CEC refuză să adopte un act care să interzică transportarea organizată la vot a alegătorilor din Transnistria

795
1
alegeri locale generale

CEC a refuzat marți, 6 iulie, pentru a doua oară, să examineze un proiect de hotărâre al PAS care să reglementeze transportarea alegătorilor din regiunea separatistă transnistreană la secțiile de votare în ziua alegerilor anticipate, 11 iulie. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclus pe agenda de lucru a CEC, chiar dacă o hotărâre similară a fost adoptată în cazul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. În legătură cu aceasta, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, acuză CEC că ar acționa la comanda PSRM, prin intermediul secretarului Comisiei, Maxim Lebedinschi, cunoscut ca un apropiat al socialiștilor. Pe de altă parte, serviciul de presă al CEC susține că subiectul transportării organizate la urne a alegătorilor din Transnistria nu poate fi examinat, deoarece proiectul PAS nu are avizul și expertiza din partea Ministerului Justiției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Omul lui Dodon, Maxim Lebedinschi, continuă mizeriile. (…) Ce ar însemna lipsa unei hotărâri? Foarte simplu – Dodon ar avea liber la cumpărarea masivă a voturilor din regiunea transnistreană”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

El mai precizează că PAS nu are nimic împotriva participării cetățenilor R.Moldova din Transnistria la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, însă consideră că votul acestora trebuie să fie liber, conform prevederilor normelor constituționale și ale Codului electoral. „Suntem însă categoric împotrivă și nu vom permite cumpărarea masivă a voturilor. Pentru că asta este fraudă electorală”, subliniază Litvinenco.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Maxim Lebedinschi nu a răspuns la telefon pentru a comenta aceste acuzații.

Totodată, el le-a declarat jurnaliștilor de la Deschide.md că declarațiile lui Litvinenco sunt „politice” și nu merită comentate. De asemenea, Direcția comunicare a CEC afirmă că proiectul așteaptă expertizele de la Ministerul Justiției și CNA și, „în funcție de răspunsurile primite de autoritățile competente, se va reveni la examinarea acestuia în ședința Comisiei”.

Amintim în acest context că CEC și-a revizuit decizia cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, inclusiv trei la Bender și Corjova, teritorii care nu sunt controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău. Această hotărâre a fost promovată în cadrul Comisiei de același Maxim Lebedinschi, sub pretextul acordării dreptului la vot pentru cetățenii moldoveni din regiunea separatistă. După ce SIS, dar și CUC nu au oferit garanțiile necesare pentru desfășurarea unui scrutin liber, fără provocări din partea regimului de la Tiraspol, CEC a decis să renunțe la secțiile de la Bender și Corjova și vor fi deschise doar 41 de secții destinate alegătorilor din stânga Nistrului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU