Alexandrin Guțu a cucerit trofeul principal la Campionatul European de lupte printre juniori (Under-21), desfășurat în perioada 28 iunie – 4 iulie curent la Dortmund (Germania). Luptătorul nostru de stil greco-roman a evoluat în categoria de greutate de 77 de kilograme, obținând pe parcursul competițional cinci victorii de toată frumusețea.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDebut triumfal
În primul său meci din cadrul turneului, din calificări, Alexandrin Guțu l-a învins pe maghiarul Krisztofer Klanyi. Sportivul din Ungaria a început mai bine, preluând conducerea pe tabela electronică de marcaj a Complexului sportiv Helmut-Körnig-Halle, după ce a reușit să-l treacă pe atletul nostru la sol (0-2). Replica însă urmă imediat, discipolul lui Roman Zgardan efectuând un procedeu de rostogolire prin aruncare cu amplitudine (4-2). În continuare, duelul se desfășură într-o opoziție surdă, de uzură, din care conaționalul nostru ieși învingător, scor final 5-2.
În faza optimilor de finală, chișinăuianul nu a lăsat nicio șansă sârbului Aleksa Ilić, câștigând încă din prima repriză, prin superioritate tehnică (10-0). Iar în sferturi, conturile au fost încheiate încă în primul minut al partidei, atletul nostru de 18 ani învingându-l prin superioritate netă pe reprezentantul Norvegiei, Exauce Mukubu, care pe final a devenit medaliat cu bronz la aceste competiții. Au urmat semifinalele, în care compatriotul nostru a biruit după două minute de confruntări, prin tuș, impunându-se într-un stil de-a dreptul magistral în fața sportivului din Turcia, Yuksel Saricicek.
O finală de vis
Finala mare s-a dovedit a fi una deosebit de spectaculoasă, cu intrigă sportivă și suspans. Debutul partidei a aparținut în totalitate adversarului Giorgi Șpetișvili, un reprezentant al redutabilei școli georgiene de lupte. Acesta își adjudecă primele două puncte trecându-l pe sportivul nostru în parter (0-2), după care mai primi un punct pentru inițiativă (0-3), în al doilea minut al confruntării. Totuși, pe parcurs Alexandrin reușește să se concentreze și să reziste fără a pierde din scor. În scurt timp el recuperează două puncte, iar până la pauză egalează (3-3). După reluarea meciului, luptătorul nostru iese în avantaj (4-3) și pune în continuare o presiune sufocantă pe rivalul său. Astfel, georgianul își pierdu pentru o clipă din concentrare în tentativa de a evita un procedeu de aruncare, fiind taxat imediat: Alexandrin Guțu îl fixă cu omoplații pe salteaua de lupte și realiză un tuș clasic – o victorie categorică, obținută într-o partidă extrem de disputată, cu răsturnări de situație și de scor.
În stilul greco-roman de lupte la acest turneu au mai excelat moldovenii Gabriel Lupașco (87 kg) și Corneliu Rusu (63 kg). Primul a devenit vicecampion european, după ce a trecut în optimi cu un sec 6-0 de suedezul Algot Lennart Botvid Kaellman, apoi în sferturi prin superioritate tehnică de slovenul Klemen Podgorelec (8-0), iar în semifinale într-o luptă deosebit de înverșunată l-a depășit pe maghiarul Patrik Janos Mezei (7-5), cedând doar în finală reprezentantului Danemarcei, Turpan Ali Bisultanov.
Corneliu Rusu a urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere, adjudecându-și astfel bronzul european. Mai întâi, el a cedat, în calificări, în lupta cu azerul Gurban Gurbanov (5-8), viitorul vicecampion european, după care în recalificări a trecut, înainte de expirarea timpului regulamentar, de italianul Andrea Setti (8-0), iar apoi și de turcul Azat Sariyar (6-2). În duelul pentru distincția de bronz, de o încrâncenare ieșită din comun, adversarii luptând cu îndârjire pentru fiecare punct, conaționalul nostru l-a surclasat pe bulgarul Ilia Dimitrov Mustakov, grație unui procedeu realizat pe final de meci (scoaterea rivalului din perimetrul saltelei de lupte), scor 4-3.
„Bronz” pentru Mihaela Samoil
În concursul feminin, sportiva din R. Moldova, Mihaela Samoil, a obținut „bronzul” în limitele categoriei de până la 53 kg. În calificări, ea a cedat în partida cu viitoarea campioană europeană, ucraineanca Natalia Klivciuțka, fiind pe deasupra și accidentată la genunchi. Au urmat recalificările, unde Mihaela a învins-o fără drept de apel, prin superioritate tehnică, pe luptătoarea din Norvegia, Anne Svarstad (10-0), reușind același lucru și în meciul pentru medalia de bronz contra atletei din Turcia, Emine Cakmak (13-3). De remarcat viteza cu care discipola lui Andrei și Petru Chiperi își reveni, dând dovadă de o pregătire fizică și tehnico-tactică de excepție.
Două medalii la aceste competiții au cucerit și luptătorii moldoveni de stil liber. Stanislav Novac a devenit vicecampion european în categoria de greutate de 70 kg, în optimi și în sferturi de finală el impunându-se cu 10-0, înainte de expirarea timpului regulamentar, în fața cehului Jaroslav Zadera, și, respectiv, a sârbului Viktor Stiven Voinović. În semifinale, fiind condus cu 0-3 de turcul Mevlut Ozdemir după prima jumătate a partidei, a reușit să întoarcă scorul și să se impună cu 4-3, după care a pierdut în finală în fața azerului Turan Bayramov, intrând astfel în posesia argintului european.
În categoria de 61 kg, conaționalul nostru Pavel Andrușca în faza optimilor de finală l-a surclasat înainte de expirarea timpului regulamentar pe italianul Alessandro Cimiero (12-1), iar în sferturi a trecut cu 6-4, dând dovadă de excepționale calități tehnice și volitive, de reprezentantul Federației Ruse, Abdurahman Rasulov, după ce inițial ceda cu 0-4. În semifinale, reprezentantul școlii moldovenești de lupte a fost depășit de armeanul Levik Mikayelyan, ca în lupta pentru distincția de bronz să-l învingă cu 8-4 pe atletul din Turcia, Hamza Zopali.
În clasamentul general, selecționata Moldovei s-a clasat pe un prestigios loc 6 din peste 30 de țări participante, cu o medalie de aur, două de argint și trei de bronz în palmares. Pe prima poziție în top s-a situat reprezentativa Georgiei, fiind urmată de echipele Rusiei și Turciei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE