Dodon a somat CSJ să ia „o decizie corectă” în cazul reducerii secțiilor de vot pentru transnistreni de la 41 până la 12

869
1
Sediul Curții Supreme de Justiție / Sursa FOTO: Replica Media

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) a adunat vineri, 9 iulie, la prânz câteva zeci dintre susținătorii săi la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), încercând să determine instanța să invalideze o decizie prin care Curtea de Apel (CA) Chișinău a decis în ajun că este necesară reducerea numărului de secții de votare pentru alegătorii din regiunea separatistă transnistreană. Mai exact, este vorba despre o hotărâre prin care CA Chișinău a admis integral o cerere a Platformei DA și a recomandat CEC să reducă numărul secțiilor pentru transnistreni de la 41 la 12. Președintele Comisiei, Dorin Cimil, a anunțat că va contesta această decizie în instanța supremă, iar liderul PSRM, Igor Dodon, a amenințat în fața CSJ cu proteste în masă „dacă nu se ia o decizie corectă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Am organizat și noi alegeri, dar nu am acționat ca ei. Am venit să spunem clar: nu limitați oamenii să voteze, toți oamenii au drepturi legale. Dacă CSJ nu va lua o decizia conform Constituției, noi suntem gata să ne întoarcem înapoi”, a declarat Dodon în fața susținătorilor săi, într-un discurs pe care l-a ținut mai mult în rusă.

Pe de altă parte, fruntașii Platformei DA au calificat decizia CA Chișinău cu privire la reducerea de la 41 la 12 a secțiilor pentru alegătorii din Transnistria drept o victorie, deoarece asfel sunt prevenite fraude electorale pe care mizează BeCS.

„Nu ne mai strica somnul cu amenințări nocturne pe Facebook cu proteste electorale împotriva unor așa numite „planuri tainice ale occidentului” și împotriva hotărârii judecatoreşti prin care, în speța Transnistria, anume Platforma DA, în mod legal, constituțional și echitabil a obținut reducerea secțiilor de votare de la 44 (câte intenționa să deschidă inițial CEC – n.red.) la 12. Acuzi „partidele de dreapta, președinta (și sfetnicii lor străini)” de crimă în raport cu moldovenii din Transnistria. Te somez să renunți la fals, Igor Dodon”, a scris pe Facebook liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Iar vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, spune că „reacțiile instante pe marginea acestei decizii confirmă că Curtea de Apel strică planul PSRM de a confisca câteva zeci de mii de votanți transnistreni, prin transportarea lor organizată și mita electorală, pentru a-și întări pe contul lor influența politică”.

Amintim în acest context că, printr-o decizie adoptată miercuri, 7 iulie, CEC a a admis practic transportarea organizată a alegătorilor din regiunea separatistă transnistreană la alegerile anticipate din 11 iulie, refuzând în final să adopte un proiect de hotărâre al PAS care urma să reglementeze accesul cetățenilor R.Moldova din stânga Nistrului la secțiile de votare ce vor fi deschise pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

PAS l-a acuzat pe Lebedinschi că este „arhitectul” acestei blocări, orchestrate de PSRM, cu scopul de a frauda votul în secțiile pentru transnistreni. Astfel, Sergiu Litvinenco afirma că socialiștii ar intenționa să cumpere, la propriu, votul a 70 de mii de alegători din regiunea separatistă.

Menționăm de asemenea că CEC și-a revizuit anterior o decizie controversată cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, inclusiv trei la Bender și Corjova, teritorii care nu sunt controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău. Această hotărâre a fost promovată în cadrul Comisiei de același Maxim Lebedinschi. După ce SIS, dar și CUC nu au oferit garanțiile necesare pentru desfășurarea unui scrutin liber, fără provocări din partea regimului de la Tiraspol în aceste localități, CEC a decis să renunțe la secțiile de la Bender și Corjova și vor fi deschise doar 41 de secții destinate alegătorilor din stânga Nistrului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] (CSM) a invalidat sâmbătă, 10 iulie, cu doar o zi înaintea alegerilor parlamentare anticipate, hotărârea Curții de Apel (CA) Chișinău cu privire la reducerea numărului de secții de votare …. CSJ a admis recursul depus în ajun de CEC împotriva acestei decizii a instanței ierarhic […]