Până la ora 12.00 aproape 22% dintre cetățenii R.Moldova au votat deja la alegerile parlamentare anticipate, stabilind o rată record de participare matinală, în comparație cu scrutinele din cel puțin ultimii zece ani. O mobilizare exemplară se înregistrează și în diasporă, în Germania, Italia și Franța, unde s-au format cozi încă înainte de deschiderea secțiilor de votare. Până la 12.00, au reușit să voteze aproape 70 de mii de moldoveni aflați peste hotare. Totodată, cozi s-au format și la unele secții deschise pentru alegătorii din Transnistria, la Varnița bunăoară, unde dis-de-dimineață zeci de persoane așteptau să voteze. Tot acolo, un grup format din foști combatanți în războiul de pe Nistru s-a adunat pentru a urmări dacă cetățenii din regiunea separatistă nu sunt transportați organizat la vot.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEConform datelor prezentate în regim on-line pe site-ul CEC, aproape 42 la sută dintre cei care au votat până la 12.00 pe teritoriul R.Moldova au între 50 și 70 de ani și aproape 14 la sută – peste 70 de ani.
Cu totul altfel stau lucrurile în diasporă, unde aproape 43% sunt votanți cu vârsta între 26 și 40 de ani, iar peste 32% – între 41 și 55 de ani.
Cetățenii R.Moldova au venit de la primele ore ale dimineții pentru a reuși să voteze la Bologna, Veneția, Padova și Parma, în Italia.
La Frankfurt, în Germania, moldovenii au început să se adune în fața secției de votare la 4 dimineața.
La Paris de asemenea s-au format cozi de câteva zeci de metri. „Niciodată nu a fost așa ceva, oamenii vin și vin din deal cu o oră înainte de a se deschide secțiile de vot”, spune un alegător.
Oamenii au ocupat loc la coadă pentru a vota la alegerile anticipate pentru Parlamentul R.Moldova și în multe alte centre mondiale, cum ar fi la Londra, Barcelona sau chiar la Tel Aviv.
Amintim în acest context că CEC a admis deschiderea a doar 150 de secții de votare în străinătate, în pofida și în flagrantă contradicție cu verdictul Curții de Apel (CA) Chișinău și cel al Curții Supreme de Justiție (CSJ), care au obligat CEC să se conformeze unor recomandări anterioare ale Ministerului de Externe de a înființa 191 de secții pentru diasporă.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE