Luptătorul Alexandrin Guțu, campion european printre juniori (FOTO)

1345
0
Secvențe din lupta finală cu participarea lui Alexandrin Guțu

Alexandrin Guțu a cucerit trofeul principal la Campionatul European de lupte printre juniori (Under-21), desfășurat în perioada 28 iunie – 4 iulie curent la Dortmund (Germania). Luptătorul nostru de stil greco-roman a evoluat în categoria de greutate de 77 de kilograme, obținând pe parcursul competițional cinci victorii de toată frumusețea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Debut triumfal

În primul său meci din cadrul turneului, din calificări, Alexandrin Guțu l-a învins pe maghiarul Krisztofer Klanyi. Sportivul din Ungaria a început mai bine, preluând conducerea pe tabela electronică de marcaj a Complexului sportiv Helmut-Körnig-Halle, după ce a reușit să-l treacă pe atletul nostru la sol (0-2). Replica însă urmă imediat, discipolul lui Roman Zgardan efectuând un procedeu de rostogolire prin aruncare cu amplitudine (4-2). În continuare, duelul se desfășură într-o opoziție surdă, de uzură, din care conaționalul nostru ieși învingător, scor final 5-2.

Alexandrin Guțu (autor foto 2-5: UWW/Kadir Caliskan)

În faza optimilor de finală, chișinăuianul nu a lăsat nicio șansă sârbului Aleksa Ilić, câștigând încă din prima repriză, prin superioritate tehnică (10-0). Iar în sferturi, conturile au fost încheiate încă în primul minut al partidei, atletul nostru de 18 ani învingându-l prin superioritate netă pe reprezentantul Norvegiei, Exauce Mukubu, care pe final a devenit medaliat cu bronz la aceste competiții. Au urmat semifinalele, în care compatriotul nostru a biruit după două minute de confruntări, prin tuș, impunându-se într-un stil de-a dreptul magistral în fața sportivului din Turcia, Yuksel Saricicek.

O finală de vis

Finala mare s-a dovedit a fi una deosebit de spectaculoasă, cu intrigă sportivă și suspans. Debutul partidei a aparținut în totalitate adversarului Giorgi Șpetișvili, un reprezentant al redutabilei școli georgiene de lupte. Acesta își adjudecă primele două puncte trecându-l pe sportivul nostru în parter (0-2), după care mai primi un punct pentru inițiativă (0-3), în al doilea minut al confruntării. Totuși, pe parcurs Alexandrin reușește să se concentreze și să reziste fără a pierde din scor. În scurt timp el recuperează două puncte, iar până la pauză egalează (3-3). După reluarea meciului, luptătorul nostru iese în avantaj (4-3) și pune în continuare o presiune sufocantă pe rivalul său. Astfel, georgianul își pierdu pentru o clipă din concentrare în tentativa de a evita un procedeu de aruncare, fiind taxat imediat: Alexandrin Guțu îl fixă cu omoplații pe salteaua de lupte și realiză un tuș clasic – o victorie categorică, obținută într-o partidă extrem de disputată, cu răsturnări de situație și de scor.

Secvențe din lupta finală cu participarea lui Alexandrin Guțu

În stilul greco-roman de lupte la acest turneu au mai excelat moldovenii Gabriel Lupașco (87 kg) și Corneliu Rusu (63 kg). Primul a devenit vicecampion european, după ce a trecut în optimi cu un sec 6-0 de suedezul Algot Lennart Botvid Kaellman, apoi în sferturi prin superioritate tehnică de slovenul Klemen Podgorelec (8-0), iar în semifinale într-o luptă deosebit de înverșunată l-a depășit pe maghiarul Patrik Janos Mezei (7-5), cedând doar în finală reprezentantului Danemarcei, Turpan Ali Bisultanov.

Secvențe din lupta finală cu participarea lui Alexandrin Guțu

Corneliu Rusu a urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere, adjudecându-și astfel bronzul european. Mai întâi, el a cedat, în calificări, în lupta cu azerul Gurban Gurbanov (5-8), viitorul vicecampion european, după care în recalificări a trecut, înainte de expirarea timpului regulamentar, de italianul Andrea Setti (8-0), iar apoi și de turcul Azat Sariyar (6-2). În duelul pentru distincția de bronz, de o încrâncenare ieșită din comun, adversarii luptând cu îndârjire pentru fiecare punct, conaționalul nostru l-a surclasat pe bulgarul Ilia Dimitrov Mustakov, grație unui procedeu realizat pe final de meci (scoaterea rivalului din perimetrul saltelei de lupte), scor 4-3.

Bronz” pentru Mihaela Samoil

În concursul feminin, sportiva din R. Moldova, Mihaela Samoil, a obținut „bronzul” în limitele categoriei de până la 53 kg. În calificări, ea a cedat în partida cu viitoarea campioană europeană, ucraineanca Natalia Klivciuțka, fiind pe deasupra și accidentată la genunchi. Au urmat recalificările, unde Mihaela a învins-o fără drept de apel, prin superioritate tehnică, pe luptătoarea din Norvegia, Anne Svarstad (10-0), reușind același lucru și în meciul pentru medalia de bronz contra atletei din Turcia, Emine Cakmak (13-3). De remarcat viteza cu care discipola lui Andrei și Petru Chiperi își reveni, dând dovadă de o pregătire fizică și tehnico-tactică de excepție.

Alexandrin Guțu, cu medalia de campion european

Două medalii la aceste competiții au cucerit și luptătorii moldoveni de stil liber. Stanislav Novac a devenit vicecampion european în categoria de greutate de 70 kg, în optimi și în sferturi de finală el impunându-se cu 10-0, înainte de expirarea timpului regulamentar, în fața cehului Jaroslav Zadera, și, respectiv, a sârbului Viktor Stiven Voinović. În semifinale, fiind condus cu 0-3 de turcul Mevlut Ozdemir după prima jumătate a partidei, a reușit să întoarcă scorul și să se impună cu 4-3, după care a pierdut în finală în fața azerului Turan Bayramov, intrând astfel în posesia argintului european.

Mihaela Samoil, medaliată cu bronzul european

În categoria de 61 kg, conaționalul nostru Pavel Andrușca în faza optimilor de finală l-a surclasat înainte de expirarea timpului regulamentar pe italianul Alessandro Cimiero (12-1), iar în sferturi a trecut cu 6-4, dând dovadă de excepționale calități tehnice și volitive, de reprezentantul Federației Ruse, Abdurahman Rasulov, după ce inițial ceda cu 0-4. În semifinale, reprezentantul școlii moldovenești de lupte a fost depășit de armeanul Levik Mikayelyan, ca în lupta pentru distincția de bronz să-l învingă cu 8-4 pe atletul din Turcia, Hamza Zopali.

Delegația Moldovei la CE de lupte pentru juniori de la Dortmund 2021

În clasamentul general, selecționata Moldovei s-a clasat pe un prestigios loc 6 din peste 30 de țări participante, cu o medalie de aur, două de argint și trei de bronz în palmares. Pe prima poziție în top s-a situat reprezentativa Georgiei, fiind urmată de echipele Rusiei și Turciei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE