CEC a deschis calea transportului organizat al transnistrenilor și fraudării alegerilor din 11 iulie

1045
1
Sediul Comisiei Electorale Centrale a R.Moldova

CEC a admis practic transportarea organizată a alegătorilor din regiunea separatistă transnistreană la alegerile anticipate din 11 iulie, refuzând în final, în seara zilei de miercuri, 7 iulie, să adopte un proiect de hotărâre al PAS care urma să reglementeze accesul cetățenilor R.Moldova din stânga Nistrului la secțiile de votare ce vor fi deschise pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Se întâmplă după ce, anterior, Comisia a refuzat de două ori să introducă pe agenda sa proiectul PAS. De această dată, proiectul a fost examinat, însă, după ce secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, un exponent al intereselor PSRM, a invocat dreptul la libera circulație, nu a întrunit numărul necesar de voturi. Reprezentanta PAS cu drept consultativ la CEC, Veronica Mihailov-Moraru, a încercat să obțină recuzarea lui Lebedinschi, argumentând că acesta se află într-un conflict de interese deoarece este fratele candidatului Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), deputatul Adrian Lebedinschi, dar fără succes.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Propunerea PAS prevedea ca, în ziua alegerilor, în intervalul orelor 7.00 și 21.00, să fie permisă circulația autovehiculelor a căror capacitate nu depășește opt persoane, cu excepția transportului rutier de pe rutele regulate.

Menționăm că un asemenea regulament a fost adoptat în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Acum, însă, Maxim Lebedinschi a afirmat că o asemenea decizie ar discrimina cetățenii care locuiesc în hotarele R.Moldova, în raport cu cei aflați în străinătate, cărora nu li s-ar putea interzice transportul organizat în timpul alegerilor. De asemenea, el afirmă că asemenea măsuri de constrângere a dreptului la libera circulație pot fi aplicate doar prin lege, și nu printr-o simplă hotărâre a CEC.

Pe de altă parte, reprezentanții PAS l-au acuzat pe Lebedinschi că este „arhitectul” acestei blocări, orchestrate de PSRM, cu scopul de a frauda votul în secțiile pentru transnistreni. Astfel, Sergiu Litvinenco afirma că socialiștii ar intenționa să cumpere, la propriu, votul a 70 de mii de alegători din regiunea separatistă. „Cu bani. Cu câte 25 de dolari votul. Acum se fac toate pregătirile în acest sens. Fiți atenți la cifra – 70 de mii de voturi. 70.000 de voturi cumpărate este cea mai mare fraudă care a existat de la Independență încoace. Sunt practic 5% din voturile care vor fi la 11 iulie. Care pot însemna vreo 7 mandate în plus pentru Dodon. Mandate practic cumpărate”, potrivit lui Litvinenco.

Amintim că în turul II al alegerilor prezidențiale, pe 15 noiembrie 2020, în secțiile destinate cetățenilor R.Moldova din Transnistria s-au prezentat puțin peste 31 de mii de persoane. Dintre acestea, 85,80% au votat pentru Igor Dodon și 14,20% – pentru Maia Sandu. Și atunci, în pofida regulamentelor adoptate, s-a înregistrat aducerea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, iar incidentele dintre cei care au încercat să prevină acest lucru și poliție nu s-au lăsat așteptate.

Menționăm de asemenea că CEC și-a revizuit anterior o decizie controversată cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, inclusiv trei la Bender și Corjova, teritorii care nu sunt controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău. Această hotărâre a fost promovată în cadrul Comisiei de același Maxim Lebedinschi. După ce SIS, dar și CUC nu au oferit garanțiile necesare pentru desfășurarea unui scrutin liber, fără provocări din partea regimului de la Tiraspol în aceste localități, CEC a decis să renunțe la secțiile de la Bender și Corjova și vor fi deschise doar 41 de secții destinate alegătorilor din stânga Nistrului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU