deși nu le-a ajuns puțin noroc să acceadă într-o fază mai avansată a întrecerii. În sala Nippon Budokan, Denis Vieru (categoria de greutate de 66 kg), s-a duelat în meciul său de debut cu reprezentantul Uzbekistanului, Sardor Nurillaev, campionul Asiei și Oceaniei din acest an.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT
Victor Sterpu

Timpul regulamentar s-a încheiat remiză, victoria revenindu-i până la urmă conaționalului nostru din cauza că adversarul nu a mai putut continua lupta. În optimi, Denis a dat piept cu brazilianul Daniel Cargnin, dublu câștigător al Campionatelor Panamericane, în 2019 și 2020. Și de această dată meciul s-a finalizat la egal, iar în timpul adăugat discipolul lui Veaceslav Bacal a fost mai activ, însă a fost surprins la contraprocedeu, prin waza-ari, regula „scorului de aur” (Golden Score) nepermițându-i să se revanșeze. Până la urmă, D. Cargnin a devenit medaliat cu bronzul olimpic.

Dominație a lui Denis Vieru

Un alt judoka moldovean, Victor Sterpu (73 kg), în prima sa partidă olimpică a luptat în compania cubanezului Magdiel Estrada, învingător la Campionatele Panamericane din anul curent. Compatriotul nostru a învins prin ippon, după 1 minut și 42 de secunde, executând spectaculosul procedeu kosoto gake („retezarea” de pe picioare a adversarului prin lovirea aplicată din exterior la gambă). În următorul meci, Victor a cedat în fața atletului din Israel, Tohar Butbul, vicecampion european în 2021, care a efectuat două procedee waza-ari, prin aruncarea kata guruma, cu fixarea ulterioară pe tatami.

Denis Vieru

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT