Curtea Supremă de Justiție (CSM) a invalidat sâmbătă, 10 iulie, cu doar o zi înaintea alegerilor parlamentare anticipate, hotărârea Curții de Apel (CA) Chișinău cu privire la reducerea numărului de secții de votare pentru alegătorii din Transnistria. CSJ a admis recursul depus în ajun de CEC împotriva acestei decizii a instanței ierarhic inferioare și a dispus astfel să fie deschise 41 de secții pentru cetățenii R.Moldova din regiunea separatistă, în locul celor 12 recomandate de CA Chișinău. Decizia motivată a CSJ nu a fost, deocamdată, făcută publică.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECu o zi mai devreme, însă, completul de judecată care a luat decizia cu privire la reducerea numărului acestor secții a emis motivarea sa, argumentând că CEC a neglijat prevederile legale privind criteriile de deschidere a secțiilor de votare pentru locuitorii din teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale țării.
De asemenea, magistrații Ana Panov, Dorin Dulghieru și Virgiliu Buhnaci au constatat că CEC a acordat o acoperire nejustificată capacității secțiilor de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului – în proporție de 341% în raport cu necesitatea justificată obiectiv.
„Or deschiderea nejustificată a unui număr mai mare de secții de vot pentru locuitorii din stânga Nistrului reprezintă o favorizare în lipsa unor motive obiectiv justificate. În acest sens, instituirea unor „privilegii” arbitrare în cadrul procesului electoral în raport cu o categorie de alegători contrar criteriilor stabilite la art. 32 alin. (3) din Codul electoral, urmează a fi analizate prin prisma art. 23 din Codul administrativ, art. 16 din Constituție”, se arată în hotărârea CA Chișinău.
În același timp, șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a declarat, tot sâmbătă, într-o conferință de presă, că poliția deține informații cu privire la posibile provocări ce ar fi pregătite în Zona de Securitate de-a lungul Nistrului în ziua alegerilor, de anumiți concurenți electorali.
„Poliția cunoaște intențiile, persoanele responsabile de organizarea și ducerea la dezordine în masă, de provocare. Poliția deține informații despre eventualele achitări pentru astfel de servicii, precum și momentul când și cine anume va da indicații de trecere la acțiuni violente. Onorariul va depinde de cât de agresiv vor manifesta persoanele în raport cu poliția”, afirmă Maxian.
Pe de altă parte, SIS a avertizat sâmbătă că există riscuri legate de posibila corupere a alegătorilor și transportarea organizată a acestora la secțiile de votare, în legătură cu faptul că CEC nu a adoptat un regulament care să prevină aceste tentative, similar celui care a funcționat la alegerile prezidențiale din 2020.
„Cu regret, sesizăm, în acest sens, intențiile unor grupuri de persoane atât din dreapta, cât și din stânga Nistrului de a pregăti și aplica activități care depășesc cadrul legal, cum ar fi transportarea și determinarea anumitor alegători de a vota un anumit concurent electoral în schimbul anumitor beneficii”, se arată într-un comunicat al SIS.
Amintim în acest context că, printr-o decizie adoptată miercuri, 7 iulie, CEC a admis practic transportarea organizată a alegătorilor din regiunea separatistă transnistreană la alegerile anticipate din 11 iulie, refuzând în final să adopte un proiect de hotărâre care urma să reglementeze accesul cetățenilor R.Moldova din stânga Nistrului la secțiile de votare ce vor fi deschise pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE